Otomobilinizdeki Çizikleri Giderme Yöntemleri

Sürücüler için araçlarının görüntüsü oldukça önemli. En çok korktukları şeylerden biri de çizikler. Araçlardaki çizikler kaza, park ederken yapılan hatalar, saldırı gibi nedenlerden kaynaklanır. Çizikleri diş macunu, çizik giderici ürünler ve boyama gibi yöntemlerle giderebilirsiniz. Yöntemleri belirleyen aracınızdaki çiziğin şiddetidir.

Diş Macunu Kullanarak Çizik Gidermek

Diş macunu genellikle yüzey çiziklerini gidermek için kullanılan bir yöntemdir. Tırnağınızı çiziğin üzerinden geçirdiğinizde tırnağınız çiziğe takılmıyorsa yüzeysel çizik diyebiliriz. Diş macunu kullanmak çiziği gidermek için iyi bir seçim olabilir. Peki nasıl temizlemek gerekir ? Temizlik adımları aşağıda sıralanmıştır.

  1. Çiziğe diş macunu ile işlem yapmadan önce uygulama yapılacak olan bölgeyi çok iyi temizlemelisiniz. Kir ve toz bulunması çiziğin artmasına neden olacaktır.
  2. İlk olarak mikrofiber bir bez edinmelisiniz. Bezin kaliteli olmasına özen göstermelisiniz. Bezi hafifçe ıslatıp nemlendirerek diş macununun 1/4’ünü beze sürmelisiniz.
  3. Orta şiddette baskı uygulayarak dairesel hareketlerle diş macununu çizik alana uygulamalısınız. 
  4. Çizik giderme işlemini bitirdikten sonra bölgeye su tutup mikrofiber bir bez ile iyice kurulamalısınız.
  5. Eğer çizikler hala görünüyorsa bu işlemi birkaç sefer uygulayabilirsiniz. 3. uygulamanın sonunda çizikler hala duruyorsa daha fazla denememelisiniz çünkü aracın boyasında hasar meydana gelebilir.

Çizik Giderici Ürünler Kullanarak Çizikleri Gidermek

Aracınızda bulunan çizik derin bir çizik değil ise çözüm yollarından birisi de çizik giderici ürünler kullanmaktır. Çizik giderici ürünleri kullanırken izlemeniz gereken birkaç adım var. Yapmanız gerekenler aşağıda sıralanmıştır.

  1. Yüzeyde kir ve toz kalmaması için uygulama yapılacak olan bölgeyi çok iyi bir biçimde temizleyip kurulamanız gerekmektedir.
  2. Kaliteli bir çizik giderici edinmelisiniz. Çizik gidericiler genelde paket halinde satılır ve içinde uygulama yapacağınız bez de bulunur.
  3. Çizik giderici ürünün 1/4’ünü uygulama yapacağınız beze dökün, çiziğin boyutuna göre çizik giderici ürüne olan ihtiyacınızın değişebileceğini unutmamalısınız.
  4. Birkaç dakika boyunca orta şiddetli baskı ile çizik gidericiyi uygulamak istediğin alana dairesel hareketler eşliğinde yedirmelisiniz. Ürünü uygularken yatay düzlemde ileri-geri yönünde hareketler çizmelisiniz.
  5. Ürün aracın üzerinde kurumadan dikkatli bir biçimde temizlemelisiniz. Eğer çizikler hala görünüyor ise aynı işlemi en fazla 2-3 sefer daha uygulayabilirsiniz.

Derin Çizikler İçin Boyama İşlemi

Aracınızda derin çizik ya da çizikler meydana geldiyse aracınızın boyama işleminden geçmesi gerekir. Boyama işlemi yaparken dikkat etmeniz gerekenler ve nasıl boyama işlemi yapacağınız aşağıda sıralanmıştır.

  1.  Aracınızı tüm çizik giderme işlemlerinde olduğu gibi çok iyi bir biçimde yıkamalı ve kurutmalısınız. Üzerinde toz ve kir kalması boyanızı daha kötü hale getirebilir.
  2. 2000 kum kuru/ıslak zımpara kağıdı yerleştirdiğiniz el zımparası ile aracın çizilen bölgesini 10-15 saniye zımparalamalısınız ve düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Zımparayı yaparken ekstra çiziklere sebebiyet vermemek için çizik yönünde zımpara yapmalısınız. Zımparalama işlemi sırasında bölgeyi iyice temizleyerek ilerlemeni kontrol edebilirsiniz. Zımpara ile araç yüzeyinin arasında toz ve kir girmesini engellemelisiniz.
  3. Zımparaladığınız alanı temizledikten sonra aracınızın rengine yakın renkte bir astar boya alıp zımparalı alana ileri-geri yönünde birkaç kat astar boya sıkıp 5-10 dakika kurumasını beklemelisiniz. Bu işlemi 3 kez tekrarlamalısınız.
  4. Aracının rengi ile temin ettiğin boyanın aynı renkte olduğundan eminseniz aracınıza birkaç kat boya uygulayabilirsiniz. Uygulamalara 5-10 dakika ara verip boyanın kurumasını beklemelisiniz.
  5. En son cilalama işlemi ile aracınızın boyama işlemini sonlandırabilirsiniz. Boya işlemi uygulanan yerin büyüklüğüne göre cilayı mikrofiber beze dökmelisiniz ve dairesel hareketler ile orta şiddette baskı uygulayarak cilayı araca yedirmelisiniz.

Yazar Hakkında

Kadir Tosun
Kadir Tosun 1995 doğumluyum. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunuyum. Otomobillere ve teknolojiye meraklıyım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap