Shift Tuşu Nedir?

SHIFT tuşu, kullanıcının tek bir büyük harf yazmasına ve en üstteki sayı tuşlarını bir sembolle değiştirmesine olanak tanıyan bir tuştur. Örneğin, "A" tuşuna normalde bastığında "a" oluşturmuş olursun. Ancak SHIFT tuşuna basılı tutup aynı anda "A" tuşuna basman durumunda büyük bir "A" oluşturursun.

Genel olarak SHIFT tuşu klavyelerde yer alan ikinci en büyük tuş konumundadır. Klavyenin hem sol hem sağ tarafında yer alır. Caps Lock tuşunun altında bir tane ve Enter tuşunun altında bir tane vardır. SHIFT tuşunda genellikle yukarıyı gösteren bir ok sembolü bulunur.

Shift tuşu nedir?

Genel olarak büyük harfle bir şeyler yazmak istediğiniz zaman SHIFT tuşunu kullanırsınız. Bu işlev, mekanik daktilo günlerine kadar uzanan bir şeydir. Ancak, SHIFT tuşunun bir bilgisayarda çalışmayı çok daha kolay hale getirebilecek birçok farklı işlevi vardır. SHIFT tuşunu kullanarak çeşitli önemli komutlara erişim sağlayabilirsiniz.

CTRL ve ALT tuşları gibi SHIFT tuşu da bilgisayarınızın klavyesindeki bir değiştirici tuştur. Kendi başına kullanıldığında herhangi bir karakter oluşturmaz veya fare imlecinin konumunu değiştirmez. Ancak, SHIFT tuşuna basılı tutmanız ve ardından bir harf tuşuna basmanız durumunda küçük harfler yerine büyük harfler oluşturursunuz.

Uygulama açısından SHIFT tuşuna harf tuşundan biraz daha önceden basılmasıdır. SHIFT tuşunun bir başka işlevi bazı tuşlarda asıl karakterin üzerine basılan alternatif karakterlere geçmektir. Örneğin, klavyenin üst satırındaki sayı tuşlarının alternatif değerleri vardır. SHIFT + 1 yaptığınız zaman bir ! işareti ortaya çıkartmış olursunuz.

Neden iki tane Shift tuşu var?

Çoğu klavyede, kelime işlemcilerde ve diğer birçok uygulamada aynı işleve sahip iki tane SHIFT tuşu bulunur. Tuşlar, ana satırın altındaki satırın en solunda ve sağında CTRL tuşlarının üzerinde bulunur. Birçok klavyede sağdaki SHIFT tuşu biraz daha geniş durumdadır.

Neden iki tane SHIFT tuşu var? On parmakla akıcı bir şekilde yazan kişiler, sol elle yazılan harfler için sağ SHIFT tuşunu, sağ elle yazılan harfler için sol SHIFT tuşunu kullanır. SHIFT kelimesi genellikle tuşun üzerine basılıdır ve bazen buna bir yukarı ok sembolü eşlik eder.

Yazılım mühendisliği cephesinden bakacak olursanız iki SHIFT tuşu işlev olarak tamamen aynı değildir. Programların onları farklı şekilde eşleyebilmesi için farklı klavye tarama kodlarına sahiptirler. Bu özellikle bilgisayar oyunları için fazlasıyla kullanışlıdır. SHIFT tuşlarından birine farklı bir atama yapabilmeniz söz konusudur.

Shift tuşuyla oluşturulan kısayollar nelerdir?

Windows işletim sisteminde çeşitli kısayollar oluşturmak için SHIFT tuşu kullanılabilmektedir. CTRL ve ALT gibi SHIFT tuşunun Windows masaüstü bilgisayarlarda başka özel işlevleri vardır. Bu işlevleri yerine getirebilmek için SHIFT tuşunu doğru kombinasyonlarla bir araya getirmek gerekir.

  • Windows tuşu + SHIFT + Yukarı ok tuşu - Genişliği koruyarak etkin pencereyi ekranın en üstüne kadar büyütür.
  • Windows tuşu + SHIFT + Aşağı ok tuşu - Etkin pencereyi görev çubuğundaki bir simge olarak küçültür.
  • Windows tuşu + SHIFT + Sağ ok tuşu - Bir pencereyi sol monitörden sağ monitöre taşır.
  • Windows tuşu + SHIFT + Sol ok tuşu - Bir pencereyi sağ monitörden sol monitöre taşır.
  • Windows tuşu + SHIFT + S - Ekran görüntüsü oluşturur.
  • CTRL + SHIFT + ESC - Görev Yöneticisi aracını çalıştırır.
  • SHIFT + F10 - Belirlenen öğe için bağlam menüsünü açar.
  • SHIFT + Insert - Panoda yer alan metni yapıştırır.

Ek olarak, bazı uygulamalar SHIFT tuşları için yalnızca o program içinde geçerli olan özel işlevlere sahiptirler. Örneğin, birçok görüntü düzenleme programında SHIFT tuşu simetriyi sağlar. Dikdörtgen nesneler kare, elips şeklindeki nesneler ise dairesel olurlar.

Benzer şekilde Microsoft Word veya Google Dokümanlar gibi kelime işlemci programlarında SHIFT tuşunun özel bir işlevi vardır. Metnin bir bölümünü seçmek için SHIFT tuşunu basılı tutabilir ardından ok tuşlarından birine basabilirsiniz. Böylece belirlediğiniz yöndeki metni seçmiş olursunuz.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap