JPG Nedir?

JPG, dijital görüntüleri içermek için yaygın olarak kullanılan sıkıştırılmış bir görüntü formatıdır. Dijital kameralarda, farklı işletim sistemlerinde ve internette kullanılan en yaygın görüntü formatlarından birisidir. JPG görüntülerinde çok önemli olan ayrıntıları kaybetmeden sıkıştırılma yapılabilmektedir.

Bu sayede görüntülerin daha kolay paylaşılmasını ve saklanmasını sağlayan daha küçük dosya boyutları elde edilir. JPG dosyasında gerçekleştirilecek dosya sıkıştırma derecesinin ayarlanması mümkündür. Bu sayede kullanıcı minimum ve maksimum sıkıştırma yapabilme potansiyeline sahip olur.

JPG nedir?

JPG (veya JPEG) özellikle internette resimler ve grafikler için kullanılan popüler bir dosya biçimidir. Joint Photographic Experts Group (JPEG) tarafından oluşturulmuştur. Bu format, bir görüntünün bölümlerini piksel bloklarına indiren bir sıkıştırma algoritması kullanır. Sıkıştırma, JPG formatının internetteki en önemli görüntü standardı olmasını sağlayan bir numaralı nedendir.

Ancak, yapılan tüm sıkıştırma işlemi bir kayıp olmadan gelmez. JPG dosyaları kayıplı bir dosya biçimi olarak kabul edilirler. Sıkıştırma prosedürü sırasında gereksiz gereksiz olan bloklar kalıcı olarak silinir. Bir dosya ne kadar çok sıkıştırılırsa o kadar fazla veri kaybı olur. Sonuç olarak görüntü kötüleşmeye başlar ve ondan verim alamazsınız.

Tüm bunlara rağmen düzgün kullanıldığında JPG formatı, küçük dosya boyutlarıyla iyi görünümlü görüntüler sunar. Görüntüyü bir e-postayla gönderiyor olabilir veya onu Facebook'a yüklüyor olabilirsiniz. Bu durumda sıkıştırma yeteneği nedeniyle son dosyanız orijinal boyutunun çok küçük bir kısmı olacaktır.

JPG ve JPEG farkı nedir?

JPG ve JPEG dosyaları aslında tam olarak aynı şeyi ifade ederler. Ancak sadece bu noktaya bağlı kalmak yeterli değildir. JPG ve JPEG görüntülerinin arasındaki benzerliklere bakmanız gerekmektedir. Bu benzerlikler doğrultusunda her iki dosya formatı arasındaki farkı en iyi şekilde anlayabilirsiniz.

  • Her ikisi de raster görüntüdür: Bilgisayar görüntüleri raster veya vektör görüntüler olarak oluşturulabilir. JPEG görüntüler raster görüntü olduğundan JPG görüntüler de aynı şekildedir. Raster grafikler, bitmap gruplarından oluşturulur. Daha net ifade etmek gerekirse raster görüntü, her biri belirli ton ve gölgede kodlanmış sayısız küçük renk karesi koleksiyonudur.
  • Her ikisi de aynı anlama gelir: JPG teriminin ne anlama geldiğini hatırlıyor musunuz? Burada Joint Photographic Experts Group (JPEG) organizasyonundan bahsetmiştik. Buradan yola çıkarsanız aslında bu iki dosya formatının aynı şey olduğunu kolayca anlayabilirsiniz. Hem JPEG hem de JPG aynı ISO alt komitesinin kısaltması şeklindedir.
  • Her ikisi de aynı görüntü türü için kullanılır: Raster görüntüler oldukları için hem .jpeg hem de .jpg dosya biçimleri dijital fotoğrafçılık için en iyi şekilde kullanılır. Dijital fotoğraflar, raster JPEG/JPG görüntüleri olarak olarak kaydedildiğinde kusursuz görünen kapsamlı renk geçişlerine sahiptir. Bu durumda JPEG/JPG olarak kaydedilmiş ve sitenize yüklenmiş görseller aşırı sıkıştırılmadıkları sürece düzgün gözükürler.
  • Kaliteden kayıp yaşanır: JPEG ve JPG karşılaştırmasından bunların aynı şey olduğunu artık anlamış olmanız gerekmektedir. Her dosya biçiminde kullanılan sıkıştırma yönteminin (kayıplı sıkıştırma) görüntünün dosya boyutu kadar görüntü kalitesinde bir miktar kayıpla sonuçlanması mantıklıdır. Bu durumda daha düşük dosya boyutu elde edersiniz ama görüntünün kalitesinden ödün verirsiniz.

JPG dönüştürme nasıl yapılır?

Dijital görüntülerinizi JPG veya JPEG dosyaları olarak kaydetmenin birçok farklı yolu vardır. Bu yollardan hangisini kullanıyor olursanız olun istediğiniz şekilde sonuç elde etmiş olursunuz. JPG dönüştürme işlemini bilgisayarınızda yer alan araçlarla veya isterseniz çevrimiçi araçlarla gerçekleştirebilirsiniz.

  • Windows Paint: Windows kullanıyorsanız bir dijital görüntüyü JPEG veya JPG olarak kaydetmeniz oldukça kolaydır. Tek yapmanız gereken elinizdeki dosyayı Windows Paint ile açmak, ardından Dosya > Farklı Kaydet yolunu izlemektir. Daha sonra dosyanın kaydedileceği yeri seçmeli, görüntüye isim vermeli ve açılır menüden JPEG seçeneğini seçmeli ve Kaydet demelisiniz.
  • Paint 3D: Windows kullanıyorsanız bir dijital görüntüyü JPEG veya JPG olarak kaydetmek ve aynı zamanda boyutunu doğru orantılı olarak değiştirmek oldukça kolaydır. Yapmanız gereken dosyayı Paint 3D ile açmak, ardından Tuval kısmına göz atarak boyutunu ayarlamaktır. Boyut ayarlamayı bitirdikten sonra Dosya > Farklı Kaydet yolunu izleyebilir ve elinizdeki görüntüyü JPEG olarak kaydedebilirsiniz.
  • CloudConvert: CloudConvert son derece kullanışlı bir adrestir. Elinizdeki dosyanın formatı ne ise onu JPG olarak dönüştürebilirsiniz. Dönüştürme sırasında korunacak olan kaliteyi belirleyebilirsiniz. Diğer taraftan dosyanın yeniden boyutlandırılmasını sağlayabilirsiniz. Bu araç özellikle kayıplı sıkıştırma yapmak istediğinizden sizin için son derece ideal olacaktır.

JPG dosyalarının raster görüntü dosyaları arasında yer aldığını unutmamalısınız. JPG dosya biçimi 24-bit renk desteğiyle dijital fotoğrafları ve görüntüleri depolamak için kullanılır. Bu, JPG dosya biçimini dijital kamera üreticileri ve profesyonel fotoğrafçılar için varsayılan bir standart haline getirir.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap