Google Ünlü Fizikçiyi Unutmadı: Stephen Hawking'e Özel Doodle

Google, geçtiğimiz yıllarda vefat eden ünlü fizikçi Stephen Hawking'in 80. doğum gününü özel bir doodle ile kutladı. 2018 yılında hayatını kaybeden ünlü bilim insanı Stephen Hawking, evrene bakışımızı değiştiren isimlerin başında geliyordu. Hawking her türlü kariyerini evrenin kökeni hakkında teoriler üreterek geçirmişti.

Hawking evrenin kökeni ve kara delikler hakkında ürettiği teorileri ve diğer tüm fikirleri sadece bilim dünyasıyla paylaşmayı seçmedi. Çeşitli televizyon programlarında yer aldı ve çeşitli kitaplar hazırladı. Böylece evrenin herkes tarafından anlaşılabilir olmasını sağlamaya çalıştı. Birçok kişi ondan ilham alarak kozmolojiye ilgi duyar hale geldi.

Özel Doodle: Stephen Hawking'in 80. Doğum Günü

Bilim insanı Hawking öncü olduğu çalışmalar 8 Ocak günü yayınlanan bir doodle ile onurlandırıldı. Doodle ile bağlantılı olarak hazırlanan özel videoda Hawking'in kozmoloji, fizik, evren ve engellilik dahil olmak üzere birçok konuyla ilgili önemli alıntılarına yer verildi.

Hawking'in 80. doğum gününde anılması her anlamda önemli bir adımdı. Çünkü Hawking, sadece evrenin kaderini ve evrende var olan kara delikleri araştırmakla sınırlı kalmamıştı. Fiziksel olarak önemli bir engele sahip olmasına rağmen hızlı zekası ve keskin yeteneğiyle pek çok kişiye ilham vermeyi başarmıştı.

Stephen Hawking'i anmak için hazırlanan doodle Matthew Cruickshank tarafından tasarlandı. Curickshank, doodle ile bağlantılı olarak hazırlanan videoyla ilgili ise tarihin en etkileyici bilimsel zihinlerinden birini anmanın onur verici olduğunu belirtti. Google ise Hawking'i onurlandırıcı bir başka açıklama yaptı.

Hawking'in çarpışan kara deliklerden Big Bang'e kadar evrenin kökenleri ve mekaniği hakkında teorileriyle adeta fizikte devrim yarattığını ifade etti. Ayrıca Hawking'in Zamanın Kısa Tarihi isimli kitabına referans vererek tüm bu teorileri herkesin anlayabileceği dilde milyonlarca okuyucuya ilettiğinden bahsetti.

stephen hawking doodle video

Kısaca Stephen Hawking Hakkında

Stephen Hawking, 8 Ocak 1942 yılında İngiltere'de doğdu. 1963 yılında Cambridge Üniversitesi'nde kozmoloji okuyordu. Bu sırada en büyük merakı evrenin tarihi ve bileşimiydi. Üniversite yıllarında Hawking'e yaygın olarak ALS olarak bilinen Lou Gehrig hastalığı teşhisi konuldu.

Hawking henüz 21 yaşında bile değildi ve en fazla 2 yıl daha hayatta kalması bekleniyordu. 1965 yılında doktorasını tamamlamayı başardı. Doktorasının ardından Cambridge Üniversitesi'nde devam etti. İlerleyen yıllarda ise parçacıkların kara deliklerden kaçabileceğini keşfetti.

Hawking 1979 yılında Cambridge Üniversitesi'nde Lucasian Professor of Mathematics unvanını elde ederek görevini sürdürdü. Hawking'in kariyer çalışması sadece evrenin sonuyla ilgili değildi. Aynı zamanda Albert Einstein'ın Genel Görelilik Teorisi ile ilgileniyordu.

Hawking yaşamını tekerlekli sandalyede sürdürmek durumundaydı. 1985 yılında konuşma yetisini kaybetti. Kariyerinin geri kalanında bir cihaza bağlı olarak yaşamak durumundaydı. Cambridge Üniversitesi'nde geliştirilen bir yazılım sayesinde elektronik olarak sesini başkalarına iletebilmeyi başardı.

Kariyerinin ilerleyen zamanlarında Hawking çok sayıda popüler kitap yazdı. Özellikle Zamanın Kısa Tarihi isimli eseri çok önemli bir yere sahip oldu. Çünkü bu kitap kozmolojideki pek çok durumu herkesin anlayacağı dilde sunuyordu. Hawking, Star Trek: The Next Generation ve Big Bang Theory gibi popüler yapımlarında misafir edildi.

Hawking, 14 Mart 2018 yılında Cambridge şehrindeki evinde hayata gözlerini yumdu. Hayatını kaybettiğinde 76 yaşındaydı. Geride ise bilime adanmış bir kariyer bırakmıştı. Oluşturduğu teoriler pek çok bilim insanına ilham kaynağı oldu ve olmaya devam ediyor.

Hawking'in Sesi YouTube'a Aktarıldı

Hawking'in konuşma cihazı sayesinde aktarmayı başardığı pek çok sözü vardı. Bu sözlerin en dikkate değer olanları ise doodle ile özdeşleştirilmiş bir YouTube videosunda yer aldı. Videoda sözler Hawking'in kendine has elektronik sesiyle aktarıldı. Videoda yer alan tüm ifadeleri aşağıda liste halinde bulabilirsiniz.

  • "21 yaşındayken hayattaki tüm beklentilerim bir anda yok oldu. O zamandan beri benim için her şey yaşamın sunduğu ekstra bir hediye."
  • "Hareket edemiyor olsam da, bilgisayar aracılığıyla konuşmak zorunda kalsam da kendi zihnimde özgürüm."
  • "Tüm hayatımı kendi kafamın içinde evreni dolaşarak geçirdim."
  • "Hedefim basit. Evreni her yönüyle anlamak; neden bu şekilde olduğunu, neden var olduğunu bilmek."
  • "Evrenin temel kurallarından biri, hiçbir şeyin mükemmel olmadığıdır. Mükemmel diye bir şey yoktur. Olsaydı ne siz ne de ben var olabilirdik."
  • "Kara delikler gerçekte siyah bile değildir: Sıcak bir nesne gibi parlarlar ve küçüldükçe parlaklıkları artar."
  • "Bizler çok, ama çok küçük varlıklarız. Ama çok, hem de çok önemli şeyler yapma konusunda son derece yetenekliyiz."
  • "İnsanın gayretinin sınırı olamaz. Hayat ne kadar kötü görünse de... Yaşam olan yerde umut da vardır."
  • "Cesur, meraklı ve kararlı olun, imkansız görüneni başarın. Bunu yapmak mümkün."

Stephen Hawking bilim dünyasının görüp görebileceği en ilginç insanlardan biriydi. Hayat ona çeşitli talihsizlikler hediye etse bile o evrene ait olan çeşitli sırları açığa çıkarma mücadelesinden hiç vazgeçmedi. Google'ın hazırladığı Stephen Hawking'in 80. Doğum Günü oldukça anlamlı bir anma hediyesi oldu.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap