Wayfair Nedir?

Wayfair, Türkiye'nin insan kaçakçılığı ile ilişkili olarak duymuş olduğu bir markadır. Ancak bu duyum bir komplo teorisinden ibarettir. Bunu aslında bir iddia olarak nitelendirmek daha doğru olacaktır. Wayfair, ABD'nin en büyük e-ticaret sitelerinden birisidir. Özellikle ev mobilyaları konusunda tercih edilen büyük bir markadır.

Wayfair, bir sosyal medya kullanıcısının iddialarının merkezinde yer almıştır. İddiaya göre ürün isimleri ile kaçırılan veya kaybolan çocuklar arasında bir bağlantı vardır. Wayfair çok geçmeden ilgili ürünleri siteden kaldırmış ve isimlendirme konusunda daha düzgün bir yönteme başvurmaya başlamıştır. Peki, herkesin insan kaçakçılığı ile tanıdığı Wayfair gerçekte tam olarak nedir?

Wayfair nedir?

Yatak odalarını home ofislere dönüştürmekten evlerinde yeni bahçeler oluşturmaya kadar milyonlarca insan evlerini yeniden tasarlama yoluna gidebilmektedir. Ev dekorasyonu ve iç tasarım takıntısı bu anlamda en büyük itici güçlerden biri olmuştur. Bu yüzden aşırtıcı olmayacak bir biçimde Wayfair, hizmet sunduğu konumlarda popüler bir e-ticaret mağazası haline gelmiştir.

Özellikle ABD'de yaşayan insanlar ev eşyaları, mobilyalar veya eşyalar almak istediklerinde Wayfair ile karşılaşırlar. Basitçe söylemek gerekirse Wayfair, dev bir perakendecidir. Örneğin, sitesinde "kanepe" yani "sofa" için arama yaptığınız zaman 3.000'den fazla sonuç elde edebilirsiniz.

Seçim yapmayı seviyorsanız bu elbette ilgi çekici olabilir. Ancak yine de 3.000'den fazla sonuç sizi bunaltabilir. Bu durumda başvurabileceğiniz çeşitli uygun filtreler vardır. Sitenin işleyişi oldukça basittir. Ama daha önce belirttiğimiz gibi Wayfair markasını bir komplo teorisiyle duymuş olma olasılığınız çok yüksektir.

Wayfair nasıl işleyiş gösterir?

Wayfair, harici tedarikçilerden ürün satan bir çevrimiçi mağazadır. Örneğin, kendi mobilyalarını üretip satan Ikea'nın aksine çoğu özel olan diğer şirketler tarafından yapılan ürünleri satar. Marka adlarının Wayfair sitesinde görüntülenme şekli onu biraz Amazon veya eBay gibi çevrimiçi bir pazar alanı gibi gösterebilir.

Ancak Wayfair'den sipariş vermeniz durumunda ürünü tedarikçiden değil Wayfair'in kendisinden satın almış olursunuz. Bu bir şeyi iade etmek istediğinizde veya bir şeyler ters gittiğinde yalnızca Wayfair ile muhatap olmanız anlamına gelmektedir.

Wayfair'in 30 günlük iade politikası vardır. Bununla birlikte fikrinizi değiştirdiğiniz zaman veya alanınız için pek uygun olmadığı için bir ürünü iade etmek istediğinizde iade maliyetini karşılamanız gerekmektedir. Bu yüzden iade maliyeti ne satın aldığınıza bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Ürünün geri gönderilme maliyeti geri ödemeden düşülür. Bu nedenle, satın almadan önce denemek isteyeceğiniz bir ürün gibi bir şey sipariş ediyorsanız bunu aklınızda bulundurmalısınız. Diğer taraftan, ürünlerin kabul edilmesi için orijinal etiketlerine ve ambalajına sahip olması ve yeniden satılabilir durumda olması gerekir.

Wayfair nasıl gelir elde eder?

Wayfair, ürünlerin satışından, kurulum hizmetlerinden, platformdaki reklamlardan ve ayrıca faiz ücretlerinden para kazanır. Şirket başlangıçta öncelikle bir stoksuz satış modeliyle faaliyet gösteriyordu. Zaman içerisinde öğeleri toplu olarak satın aldığı ve bunları kazançla sattığı toptan maliyet iş modelini benimsemeye başladı.

  • Ürün Satışları: Wayfair'in elde ettiği gelirin büyük kısmı sitesinde sattığı ürünlerden gelir. Firma binlerce markanın ürünleri toplu olarak satın alır. Daha sonra o ürün satıldığında kar ederek para kazanır. Bununla birlikte Wayfair, birçok noktada stoksuz satış temelinde çalışmaya devam etmektedir.
  • Kurulum Hizmetleri: Wayfair, montaj işlerinden çok anlamayanlar için kurulum hizmeti sunar. Bunu ise Handy ile işbirliği içinde gerçekleştirir. Hizmetin maliyeti, monte edilen ürüne bağlıdır. Müşteriler, ödeme işlemi sırasında kayıt olabilirler.
  • Reklamlar: Wayfair, tıpkı herhangi bir modern çevrimiçi pazar alanı gibi arz tarafının platformda sponsorlu yerleşimler satın almasına izin verir. Bu sponsorlu yerleşimler, markalara ek görünürlük sağlar. Wayfair'in milyonlarca müşterisi olduğu düşünüldüğünde reklam vermek önemli kazanç artışı anlamına gelebilir.
  • Alışveriş Ücretleri: Wayfair, 2020 yılından itibaren iki farklı kredi kartı çıkarmıştır. Wayfair Kredi Kartı sadece firmanın kendi web mülklerinde kullanılabilir. Kredi kartı ile ödeme yaptığınız alışveriş ücreti adı verilen bir ücret uygulanır.
  • Alışveriş Faizi: Alışveriş ücretinin yanı sıra Wayfair kart sahipleri mevcut bakiyelerini kullanarak ödeme yaptıklarında faiz alır. Siparişin tamamı ödendiğinde faiz uygulanmaz. Müşteriler tamamını ödemezlerse ödenmemiş bakiye üzerinden %27'lik bir yıllık alışveriş faizi tahsil edilir.

Wayfair'in piyasa değeri nedir?

Crunchbase sitesine göre Wayfair, dört tur borç ve öz sermaye fonlaması boyunca toplam 1.7 milyar dolar toplamıştır. Önemli şirket yatırımcıları arasında Battery Ventures, Great Hill Partners, T. Rowe Price, Spark Capital ve çok daha fazlası yer alır.

Wayfair, 2014'te halka açıldığında (halka arz sırasında 304.5 milyon daha toplamıştır) yaklaşık 2.4 milyar dolar değerindeydi. Bugün, bu değerleme 34 milyar doların üzerine çıkmış durumdadır. 2020 mali yılı için Wayfair, bir önceki yıl elde ettiği gelire göre %55 artış yaşayarak 14.1 milyar dolar gelir elde etmiştir.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap