Podcast Nedir? Podcast Nasıl Yapılır?

İşletme sahipleri için podcast'ler dinleyiciler ve potansiyel müşterilerle yakın bir bağ kurmanın mükemmel bir yolu olabilir. İnsanlar sizi konuşurken dinliyorlar. Bu da ilişkinizi yazılı içeriğin yapamayacağı şekilde insancıllaştırmaya yardımcı oluyor. Ayrıca, kitlenizin içeriğiniz ile etkileşim kurması söz konusu oluyor.

Podcast yayını yapmak ayrıca sıfırdan bir itibar oluşturmanıza ve kendinizi nişinizde bir otorite olarak konumlandırmanıza yardımcı olabilir. Podcast dizinlerinden elde edilecek geri bağlantılar aracılığıyla online mağazanıza trafik çekebileceksiniz.

Peki, podcast nedir? Bu sorunun cevabı oldukça basittir. Podcast, iş veya seyahat gibi durumlarda dinlenebilecek belirli bir konu hakkındaki sesli tartışmanın kaydedilmesidir. Genellikle iTunes ve Spotify'da yer alırlar. Ancak bazen sitelerde barındırılması söz konusudur. Bu dinamik ortam, kitlenizin olabileceği her yere erişim sağlamanız anlamına geleceği için oldukça değerlidir.

Podcast başlatmak için çok fazla paraya veya teknik bilgiye ihtiyacınız yoktur. Bu rehber, bir podcast nasıl yapılır, podcast nasıl başlatılır, podcast türlerini nelerdir ve podcast ekipmanları nelerdir gibi sorulara çeşitli cevaplar bulmanızı sağlayacaktır.

Podcast Nedir?

Podcast, web üzerinde bir ses yayını biçimidir. Hareket halindeyken, ofise giderken ve hatta çalışırken dinlenebilir. Video veya blog yayını gibi hedef kitlenizin tüm dikkatini vermesi gereken bir içerik aracı değildir. Podcast yayını yapmak yüksek talep görmektedir. Yapılan araştırmalar, podcast dinlemenin her yıl giderek arttığını göstermektedir.

Yine yapılan araştırmalara göre podcast dinleyen kişilerin haftada yaklaşık 5 saat podcast dinlediğini ortaya koymuştur. Daha fazla kişi podcast dinlemeye başladıkça, daha fazla işletme sahibi bu işin potansiyellerini görmeye başlayacaktır. Dolayısıyla, bir podcast başlatmadan önce ne tür bir podcast oluşturacağınıza karar vermeniz gerekmektedir.

Podcast Türleri

Farklı podcast türlerini dinlemek, sadece arkanıza yaslanıp dinlemenizi sağlayan bir hikaye anlatma biçimine girmenin bir yolu olabilir. Bir ekrana veya bir kitabın sayfalarına bakmak hoş bir zaman geçirme davranışı olabilecektir. Çünkü podcast sunucusu sizi sadece birkaç saat için başka bir yere götürme şansı elde edecektir.

Bir podcast yayınının başarısı podcast türüne göre değişiklik gösterecektir. Podcast biçiminin ve podcast sunucusunun vokal özelliklerinin bir kombinasyonudur. En popüler podcast yayın türlerine göz atmak kendi podcast yayınınızı geniş çapta dinlenen bir şov haline nasıl dönüştüreceğinizi keşfetmenize yardımcı olabilir.

1. Röportaj Türü Podcast

Bu podcast stili, bir veya iki podcast yayıncısının her bölümde farklı konuklarla röportaj yaptığı podcast türüdür. Bu oldukça popüler biçimdir. Çünkü her zaman çok fazla zemin çalışmasına gerek olmaz.

Hazırlık genellikle görüşülen kişiyi araştırmayı ve sorulacak bir liste hazırlamayı içerir. Elbette bu podcast türünü başlatmak için misafirleri katılmaya ikna etmek, röportaj becerileri ve düzenli olarak podcast bölümleri oluşturmak gibi bazı becerilere ihtiyacınız olacaktır.

2. Tek Kişilik Podcast

Bir podcast nasıl başlatılır diye merak ediyorsanız bu sizin için en iyi podcast türlerinden biri olabilir. Bu podcast türü genellikle bir monolog olarak sunulur. Şovu yürüten kişi siz olursunuz.

Solo podcast çalışmalarının içeriği fikir tabanlı, haberlerle hakkında veya soru-cevap şeklinde olabilecektir. Teknik açıdan bakıldığında bu üretimi kolay bir podcast türüdür. Çünkü ihtiyacınız olan tek şey sesinizden başka bir şey değildir. Bununla birlikte bir podcast'in nasıl kaydedileceğini bilmek ve konuşmak için bir konu bulmak durumundasınız.

3. Çok Sunuculu Podcast

Bu podcast türü solo gösteriden daha dinamik olabilen iki veya daha fazla sunucuyu içerir. Bir podcast'in nasıl başlatılacağını öğrenmek istiyorsanız ve bir iş ortağınız varsa bu sizin için harika bir seçenek olabilecektir.

Çok sunuculu podcast'ler, tek bir kişi konuşmacıyı dinlemek yerine konuşmaları ve tartışmaları dinlemek isteyen dinleyiciler için daha fazla eğlence değeri getirebilecektir. Bu aynı zamanda farklı görüş ve bakış açılarının ortaya çıkması anlamına gelecektir. İçerik oluşturucular için daha fazla insan ve daha fazla fikir olduğu için kitlenin etkileşimini sağlamak için daha az baskı söz konusu olacaktır.

Podcast Sunucusu İçin İpuçları

Global olarak bakılacak olursa neredeyse her gün yeni bir podcast yayınlanmaktadır. Bu nedenle partiye geç katıldığınızı düşünebilirsiniz. Bu konuda çok fazla endişe etmeyin. Çünkü asla çok geç kalmış değilsiniz. Bir kitleyle etkileşim kurabilecek bir podcast başlatabilirseniz kazanan taraf siz olursunuz.

Elbette rekabeti göz önünde bulundurmalısınız. Dikkatli planlama ve özenle yapılandırılmış bölümler sayesinde rekabette avantaj elde edebilirsiniz. Bunun için bir podcast sunucusu olarak takip etmeniz gereken bazı önemli ipuçları vardır.

1. Formatınızın Önizlemesini Yapın

Mikrofonunuzu açmak cesaret gerektiren bir iştir. Aşırı özgüvenli davranmak bazı dinleyiciler için işe yararken bazıları için sinir bozucu olabilecektir. Birden fazla bölüm oluşturuyorsanız bölümleriniz için tutarlı bir biçime sahip olmalısınız. Ayrıca bölümlerinizin önizlemesini sunarak dinleyicilerinizde beklenti oluşturabilirsiniz.

Bir podcast'in başarılı olmasını istiyorsanız yapabileceğiniz harika bir şey vardır. Kaydın başında tanıtacağınız özel bir konuğa sahip olmak iyi bir fikir olabilir. Bunu yapamayacak durumdaysanız "en iyi trendler" veya "bana herhangi bir şey sor" gibi tekrarlanan bölümleri podcast yayınına dahil edebilirsiniz.

Örneğin, kaydın başlangıcında tanıtabilecek özel bir misafire sahip olabilir veya "en iyi trendler" gibi yinelenen bölümlere yer verebilirsiniz. Bu bölümleri kullanarak yalnızca içeriğinizi oluşturmanıza destek sağlamış olmazsınız. Aynı zamanda dinleyicilerinize zaman içinde tercih ettikleri bölümlere hızlıca geçiş yapmaları konusunda bir fırsat tanımış olursunuz.

2. İdeal Değerlere Bağlı Kalın

İdeal uzunluk ve frekans podcast sunucusu olduğunuzda en çok vakit ayıracağınız alanlardan birisi olacaktır. Çünkü bu konuda tartışmalar hiçbir zaman bitmemektedir. Bazıları haftalık yayınlama planını takip etmenin iyi olduğunu söylemektedir. Diğerleri ise ayda bir bölümün yeterli olduğundan bahsederler. En sağlıklısı ise ideal değerlere bağlı kalmaktır:

  • Podcast yayınlamak için ideal sıklık - Haftalık
  • Her bölüm için ideal podcast uzunluğu - 20-25 dakika
  • Podcast yayınlamak için en iyi gün - Salı/Çarşamba

3. Niş Seçimi Yapın

Dünyanın en iyi podcast yayınını yapsan bile herkese hitap etmeyeceğini bilmek gerekir. Geniş bir kitleye hitap etmek yerine kendinize ait nişi bulmaya çalışmanız çok daha doğru bir seçenek olacaktır.

Çekirdek kitlenizin kim olacağını düşünün ve önce bu dinleyicileri çekmek için çalışın. Yeterli miktarda dinleyici çektikten sonra daha geniş bir kitleye hitap etmek için daha farklı çözümler kullanmayı düşünebilirsiniz.

4. Yeni Podcast Yayınlarına Hazırlanın

Röportaj tarzı bir podcast şovu düzenlerken kayda başlamadan önce misafirleriniz ile sohbet edin. Bu, sohbette daha rahat olmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca eğlenmeye çalışın. En iyi podcast sunucuları, bir sonraki soruya aceleyle geçmedikleri için kendilerini daha rahat hissetmektedirler.

Podcast yayını yaparken kullanabileceğiniz en iyi ipucu kesinlikle dersinize çalışmak olmalıdır. Konuk olarak kimi getirecekseniz önceden onlarla ilgili araştırma yapmalısınız. Farklı podcast yayınlarına katılıp katılmadıklarını araştırın. Konuğun uzmanlığını ve doğasını anlamaya ne kadar çok zaman ayırırsanız yayın bir o kadar akıcı geçecektir.

Podcast Başlatmak İçin Gerekli Ekipmanlar

Bu bölümde bir podcast'in nasıl başlatılacağını öğrenirken ihtiyaç duyacağınız podcast ekipmanından ve ses yazılımından bahsetmeye çalışacağım. Para harcamanız gereken tek şey aslında mikrofondur. Bu da mikrofonun kalitesine göre değişiklik gösteren bir durumdur. Bir USB mikrofon ihtiyacınızı görecektir. Ancak yüksek kalite istiyorsanız profesyonel mikrofonlara yönelebilirsiniz.

Podcast İçin En İyi USB Mikrofon

USB mikrofon başlangıçta kullanabileceğiniz en pratik podcast ekipmanlarından biridir. Hemen hemen her bilgisayarda USB girişi olduğundan bu tür bir mikrofon alarak podcast yayını yapmaya başlayabilirsiniz. Bütçenize göre aşağıdaki mikrofonlar arasından bir seçim yapabilirsiniz.

  • Rode NT-USB Mikrofon - 1.300-1.400 TL
  • Blue Yeti USB Mikrofon - 1.300-1.400 TL
  • Thronmax Mdrill One - 600-700 TL
  • Trust 20378 Mico USB Mikrofon - 70-80 TL

Podcast İçin En İyi Profesyonel Mikrofon

Podcast için daha profesyonel bir mikrofon kullanmak istiyor olabilirsiniz. Bunlar yayınların tam anlamıyla yüksek kaliteli olmasını sağlayacaktır. Bir USB mikrofon kullanmak yerine bunlardan birini kullanmayı düşünmek için gerçek anlamda bir podcast dinleyici kitlesine sahip olmanızı öneririm.

  • Shure SM58-LC Mikrofon - 1.500-1.700 TL
  • Rode Procaster Mikrofon - 1.650-1.850 TL

Podcast İçin Ses Kayıt ve Düzenleme Yazılımı

Burada yer alan ses yazılımları mikrofondan ses alma ve yapılan kaydı MP3 ses dosyası olarak kaydetme imkanı sunmaktadır. Ayrıca bu yazılımları kayıtlarınızı düzenlemek için de kullanabilirsiniz. Her bir yazılım hakkında biraz bilgi vermeye çalıştım. Daha fazlası için kendi araştırmalarınızı yapabilirsiniz.

Audacity (Ücretsiz, PC/Mac)

Bu çok özellikli podcast kayıt yazılımı, podcast sunucularına ses kaydetme ve düzenleme olanağı tanımaktadır. Ayrıca yazılımın içerisinde seslerin bir profesyonel gibi çıkmasını sağlayan çeşitli özellikler vardır. Audacity'nin kullanımı kolaydır ve ücretli ses düzenleme yayınlarıma mükemmel bir alternatiftir.

GarageBand (Ücretsiz, Mac)

GarageBand, tüm MacBook'lara önceden yüklenmiş olarak gelir. Kendiniz için bir podcast'in nasıl kaydedileceğini öğrenen biriyseniz oldukça iyi bir seçenektir. Bu yazılım Mac bilgisayarınızda ses kaydetmenizi ve onu MP3 olarak dışarı aktarmanızı sağlar.

Adobe Audition (Aylık 20$, Mac/PC)

Tüm özelliklere sahip güçlü bir ses düzenleme aracı arıyorsanız Adobe Audition'dan başka bir yere bakmanıza gerek yoktur. Temel podcast düzenleme için ihtiyacınız olandan daha fazlasını bu yazılımda bulabileceksiniz. Özellikle üst düzey podcast ekipmanları kullanıyorsanız Adobe Audution'ı dikkate almanız gerekmektedir.

Podcast İçin Giriş ve Çıkış Müziği Bulma

Podcast yayını oluşturmanın üretim tarafında çok fazla soruyla ve adımla karşılaşmanız normaldir. En yaygın konulardan birisi giriş (intro) ve çıkış (outro) müziğidir. Ancak müzik kaynağı için çok fazla kaynak vardır. Bu bir sorun değildir ama en kaliteli kullanmak önemlidir.

Wistia Music Collection (Ücretsiz)

Wistia sitesinin küçük ama güçlü, telifsiz ve ücretsiz bir koleksiyonu vardır. Tek yapmanız gereken e-posta adresinizi girmektir. Daha sonra koleksiyona erişim sağlayabilecek ve podcast yayınınız için ihtiyacınız olan giriş ve çıkış müziklerine sahip olabileceksiniz.

Pond5 (Aylık 100$)

Pond5 sitesinin koleksiyonu çok geniştir. 500.000'den fazla seçeneğe sahiptir. Telif ücretsiz olmaksızın sunulan stok görüntülerden, video kliplerden ve müzik parçalarından yararlanabilirsiniz. Aylık verilecek olan miktar yüksek olabilir. Ama hazır bir kitleniz varsa buna değeceğinden emin olabilirsiniz.

Mobilde Podcast Çalıştırmak

Podcastler, RSS üzerinden internete sunulur. Ses veya videolardan oluşan bu medya içerikleri podcasting sitesine yüklenebilir. Böylece RSS dosyaları medya dosyasının web adresine sahip olur. Bir kullanıcı bu kaynağı dinlemek istediği zaman siteye abone olur. Podcast aboneliği için çeşitli yazılımlar bulunmaktadır. Abone olduktan sonra ilgili sitede yer alan son podcastler için güncellemeler alabilirsiniz.

  • Podcast yayınını yayınlayan siteye gidin.
  • Podcasti bilgisayarınıza/telefonunuza indirin.
  • Podcasti bilgisayarınızda dinleyin veya onu telefonunuza yükleyin.
  • Android için OneCast, Podkicker ve Stitcher Radio uygulamalarını kullanarak podcasti dinleyebilirsiniz.
  • iOS için iCatcher, Downcast ve Instacast gibi uygulamaları kullanarak podcasti dinleyebilirsiniz.

Podcast Nasıl Yapılır?

Bir podcast'i nasıl başlatacağınızı merak ediyorsanız ilk adımınız bölümlerde gerçekten neyi tartışacağınıza karar vermek olmalıdır. Bazıları için bu oldukça nettir. Diğerleri için bir fikre karar vermeden önce yaratıcı olmak gerekebilecektir.

İş fikriniz telefon kılıfları satmak ise tüm telefon kılıfları hakkında değil, teknoloji veya yeni uygulamalar hakkında bir podcast başlatmak isteyebilirsiniz. Hedef kitleniz dijital göçebeler ise belki de uluslararası seyahat hakkında bir podcast yayını yapmak daha değerli olabilecektir.

Podcast yayınına başlamadan önce 8-10 bölümlük bir liste hazırlamalısınız. Daha sonra benzer iTunes podcast bölümlerini veya Spotify podcast bölümlerini arayabilirsiniz. Sosyal medyadaki takipçi sayısı ve inceleme sayısı gibi popülerliklere bakabilirsiniz. Bu konunun tartışmaya değip değmeyeceğini gösterecektir.

Kayıt Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Bir podcast yayını kaydını yapmadan önce belirlemeniz ve hazır hale getirmeniz gereken belirli şeyler vardır. Bunları kayıt yapmaya başlamadan önce hazır hale getirmeniz durumunda ileride yapacağınız çalışmalarda işinizi kolaylaştırmış olursunuz.

Podcast Sanat Görseli

Bir podcast'e nasıl başlayacağınızı öğrenirken bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri, kullanacağınız görselin göz alıcı olması gerektiğidir. İlgi çekici bir kapak fotoğrafı elde etmek için biraz yatırım yapmayı düşünmelisiniz. Hemen hemen her boyutta açıkça görülebilecek kadar büyük resim ve yazı tipleri kullanın.

Podcast Adı

Podcast yayınının bir adı olmalıdır. Potansiyel dinleyicilerin podcast'in ne hakkında olduğunu bilmelerine yardımcı olacak bir isim seçmelisiniz. Örneğin, "Dijital Pazarlama Podcast - Dijital Pazarlamayla İlgili Her Şey" başlığını ele alalım. Bu podcast'in dijital pazarlamayla ilgili olduğu açıktır. Dolayısıyla, bu konuyla ilgili bir şeyler arayanlar için podcast adı oldukça net olacaktır.

Podcast Sunucu Adı

Açıkçası adınız (veya işletmenizin adı) sunucu adı olacaktır. Ancak podcast yayınının aramalarda vb. üst sıralarda çıkabilmesi için eklemeler yapabilirsiniz. Örneğin, "Timur Demir: Dijital Pazarlama Uzmanı" şeklinde bir şeyler yazabilirsiniz. Dilerseniz Spotify ve iTunes'ta "blogger" şeklinde arama yapabilirsiniz. Burada demek istediğimi daha net bir şekilde görmüş olacaksınız.

Podcast Açıklaması

En iyi podcast ipuçlarından biri, podcast açıklamasına mümkün olduğunca çok sayıda alakalı kelime öbeği ve anahtar kelime eklemektir. Bu, kullanıcıların iTunes ve Spotify gibi sitelerde içeriğinizi daha rahat bulmalarına yardımcı olacaktır. Unutmayın, Spotify ve iTunes arama motorlarıdır. Buralarda ön plana çıkmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Podcast Kategorisi

iTunes podcast'i için modadan girişimciliğe kadar birçok farklı kategori ve alt kategori vardır. Konunuza en uygun kategoriyi seçin ama tam isabet gerçekleştirmenize pek gerek yoktur. Bir kategori seçmekte zorlanıyorsanız sizinkine benzer diğer iTunes ve Spotify podcast yayınlarına bakarak hangilerini kullandıklarını kontrol edebilirsiniz.

Podcast Kaydının Yapılması

Artık podcast yayınını yapmak için harekete geçebilirsiniz. Tabi bunun için öncelikle bir podcast kaydını nasıl yapabileceğinizi öğrenmeniz gerekir. İlk olarak bilgisayarınıza takılı bir mikrofona ve Audacity gibi bir ses kayıt yazılımına ihtiyacınız olacaktır.

Buradaki örnekte iki farklı işletim sistemini desteklediği ve ücretsiz olduğu için Audacity kullanılmıştır. Şimdi, kayıt yazılımının mikrofonu giriş aygıtı olarak kullandığından emin olmanız gerekir. Bunu yaptıktan sonra ses yazılımındaki kayıt düğmesine tıklamalı ve sohbet etmeye başlamalısınız.

  1. Aygıt araç çubuğunu açarak Audacity'nin mikrofununuzu varsayılan giriş aygıtı olarak seçtiğinden emin olun. Tekrar kontrol etmek için birkaç test yapın.
  2. Audacity açıkken R tuşuna veya Record düğmesine basarak kayıt etmeyi başlatabilirsiniz.
  3. Audacity açıkken P tuşuna veya Pause düğmesine basarak kaydı geçici olarak durdurabilirsiniz.
  4. Kaydı tamamen bitirmek için Space tuşuna veya Stop düğmesine basmanız gerekmektedir.
  5. Tekrar durduğunuz yerden başlamayı istiyorsanız Shift + R kombinasyonunu kullanabilir veya Shift tuşuna basılı tutarak Record düğmesine basabilirsiniz.
  6. Yeni bir kayıt almak için R tuşuna veya Record düğmesine basabilirsiniz.

Podcast Yayının Düzenlenmesi

Podcast kaydını düzenlemek tutarlı bir ses seviyesini korumanıza, giriş ve çıkışınıza ekleme yapmanıza ve hataları düzeltmenize veya kayıt sırasında oluşturmuş olduğunuz boşlukları düzeltmenize olanak tanır. Yukarıda yer alan ses yazılımlarından herhangi birini bu iş için kullanabilirsiniz.

Ses düzenleyicisinde test etmek isteyebileceğiniz bazı iyi ayarlar vardır. Ses seviyesini otomatik olarak dengeleyen, böylece yüksek ses düzeyindeki ani yükselmeleri ve arka plandaki parlamaları ve gürültüyü ortadan kaldıran ayarlar vardır. Düzenlemeyi bitirdiğiniz zaman kaydınız 44.1 Mhz örnekleme hızı ve 128 Kbps bit hızı ile MP3 dosyası olarak kaydetmeniz gerekmektedir.

Kaydınız kaydedildikten sonra dosyanın ID3 etiketlerini düzenlemelisiniz. ID etiketleri MP3 çalara ve diğer cihazlara, sanatçının adı ve podcast bölümünün adı gibi dosya hakkında daha fazla bilgi sağlar. Bu şekilde MP3 çalarlar parça bilgilerini görüntüleyebileceklerdir.

Windows ve Mac'te, Open Metada Editör ve Audacity yazılımlarını kullanarak bölüm adı, podcast adı ve sanat görseli gibi ID3 etiketleri kaydınıza ekleyebilirsiniz. Bu iTunes'ta da yapılabilen bir şeydir. Ayrıca Mac'te ID3 etiketlerinin düzenlenmesini çok daha kolay hale getiren ID3 Editor adında bir yazılım vardır.

Sitenizden Podcast Yayını Yapmak

Podcast konusunda profesyonel düzeyde bir iş çıkarmak istiyorsanız başlangıç için birkaç gereksinime ihtiyacınız olacaktır. İlk olarak bir siteye veya bloga sahip olarak insanların sizi ve podcastinizi bulabilmelerini sağlamalısınız. İkincisi podcast kaydı oluşturabilmek için uygun ekipmanlara sahip olmalısınız.

Son olarak podcastinizi paylaşmak için doğru araçları kullandığınızdan emin olmalısınız. Bu sayede maksimum düzeyde erişime ve aboneye sahip olabilirsiniz. Adım adım ilerleyerek tüm bunlarla ilgili bilgileri aşağıdan öğrenebilirsiniz.

1. WordPress Sunucusu ve Alan Adı

Site oluştururken en önemli adım doğru platformu seçmektir. Bunun için basit hatalara yer vermeden en doğru seçimi yapmalısınız. Her zaman olduğu gibi WordPress.org tercih ederek tüm site kontrolünü elinizde bulundurmalısınız.

WordPress'in kullanımı ücretsizdir. Bu platformda ücretsiz eklentiler yükleyebilir, site tasarımını kişiselleştirebilir ve en önemlisi herhangi bir sınırlama olmadan sitenizden para kazanabilirsiniz. WordPress'in ücretsiz olmasının temel sebebi kurulum detayları dahil her şeyi size bırakmasıdır. Bunun için bir alan adına ve sunucu barındırma hizmetine ihtiyacınız olacaktır.

Sitenizin sunucusu onu saklayacak yer anlamına gelmektedir. Tüm dosyalar ve görseller burada saklanmaktadır. Her sitenin buna ihtiyacı vardır. Sunucu hizmetinin aylık veya yıllık ödemesi olmaktadır. Başlangıçta iyi bir sunucu hizmeti sunan yer tercih ederseniz daha sonra sorun yaşamadan yolunuza devam edebilirsiniz. Hostinger size bu konuda yardımcı olabilecektir. Bazen kampanyalarla alan adını ücretsiz olarak alabilirsiniz.

Bir alan adı sitenizin internet ortamındaki adresidir. İnsanlar sitenize bu alan adı aracılığıyla girerler. Örnek vermek gerekirse google.com veya timurdemir.com.tr bir alan adıdır. Hostinger kullanırsanız bu konuda daha rahat edersiniz. Çünkü sunucuları ihtiyaçlarınızı karşılayacak niteliktedir.

2. Medya Sunucu Hizmetinin Kurulumu

Podcast yayınına başlamadan önce mutlaka iyi bir medya sunucu hizmeti almalısınız. Podcastleriniz oldukça yüksek dosya boyutuna sahip olacaklardır. Bu büyük dosyaları sunmak ve barındırmak çok fazla kaynak gerektirmektedir. En iyi kullanıcı deneyimi için podcastleri belirli bir medya sunucu platformu üzerinden sunmaya çalışmalısınız. Bunun için Blubrry'i kullanabilirsiniz.

Podcast yayını yapan pek çok kişi sitesinin sunucu hizmeti ile dosyaları sakladığı sunucu hizmetini farklı yerden almaktadır. Bu en verimli ve en akıllıca yöntemlerden birisidir. Tavsiye olarak Blubrry'i yer almasının sebepleri ise şu şekildedir:

  • Blubrry özellikle WordPress kullanarak podcast yapmak isteyen kişiler için idealdir. Bu firmanın WordPress için geliştirilmiş Blubrry PowerPress isimli bir eklentisi bulunmaktadır. Bu eklenti sayesinde tüm podcastlerinizi WordPress sitenizden yönetebilirsiniz.
  • Bu servisi kullanan oldukça başarılı çok fazla podcaster bulunmaktadır. Yardıma ihtiyacınız olduğu zaman büyük bir topluluktan yardım alabileceğinizi unutmamalısınız. Ayrıca kendinizi geliştirmek için yine bu topluluğun sunmuş olduğu yöntemlerden ve tekniklerden faydalanabilirsiniz.
  • Blubrry, ID3 etiketleme, iTunes optimizasyonu, otomatik medya sanat yönetimi gibi çeşitli kaliteli araçlara sahiptir.
  • Blubrry üst düzey CDN kullanarak oluşturduğunuz içeriklerin hızlı ve sağlıklı bir biçimde karşı tarafa iletilmesini sağlamaktadır.

3. WordPress'te Podcast Yayınlamak

Birkaç podcast bölümü oluşturduktan sonra kalitelerini kontrol etmelisiniz. Kaliteden memnun kalmanız durumunda yapmanız gereken ilk iş onları WordPress'te yayınlamayı öğrenmektir.

İlk olarak WordPress sitenize giriş yapmalısınız. Ardından Blubrry PowerPress Podcasting eklentisini yüklemeli ve aktif etmelisiniz. Aktifleştirme işlemini gerçekleştirdikten sonra WordPress yönetici panelinde PowerPress isimli bir menü ortaya çıkacaktır. Bu menüye giriş yaptığınız zaman karşınıza eklentinin ayarları kısmı gelecektir.

Podcast dosyalarınızı barındırmak için Blubrry kullanıyorsanız Blubrry istatistiklerini ve sunucu hizmetlerini yapılandırmak için gerekli ayarları yapmalısınız. Blubrry Services Integration ayarlarını yaparken Blubryy hesabınıza ait e-postayı ve şifreyi girmelisiniz. Daha sonra ayarlar sayfasında geriye kalan kısımları uygun şekilde doldurmaya çalışmalısınız. Podcastınız için bir başlık belirlemeli ve gerektiği şekilde iTunes bilgilerini girmelisiniz.

iTunes bilgileri açıklama, alt başlık, çalışma türü gibi bilgilerden oluşacaktır. Tüm bu bilgiler RSS kaynağında kullanılacağı için iTunes bu bilgileri kullanarak podcastlerini dizine ekleyecektir. Tüm ayarları girdikten sonra "Save Changes" butonuna basmayı unutmamalısınız. Ayarları tamamladıktan sonra WordPress sitenizde podcast yayınlamaya başlayabilirsiniz.

4. Medya Dosyalarını Blubrry'e Yüklemek

Podcastlerinizi WordPress ile yayınlamadan önce onları Blubrry hesabınıza yüklemeniz gerekmektedir. Bunun için Blubrry hesabınıza, sonra Podcaster paneline, daha sonra burada yer alan "Upload New Media Files" seçeneğine giriş yapmalısınız.

Bu seçenek sizi farklı bir sayfaya yönlendirecektir. Burada ise "Upload New Media" butonuna basarak podcastinizi yükleme işlemini başlatabilirsiniz. Podcast medya dosyalarınızı yükledikten sonra onları WordPress sitenizde kullanmaya başlayabilirsiniz.

5. Smart Podcast Player'ı Ayarlamak

Birçok podcaster WordPress eklentisini kullanarak sitesinde bir podcast oynatıcı göstermektedir. Bu oynatıcı kullanıcıların podcastleri doğrudan site üzerinden dinlemesine olanak tanımaktadır.

Buradaki temel problem WordPress podcast oynatıcı eklentisinin sitenizi ziyaret edecek kişiler için çok kaliteli bir kullanıcı deneyimi sunmayacak olmasıdır. Smart Podcast Player isimli servis kullanıcıların podcastleri oynatmasını, paylaşmasını ve indirmesini sağlayabilmektedir. Bu medya oynatıcı aynı zamanda mobil destekli olduğu için kullanıcılara pek fazla sorun çıkarmamaktadır.

Smart Podcast Player ücretli bir eklentidir ve aylık 8 dolar gibi bir maliyeti bulunmaktadır. Bu ödemeyi yapmanız durumunda eklenti için ekstra desteğe sahip olursunuz. Aynı zamanda çeşitli rehberlere ve videolara erişim sağlayabilirsiniz.

İlk olarak yapmanız gereken Smart Podcast Player eklentisini yüklemeli ve bunu aktif etmelisiniz. Daha sonra Ayarlar kısmında yer alan Smart Podcast Player sekmesine giriş yapmalısınız. Giriş yaptıktan sonra Smart Podcast Player'ın çalışması için gerekli olan lisans anahtarını girmelisiniz. Daha sonra Player Defaults sekmesine gelerek eklenti ayarlarını yapmalısınız.

Burada podcast için gerekli olan besleme URL'sini girmelisiniz. WordPress kullandığınız için podcast besleme URL'niz https://timurdemir.com.tr/feed/podcast/ şeklinde olacaktır. Burada alan adını kendi alan adınız ile değiştirmelisiniz. Bir sonraki adımda ise iTunes abonelik linkini girmelisiniz. Podcastınızı henüz iTunes'a eklememiş durumdaysanız bu kısmı sonradan doldurabilirsiniz. Daha sonraki adımda ise şovunuzun adını ve göstermek istediğiniz rumuzu girmelisiniz.

Smart Podcast Player çok iyi tasarım seçenekleriyle birlikte gelmektedir. Bu tasarım seçenekleri sayesinde medya oynatıcısını WordPress temanız ile uyumlu hale getirebilirsiniz. Player Design Settings kısmında yer alan seçeneklere göz atarak medya oynatıcısını istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Tüm ayarları yaptıktan sonra değişiklikleri kaydet butonuna basmayı ihmal etmemelisiniz.

Smart Podcast Player artık kullanıma hazır durumdadır. Bir sonraki aşamada PowerPress ile gelen medya oynatıcısını devre dışı bırakmanız gerekmektedir. Bunun için PowerPress > Settings sayfasını ziyaret ederek "Blog Posts and Pages" kısmında yer alan "Display Media & Links" seçeneğindeki "Disable" seçeneğini aktif etmelisiniz.

6. İlk Podcasti WordPress'e Eklemek

Buraya kadar her şeyi yaptıysanız artık WordPress'e ilk podcastinizi ekleyebilirsiniz. İlk podcastinizi eklemek için Yazılar > Yeni Yazı seçeneğine giriş yapmalısınız. Podcast bölümleriniz için mutlaka ayrı bir kategori oluşturmalısınız. Bu sayede podcastlerinizi daha kolay bir biçimde yönetebilirsiniz. Aynı zamanda podcast beslemenizi daha kolay bir biçimde herkese açık hale getirebilirsiniz.

Yeni yazı ekleme ekranında en alt kısma gelip burada yer alan "Podcast Episode" kutucuğuna ulaşmalısınız. Bulubrry kullanıyorsanız klasör görseline tıklamalı ve Blubrry medya dosyasını yüklediğiniz yeri seçmelisiniz.

Diğer kullanıcılar ise medya dosyasının URL'sini buraya eklemelidirler. URL'nin doğru veya yanlış olup olmadığını kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz. Daha sonra en üst kısma geri dönmelisiniz. Burada blog yazınıza doğru bir başlık vermeli ve görsel editörde podcast için belirlemiş olduğunuz açıklamayı yazmalısınız.

Görsel editörde iki farklı ikon yer aldığını fark etmiş olabilirsiniz. SPP ve STP adını taşıyan bu butonlar Smart Podcast Player eklentisi ile birlikte gelmişlerdir. SPP butonunu kullanarak tüm podcast bölümlerini içeren Smart Podcast Player ekleyebilirsiniz. Kullanıcılar bunları tek tek oynatmaktadırlar. Ancak belirli bir bölüm için yeni bir blog yazısı oluşturduğunuz için STP butonuna tıklamanız gerekmektedir.

"Play a specific episode of your podcast" seçeneğine tıklamalı ve oynatılmak istenen medya dosyasının URL'sini eklemelisiniz. İhtiyacınız olan URL'ye en alt kısımda yer alan "Podcast Episode" meta kutucuğundan erişebilirsiniz.

Medya dosyasının URL'sini ekledikten sonra kısa kod oluşturarak devam etmelisiniz. Oluşturduğunuz bu kısa kod yazı editöründe net bir biçimde gözükecektir. Tüm bunları yapmanız durumunda yeni blog yazınızı yani podcast içeriğinizi yayınlamak için "Yayımla" butonuna basmanız yeterli olacaktır.

7. Podcastleri iTunes'ta Görüntüleme

Bu noktaya kadar gelmişseniz WordPress için podcast sitenizi hazır hale getirmişsiniz demektir. Artık oluşturduğunuz podcastleri iTunes'a ekleyip daha fazla abone kazanmaya başlayabilirsiniz.

Kayıtları iTunes'a göndermeden önce podcastlerin iTunes'ta nasıl göründüğünü öğrenmek istiyor olabilirsiniz. Bunun için iTunes'u çalıştırmalı ve File > Subscribe to Podcast kısmından besleme URL'nizi eklemelisiniz. Besleme URL'si https://timurdemir.com.tr/feed/podcast şeklinde olacaktır. URL'yi eklerken alan adını kendi alan adınızla değiştirmeyi unutmamalısınız.

URL'yi iTunes'a gönderdikten sonra iTunes besleme kaynağını işleyecek ve onu göstermeye başlayacaktır. Eğer önceki adımlarda iTunes bilgilerini eksiksiz bir biçimde girdiyseniz burada tüm bilgiler eksiksiz gözükecektir. Eğer her şey doğru ve düzgün gözüküyorsa podcastlerinizi iTunes'a ekleyebilirsiniz.

Podcastleri iTunes'a göndermek istiyorsanız iTunes'un son versiyonunu indirip yüklemeniz gerekmektedir. Daha sonra iTunes'u çalıştırmalı ve sağ üst kısımda yer alan iTunes Store butonunu eklemelisiniz. Böylece iTunes'un iTunes Store'a erişimini sağlamış olursunuz. Podcasts menüsüne girmeli ve ardından biraz aşağı inerek "Podcast Quick Links" kısmına gelerek burada yer alan "Submit a Podcast" seçeneğine girmelisiniz.

Bu seçenek Podcast gönderme sürecini başlatacaktır. Podcastleri gönderebilmek için Apple ID kullanmalısınız. Eğer henüz bir Apple ID'niz yoksa iTunes sizi giriş ekranına yönlendirecektir. İhtiyacınız olacak en önemli şey elbette podcast besleme URL'si olacaktır. https://timurdemir.com.tr/feed/podcast şeklindeki adresinizi kullanmanız yeterlidir.

PowerPress kullandığınız için iTune Stores için gerekli olan tüm etiketlere yer vermiş olacaksınız. Gönderme işlemi tamamlandıktan sonra podcasınız inceleme için sıraya konulacaktır. iTunes değerlendirme ekibi onay verdikten sonra podcastınız iTunes dizininde görünmeye başlayacak ve size bu konuyla ilgili bir bildirim iletilecektir.

Sonuç

Artık başarılı bir podcast oluşturmak için ne yapmanız gerektiği hakkında bir fikre sahipsiniz. Podcast yayınınız için ihtiyacınız olan podcast bilgilerini düşünmeye başlayın ve hedeflerinize benzeyen daha başka podcast yayınlarını dinlemeye vakit ayırın.

Zaten bir mikrona sahipseniz bugün podcast fikriniz hakkında konuşarak bir test bölümü kaydedebilirsiniz. Kayıttan sonra kendinizi dinlemeye çalışın. Daha önce bir ses düzenleme yazılımı indirdiyseniz bunu da test edin. Bölümü bugün yüklemenize gerek yoktur. Sadece işlemleri yapıp yapamadığınızı kontrol edin.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yapılmış Yorumlar (1)

Faik
25 Şubat 2022, 20:46

Podcast hakkında çok bilgilendirici bir yazı; ek olarak emeğinize sağlık. Teşekkür ederim.

Yorum Yap