Reboot Nedir?

Reboot aslında yeniden başlatma anlamına gelir. Çalışan bir bilgisayarı yazılım yerine donanım kullanarak yeniden başlatmaktır. Örneğin, güç düğmesini kullanarak bilgisayarınızı yeniden başlattığınız zaman reboot etmiş olursunuz. Reboot genellikle bir hatadan kurtulmak veya donanım aygıtlarını yeniden başlatmak için gerçekleştirilir.

Restart işlemi yumuşak bir soft reboot yapmadan önce işletim sisteminin tüm programları kapatmasını ifade eder. Bu yüzden reboot ile restart işlemleri arasında fark vardır. Restart her gün yaptığımız bir yeniden başlatma işlemidir. Reboot işlemine ise çok daha nadir bir biçimde başvururuz.

Reboot ne demek?

Reboot, bir bilgisayarı veya işletim sistemini ilk önyükleme sırasından kapatma veya başlatma işlemi olarak ifade edilebilir. Bu işlem, işletim sistemi dosyalarını yeniden yükler. Genel olarak yavaş işleme ve donma gibi birçok yayın bilgisayar sorununu gidermek için kullanılabilir.

Reboot aynı zamanda restart olarak da bilinen bir işlemdir. Ancak ikisi arasında ufak bir farklılık vardır. Reboot işlemi bir donanım yardımıyla gerçekleştirilir. Restart ise klasik olarak işletim sistemi üzerinde yer alan yeniden başlatma işleminin karşılığı olarak söylenebilir.

Reboot, çoğu işletim sisteminde bulunan standart bir özelliktir. Yeni bir programın yüklenmesinden sonra, yavaş çalışan bir bilgisayarı yeniden yüklemek ve bir sistem donmasından sonra bilgisayarı kendine getirmek için gerçekleştirilebilir bir işlemdir.

Windows işletim sisteminde reboot işlemini kullanıcıların çoğu CTRL + ALT + DEL tuşlarına aynı anda birkaç kez basarak gerçekleştirirler. Diğer taraftan bilgisayar kasasında yer alan güç düğmelerini kullanarak yine reboot işlemi yapılabilir. Restart için ise Başlat menüsünde yer alan Yeniden Başlat seçeneğinin kullanılması gerekir.

Soft reboot (Warm reboot) nedir?

Soft kelimesinin Türkçe karşılığı yumuşak şeklindedir. Diğer taraftan warm kelimesinin Türkçe karşılığı ise sıcak olarak ifade edilebilir. Soft reboot işlemi, bilgisayarlarda gerçekleştirilmesi gereken en uygun reboot işlemidir. Bu işlemi gerçekleştirdiğiniz zaman bilgisayarda çalışan bütün uygulamaları kapatırsınız. Ardından bilgisayarınızın yeniden açılmasını sağlamış olursunuz.

Soft reboot sırasında herhangi bir donanımsal müdahalede bulunmazsınız. Bu nedenle işletim sistemi sağlıklı bir biçimde kapanır çünkü çalışan uygulamalar da sağlıklı bir biçimde kapatılmış olacaktır. Bununla birlikte Windows işletim sisteminde yer alan Yeniden Başlat işlevi soft reboot gerçekleştirmek için en ideal yöntem durumundadır. Ancak bilgisayarınız kilitlendiyse ve herhangi bir şekilde yanıt vermiyorsa hard reboot veya cold reboot kullanırsınız.

Hard reboot (Cold reboot) nedir?

Hard kelimesinin Türkçe karşılığı sert şeklindedir. Diğer taraftan cold kelimesinin Türkçe karşılığı ise soğuk olarak ifade edilebilir. Bilgisayar kasasında yer alan (dizüstü bilgisayarla için açma kapama tuşu) yeniden başlatma tuşuna basarak gerçekleştirdiğiniz işleme hard reboot adı verilir.

Akıllı telefonlarda hard reboot işlemi biraz daha karmaşıktır. Aynı anda üç tuşa basmanız gerekir. Bununla birlikte hard reboot işlemini gerçekleştirmek ve bunu sürekli olarak yapmak pek sağlıklı bir işlem değildir. Çünkü hard reboot sırasında ani bir güç kaybı yaşanmaktadır. Zaman içerisinde donanımsal problemlerin ortaya çıkması söz konusu olabilecektir. Dolayısıyla bu hard reboot işlemini mecbur kalmadığınız sürece yapmamanız gerekir.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap