Fake Hesap Nedir, Nasıl Açılır ve Nasıl Bulunur?

Fake hesap esasında aslını taklit etmek amacıyla oluşturulurlar. Bu yüzden genel olarak tamamen hayal ürünüdürler. Bu hesapların herhangi bir şekilde gerçek kişi adına geçerlilikleri yoktur. Fake hesapların bilgisayar korsanlığı, kimlik avı ve reklam amacıyla kullanılabilmektedirler.

Fake hesap aslında var olmayan bir kişi adına açılmış tamamen taklit olan hesapları kapsar. Genelde fake hesapların belirli bir oluşturulma amacı vardır. Örneğin kişi kendi kimliğini gizlemek istiyorsa fake hesap oluşturabilir. Diğer taraftan erkekleri kandırmak isteyen kadınlar, kadınları kandırmak isteyen erkekler fake hesap açma yoluna başvururlar.

Fake hesap nedir?

Üyelik kabul eden çoğu web sitesinde fake hesap problemi yaşanabilir. Çünkü genel olarak bir sitede, forumda veya sosyal ağ sitesinde bir hesap oluşturmak önemsiz bir şey olarak kabul edilir. Sonuç olarak herkes başka bir kişiye, şirkete veya ürüne ait gibi görünen fake hesap oluşturma şansına sahiptir.

Eskiden fake hesap olayı çok daha yaygındı. Fakat web sitelerin, forumların ve sosyal ağların çeşitli önlem almasıyla birlikte özellikle ünlüler, markalar, şirketler ve önemli kişiler adına fake hesap açmak neredeyse imkansız hale geldi. Bunu büyük oranda "onaylı hesap" özelliğine borçlu olduğumuzu söyleyebiliriz.

Onaylı hesap nedir?

Özellikle sosyal ağ şirketler, ağlarında fake hesapların yol açabileceği sorunların farkındadırlar. Bu nedenle Twitter, Facebook ve Instagram gibi büyük sosyal ağ siteleri, hesapların resmi olarak doğrulanmasını talep ederler. Doğrulanmış bir hesabın yanında gerçek bir kişi tarafından doğrulandığını gösteren bir rozet onay işareti bulunur.

Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal ağlar markalar, ünlüler, şirketler ve tanınmış kişi sayfaları için benzer bir onay işareti sistemine sahiptirler. Bir hesabın resmi olarak doğrulanması için hesap sahibinin tanımlayıcı bilgiler içeren bir talep göndermesi gerekir. Bu bilgiler, doğrulanmış bir telefon numarası, e-posta adresi ve fotoğraflı bir resmi kimlik belgesi içerebilirler.

Onaylı hesap işlemi özellikle fake hesap açıp onu kişinin kendi hesabıymış gibi kullanmak isteyenlerin önüne geçilmesini sağlayan önemli bir adım olmuştur. Ancak fake hesap açımı sadece bununla sınırlı değildir. İnsanlar sahte isimler ve sahte profil fotoğraflarıyla fake hesap açmaya devam etmektedirler.

Fake hesap açma nasıl yapılır?

Bir fake hesap oluşturmak tam olarak suç teşkil etmez. Ancak ilgili hesap ile herhangi bir suça karışmanız durumunda fake hesap bile kullanıyor olsanız bir suç işlemiş olacağınızı bilmelisiniz. Bununla birlikte fake hesap oluşturmak için kullanılacak yöntemler suç teşkil edebilirler.

Örneğin, bir kadın profili oluşturmanız durumunda profil fotoğrafını genelde güzel ve alımlı bir fotoğraf yapmak istersiniz. Bunun için internet ortamında arama yaparsınız ve gözünüze güzel gözüken bir fotoğrafı profil fotoğrafı yaparsınız. Ancak bu durumda ilgili fotoğraf stok fotoğraf değilse kişinin rızasının olmadığını unutmamalısınız.

İnternet ortamında belki de en sıkıcı durumlardan birisi olan fake hesapları oluşturmak son derece basittir. Yeni bir ücretsiz e-posta oluşturduktan sonra istenilen sosyal ağ üzerinde rastgele bir isimle profil oluşturulma işlemi gerçekleştirilir. Ardından profilin kullanım amacına görsellerin eklenmesi gerçekleştirilir ve fake profiline gerçek bir profil izlenimi kazandırılır.

Neden bir fake hesap oluşturulur?

Fake hesap oluşturmanın belli başlı bir nedeni vardır. Örneğin, bazı kişiler karşısındaki kişiyi kandırmak amacıyla fake hesap oluştururlar. Bazıları ise kimlik avı hırsızlığı için fake hesap oluşturmaya çalışırlar. Bazı insanlar parodi olması amacıyla fake hesap oluşturup yönetilirler. Fake hesap oluşturmanın diğer nedenlerinden birisi ise firmalar tarafından sunulan promosyonlardan yararlanmak olabilir.

  • Birini taciz etmek amacıyla fake hesap kullanılabilir.
  • Birini gözetlemek ve gizliden gizliye takip etmek için fake hesap kullanılabilir.
  • Kimliğinizi veya arkadaşlarınızın kimliğini çalmak ve bilgi toplamak için fake hesap kullanılabilir.
  • İtibar zedelemek veya yok etmek için bir başkası adına fake hesap açılabilir.
  • Ünlü bir kişinin veya şirketin adıyla parodi hesabı oluşturmak adıyla fake hesaplar kullanılabilir.
  • İnternet ortamında yer alan kişilere göre kendisini anonim olarak tutmak isteyen birisi fake hesap oluşturabilir.

Fake hesap oluşturmak yasalara aykırı değildir. Parodi hesap olduğu sürece veya izinsiz resim kullanılmadığı sürece herhangi bir sorun teşkil edilmez. Sosyal medya siteleri hizmet şartlarını ihlal etmedikleri sürece fake hesaplara dokunmazlar. Ancak genelde fake hesaplar hizmet şartlarına aykırı hareket ettikleri için şikayet durumunda müdahale edilir.

Fake hesaplar nasıl bulunur?

Fake hesap bulma konusunda aslında yapacakların oldukça basittir. Bir hesabın fake hesap olup olmadığını anlamak için herhangi bir kontrol gerçekleştiren araç yoktur. Biraz araştırma ve biraz dedektiflik ile bir hesabın fake hesap olup olmadığını anlama şansınız vardır.

  • Öncelikle fake hesap olduğunu düşündüğünüz profilin profil resmini Google'ın Görsel Arama kısmında arayabilirsiniz. Bu görsel bir stok fotoğrafsa veya birden fazla sosyal medya profilinde kullanılıyorsa o hesabın fake olduğunu anlama şansınız vardır.
  • Bir hesabın profil fotoğrafı hesap oluşturulurken sosyal medya tarafından verilen varsayılan fotoğraf ise, örneğin Twitter'da yumurta ise o profilin fake olduğundan şüphe duyabilirsiniz. Bu her zaman doğru çıkmayabilir. Çünkü pek çok kullanıcı fotoğrafını sosyal medyada paylaşmak istemeyebilir.
  • Bir hesabın kullanıcı adı veya kullandığı nick yine onun fake olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir. Fake hesap genelde garip isimlerle ve özellikle rakamlar kullanılarak oluşturulur. Çünkü istenilen kullanıcı adı başkası tarafından kullanıldığında sosyal medya genelde otomatik olarak rakamları kullanmaya teşvik etmektedir.
  • Biyografi kısmındaki bilgileri kontrol edin. Fake olmayan hesaplar genelde bu kısımda kendilerinden bahsedeler ve aynı zamanda iletişim bilgilerini eklerler. Eğer biyografi kısmını doldurmamış bir hesapla veya şüpheli bir bağlantı kullanan hesapla karşı karşıya kalırsanız bu durumda onun fake hesap olduğunu anlayabilirsiniz.
  • Fake hesap bulma konusunda atacağınız bir diğer adım profil içeriğini kontrol etmektir. Twitter'da bir kişi sadece sürekli olarak başkalarının attığı gönderileri retweet ediyorsa onun bot olma ihtimali oldukça yüksektir. Bu tür hesaplara karşı dikkatli olmanızı öneririz.
  • Twitter ve Instagram gibi alanlarda bir profilin fake olduğunu düşünüyorsanız takip edilen ve takipçi sayılarına dikkat etmelisiniz. Bu ikisi arasında orantısızlık varsa veya profilin hiç takipçisi yoksa ama pek çok kişiyi takip ediyorsa onun bot olma ihtimali yüksektir.
  • Fake hesaplar genelde politik ve dini tartışma konularında kullanılırlar. Dolayısıyla belirli bir ideolojiyi destekleyen tweet atan veya retweet yapan bir hesap görürseniz hemen biyografi kısmını ve kullanıcı adını kontrol etmelisiniz. Burada yapacağınız kontroller sonrasında hesabın fake olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Toparlamak gerekirse fake hesaplar oldukça can sıkıcıdır. Onları oluşturmak en az onları tespit etmek kadar kolaydır. Sadece doğru noktaya odaklanmanız olasıdır. Örneğin, herhangi bir şekilde bir diğer sosyal medya hesaplarıyla etkileşime girmeyen bir profilin fake hesap olduğuna kanaat getirebilirsiniz. Bu durumda gerekli kontrolleri yapmanız gerekir.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap