Wispotter Nedir? Wispotter Ne Kadar Güvenli?

Halka açık alanlarda genelde Wi-Fi kullanmak istediğimiz zaman her zaman erişim sağlayabileceğimiz bir şeyler ararız. Son dönemlerde ortaya çıkan ve bize halka açık alanlarda Wi-Fi bağlantısı bulmamızı kolaylaştıran Wispotter isimli bir hizmet bulunuyor. Peki Wispotter kullanmak ne kadar güvenlidir?

İnternet bağlantısı olmadan günümüz dünyasında bir şeyler yapabilmek çok kolay değildir. En azından yanımızda taşıdığımız dizüstü bilgisayar için olmasa bile telefonumuz için internete ihtiyacımız var. Bu durumda çoğumuz mobil paketlere sarılsak bile bazen onların yeterli gelmediği durumlar olmuyor değil.

Durum böyle olduğunda Wispotter gibi ortak Wi-Fi ağlarına bağlanmamız icap edebiliyor. Peki, Wispotter güvenli mi? Wispotter gibi ortak internet ağları güvenli mi? Bu konuda emin olmanın oldukça zor olduğunu söylemek mümkün. Öncelikle bunun ne olduğunu bilmek gerekiyor.

Wispotter nedir?

Wispotter, altyapısı DorukNet tarafından sunulan restoran ve kafe gibi halka açık alanlarda kablosuz internet erişimi sağlayan bir hizmet çözümüdür. Wispotter üzerinden internete erişirken herhangi bir şifre girmenize gerek kalmaz. Sadece basit bir hesap oluşturma işlemi gerçekleştirmeniz gereklidir.

Wispotter hesabınızı oluştururken cep telefon numaranızı veya e-posta adresini kullanırsınız. Daha sonra tıpkı sizinle aynı ortamda bulunan insanlar gibi hesap bilgileriniz ile şifreye gerek kalmadan Wispotter ağına katılabilir ve ücretsiz internet kullanma hakkına sahip olabilirsiniz.

Wispotter güvenli mi?

Bu konuyu sadece Wispotter ile sınırlamak, Wispotter hizmetine haksızlık olacaktır. Bu nedenle konuyu halka açık alanlarda ücretsiz internet hizmeti sunan tüm hizmet sağlayıcılar açısından değerlendirmek gerekiyor. Dolayısıyla sormamız gereken sorunun rengi biraz değişiyor diyebiliriz.

Ortak internet ağları güvenli mi? Bu soruya verilecek cevap kısaca hayır şeklindedir. Herhangi bir şifre olmadan herkesin kolayca bağlanabildiği internet ağlarının güvenli olduğunu söylemek pek mümkün değil. Çünkü bu alanlarda kötü niyetli bir kişi hiç zorlanmadan ortak ağa bağlanan herkesin cihazına sızabilme potansiyeline sahip olacaktır.

Elbette her şey bununla sınırlı kalmaz. Ortak ağa erişim sağlayan ve bu alanda çeşitli işler yapmak isteyen kötü niyetli bir kişi kredi kartı gibi hassas bilgilerinizi ele geçirerek daha sonradan sizin başınızı epey ağrıtabilecektir. Hatta bunu anlık olarak gerçekleştirmesine bile gerek yoktur. Tek yapması gereken cihazınıza bir kötü amaçlı yazılım yerleştirmektir.

Güvenlik konusunda Wispotter özelinde değerlendirilmesi gereken durumlardan birisi ise bize ait olan bilgilerin satılma durumu diyebiliriz. Çünkü Wispotter açık açık bu bilgilerin Wispotter ağını kullanan müşterileri hakkında elde ettiği bilgileri işletmelere sunacağını söylemektedir.

Ortak ağlarda nasıl güvende kalabilirim?

Mobil internet kotasını doldurduysanız çözümü hemen ortak bir Wi-Fi ağına bağlanmakta bulabilirsiniz. Bu konuda dikkat etmeniz gereken bazı önemli detaylar vardır. Özellikle aşağıdaki önerilerimize göz atarak Wispotter gibi ortak ağlarda güvenli kalmayı başarabilirsiniz.

1. İnternet bankacılığını kullanmayın

Wispotter gibi bir ortak ağa bağlandığınız zaman yapmamanız gereken şeylerin başında internet bankacılığını kullanmak gelir. İnternet bankacılığı bilgileriniz size özel hassas bilgilerdir. Bu bilgilerin ele geçirilmesi başınızı fazlasıyla ağrıtabilecektir.

İnternet bankacılığı bilgilerinizin kullanılması veya satılması gibi durumlar söz konusu olabilir. Peki bu durumda ne olur? İnternet bankacılığı bilgileriniz kötü niyetli kişilerin eline geçer ve banka hesabınızdan sizin haberiniz olmadan çeşitli harcamalar gerçekleştirilebilir.

2. Çevrimiçi alışveriş yapmayın

İnternet bankacılığı bilgileriniz sadece ortak ağda internet bankacılığını kullanırken ele geçirilebilir durumda olmaz. Ortak ağda herhangi bir e-ticaret sitesinden alışveriş yaptığınız zaman bu bilgiler ele geçirilebilir hale gelecektir.

Sonuç? Sonuç yine aynıdır. Bu bilgiler kötü niyetli kişilerin eline geçtiği zaman banka hesabınızdan veya kredi kartınızdan sizden habersiz işlemler yapaılabilecektir. Bunlara engel olabilmek için sanal kart kullanabilirsiniz. Ama siz yine de işi garantiye alıp herhangi bir alışveriş yapmamalısınız.

3. Ağ paylaşım özelliğini kapalı tutun

Ağ paylaşım özelliği cihazınızda yer alan ve yerel ağlar arasında kolayca paylaşım yapılmasını sağlayan önemli bir özelliktir. Genel olarak ağ paylaşım özelliği ev ve iş yeri internet ağlarında kullanılmaktadır. Ancak cihazınız ağ paylaşımı yapacak şekilde ayarlandıysa sorun yaşayabilirsiniz.

Ortak internet ağlarını kullanırken her zaman cihazınızda yer alan ön tanımlı herkese açık ağ kullanım ayarlarını uygulamaya çalışmalısınız. Örneğin, Windows işletim sisteminde ortak ağ paylaşımı durumunda cihaza ve paylaşıma çeşitli kısıtlamalar getirilmektedir.

4. Cihazınızın otomatik bağlanma özelliğini kapatın

Evinizde Wi-Fi ağı kullanıyorsanız bu durumda telefonunuzda Wi-Fi seçeneği açık olacaktır. Pratik olması açısından bunu hiçbir zaman kapatmamayı düşünebilirsiniz. Fakat ön tanımlı bir ortak ağa denk geldiğiniz zaman cihazınız otomatik olarak bağlantı gerçekleştirecektir.

Bunun için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta Wi-Fi seçeneğini dışarı çıktığınızda kapalı tutmaktır. Böylece cihazınızın otomatik olarak bir Wi-Fi ağına bağlanmasını engellemiş olursunuz. Güvenli bir internet deneyimi yaşamak istiyorsanız buna dikkat etmelisiniz.

5. Bluetooth özelliğini kapalı tutun

Aslında bunun için cihazınızın bir ortak ağa bağlanmasına gerek yoktur. Cihazınızın bluetooth özelliği daima kapalı olmalıdır. Evde farklı aygıtlara bağlanmak için bu seçeneği açık tutabilirsiniz. Ancak kullanmadığınız zaman kapatmayı ihmal etmemelisiniz.

Güvenli olduğunu düşünmediğiniz yerler dışında cihazınızın bluetooth özelliğini daima kapalı tutmalısınız. Bu cihazınızın güvenliği için altın kurallardan birisidir. Bu sayede halka açık bir alandayken telefonunuza müdahale edilmesine imkan tanımamış olursunuz.

6. VPN kullanın

Diyelim ki mutlaka internet bağlantısına ihtiyacınız var ve Wispotter gibi ortak ağları kullanmak zorundasınız. Bu durumda cihazınızdan VPN servisini açık hale getirmeyi ihmal etememelisiniz. Bu basit bir ama herkes tarafından tavsiye edilen önemli bir önlemdir.

VPN kullandığınız zaman kişisel bilgilerinize erişim durumunu minimuma indirmiş olursunuz. Dahası VPN cihazınız ile ortak ağ arasında ekstra bir katman görevi görecek ve sizi koruyacaktır. Ancak kendinizi korumak istiyorsanız sadece VPN ile yetinmemelisiniz.

7. Antivirüs kullanın

Antivirüs yazılımları kötü amaçlı yazılımları yakalama konusunda uzmandırlar. Bu yazılımlara özellikle bilgisayarımızda fazlasıyla ihtiyaç duyarız. Ancak iş telefonlara geldiği zaman bunu biraz es geçebilmekteyiz. Ortak ağları kullanacaksanız siz es geçmemelisiniz.

Cihazınızda mutlaka bir antivirüs yazılımı kurulu olmalıdır. Böylece cihazınıza bulaştırılmaya çalışılan bir kötü amaçlı yazılımı cihazınızdan uzak tutmayı başarabilirsiniz. Cihazınız her zaman güvende kalır ve "Acaba telefonuma virüs girer mi?" diye şüphede kalmazsınız.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap