IT nedir? IT Uzmanı Nasıl Olunur?

IT kısaltması Information Technology yerine kullanılır ve bilgi teknolojisi anlamına gelir. Ağ, donanım, yazılım, internet ve bu teknolojilerle çalışan kişiler gibi bilgi işlem teknolojisiyle ilgili her şeyi ifade eder. Artık birçok şirketin bilgisayarları, ağları ve işletmelerinin diğer teknik alanlarını yönetmek için IT departmanları vardır.

IT işleri arasında bilgisayar programlama, ağ yönetimi, bilgisayar mühendisliği, web geliştirme, teknik destek ve diğer birçok ilgili meslek bulunur. Bilgi çağında yaşadığımız için bilgi teknolojisi günlük hayatımızın bir parçası haline gelmiş durumdadır. Bu zaten fazlasıyla kullanılan IT teriminin daha sık duyulmasını sağlamıştır.

IT nedir?

Bilgi teknolojisi (IT), bilgisayar tabanlı bilgi sistemlerinin, özellikle yazılım uygulamalarının ve bilgisayar donanımlarının incelenmesi, tasarımı, geliştirilmesi, uygulanması, desteklenmesi veya yönetimi gibi konuları ele alır. IT çalışanları bilgisayarların insanlar için iyi çalışmasına destek olurlar.

Dolayısıyla sektör açısından bakmak gerekirse bir yazılım tasarımından en küçük üreticiye göre neredeyse her şirket, işletmelerinin sorunsuz çalışmasını sağlamak için bilgi teknolojisi çalışanlarına ihtiyaç duymaktadır. Diğer taraftan, çoğu bilgi teknolojisi işi bilgisayar bilimcileri, bilgisayar mühendisleri, sistem analistleri ve bilgisayar programcıları şeklinde dört geniş kategoriye ayrılır.

En temel bilgi teknolojisi tanımı ise teknolojinin iş veya organizasyon sorunlarını geniş ölçekte çözme uygulamasıdır. Görevi ne olursa olsun bir bilgi teknolojileri departmanının bir üyesi, hem büyük hem de küçük teknoloji sorunlarını çözmek için başkalarıyla birlikte çalışır. Bir bilgi teknolojileri departmanı için temel sorumluluk alanı vardır:

  • Bilgi teknolojileri yönetişimi: Bu, bilgi teknolojileri sistemlerinin etkin bir şekilde çalışmasıyla başlar. Daha sonra kuruluşun ihtiyaçları ile uyumlu olmasını sağlayan politika ve süreçlerin birleşimini ifade eder.
  • Bilgi teknolojileri operasyonları: Bu, bir bilgi teknoloji departmanının günlük çalışma prensiplerini içerir. Buna teknik destek, ağ bakımı, güvenlik testleri ve cihaz yönetimi gibi görevler dahildir.
  • Donanım ve altyapı: Bu, bir bilgi teknolojisi altyapısının tüm fiziksel bileşenlerini ifade eder. Router, server, telefon sistemleri ve dizüstü bilgisayarlar gibi bireysel cihazların kurulumunu ve bakımını içerir.

Bilgi teknolojileri neden önemlidir?

Basitçe ifade etmek gerekirse, çoğu kuruluşun çalışması, işleyen bilgi teknoloji sistemleri olmadan oldukça yavaşlayacak ve en sonunda durma noktasına gelecektir. Kısmen bilgisayarlara ve onları birbirine bağlayan ağlara dayanmayan bir işletme bulmak çok kolay değildir. Standart bir hizmet, güvenlik ve bağlantı düzeyi sağlamak çok önemli bir görevdir.

Fakat bilgi teknolojileri uzmanı olan kişilerin karşılaştıkları tek zorluk bu değildir. Gittikçe daha fazla şirket daha sezgisel ve özel çözümler uygulamak istemektedir. Bu nedenle bilgi teknolojileri, bir şirketin rakiplerini geride bırakmak için ihtiyaç duyduğu üstünlüğü sağlayabilecek potansiyeldedir. Bunun için bilgi teknolojileri uzmanlarının üzerinde çalışması gereken bazı ihtiyaçlar vardır:

  • Aşırı veri yüklemesi: İşletmelerin artık çok büyük miktarda veriyi işlemesi gerekir. Bu, büyük miktarda işlem gücü, gelişmiş yazılım ve insani analitik beceriler gerektirir.
  • Mobil kullanımlar: Artık daha fazla işveren, akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar gerektiren uzaktan çalışma seçenekleri sunmaktadır.
  • Bulut hizmetleri: Çoğu işletme, büyük miktarda veri depolamak için artık bulut hizmetleriyle yani bu verileri koruyan üçüncü taraf barındırma platformlarıyla çalışırlar.
  • Bant genişliği: Video konferans çözümleri giderek daha popüler hale geldiğinden onları yeterince desteklemek için daha fazla ağ bant genişliği talep edilmektedir.

BT kariyer fırsatları nelerdir?

Artık bir BT departmanının genel sorumluklarını biliyor olmalısınız. Bundan sonra göz atmanız gereken nokta ise tam olarak içindeki bireysel rollerin neler olduğudur. Birçok BT departmanında bulacağınız pozisyonlardan bazıları şunları içermektedir:

  • Bilgisayar destek uzmanları: Yazılım sorunları, bilgisayar çökmeleri ve donanım sorunları dahil olmak üzere herhangi bir teknoloji sorununu gidermek için ön saflarda çalışır. Bu uzmanlar ayrıca üst düzey BT üyelerine daha büyük ölçekli ağ sorunları konusunda yardımcı olabilirler.
  • Ağ sistemleri yöneticileri: Ağ sistemine bir büyük resim olarak yaklaşırlar. Doğrudan ağ sisteminde yer alan güvenliğe ve performansa odaklanırlar. Bu sayede ağ sisteminin işletmenin ihtiyaçlarını karşılayacak derecede verimli çalışmasını sağlarlar.
  • Bilgisayar sistemleri analistleri: Bilgi teknolojilerini akıllı iş çözümleriyle birleştirmek için arka planda çalışırlar. Genellikle bulundukları firmanın ihtiyaçlarına göre uzmanlaşmaları söz konusudur. Örneğin, finans sektöründe çalışmaları söz konusu olduğunda bu alanda uzmanlaşırlar.
  • Bilgi güvenliği analistleri: Bir kuruluşun bilgisayar ağlarının güvenliğinden sorumludurlar. Gerekli testleri yapmak ve şirket çapında en iyi güvenlik uygulamalarını geliştirmek yine onların sorumluluğundandır. Genelde diğer bilgi teknolojileri departmanlarına göre farklı bir konumda yer alırlar.

Bu önemli bilgi teknoloji rollerinden bazılarının sorumlulukları şirketin büyüklüğüne ve kapsamına bağlı olarak değişiklik gösterir. Daha küçük şirketlerde günlük işler bir yazıcıda oluşan problemi ortadan kaldırmak gibi bir şey etrafında şekillenebilir. Diğer yandan daha büyük bir şirkette uzmanlığınızı daha fazla konuşturmanız gerekebilecektir.

BT uzmanı ne yapar?

BT uzmanı (IT uzmanı) ne yapar? BT uzmanı bilgisayar tabanlı bilgi sistemleriyle çalışır. Teknoloji şirketleri içinde, büyük miktarda veriyi yöneten herhangi bir işletmede veya ajansta teknolojiyi tasarlayabilir, çalıştırabilir veya sürdürebilirler.

Genellikle ağlar, donanım, yazılım, veritabanları ve web kaynakları ile ilgili hizmetler sağlarlar. Ağ yönetimi, yazılım geliştirme ve veritabanı yönetimi yapabilirler. Bazı BT uzmanları, şirketlerinin şu anda kullandığı yazılımlar üzerinde sistemler tasarlar veya değerlendirmeler yaparlar. Diğer sorumluluklar arasında şunlardan söz edebilmek mümkündür:

  • Arıza süresini ve onarım maliyetlerini azaltmak için yenilikçi ağ sorun giderme yöntemleri geliştirmek
  • Değişen ağ teknolojisini takip etmek ve her üç ayda bir yönetim ekibine bir teknoloji güncellemesi sunmak
  • Bir ağın bakımını ve büyümesini belirlemek için her departmandaki yöneticilerle yakın çalışmak
  • En uygun sistemi veya birden fazla sistemin entegrasyonunu belirlemek için harici taraflarla çalışmak
  • Müşteri verilerini şifreleme, güvenli veri depolama ve diğer gerekli yöntemlerle dışarıdan sızmalara karşı ağı korumak

BT uzmanı nasıl olunur?

BT uzmanı olmak istiyorsanız belirli gereksinimleri karşılamanız gerekmektedir. Bu gereksinimler daha çok eğitim, sertifikalar ve gelişim desteğiyle ilgilidir. Minimum seviyede gereksinimleri karşıladığınız zaman BT uzmanı olarak açılmış olan iş başvurularına başvurma şansı elde edersiniz.

  • Formal eğitim: BT uzmanı pozisyonlarda tipik olarak bilgisayar bilimleri, bilgisayar mühendisliği veya bilgi teknolojisi yönetimi alanlarından mezun olmanız gerekmektedir. Bu aynı zamanda dört yıllık bir üniversite eğitimine karşılık gelmektedir. Diğer taraftan bazı pozisyonlar için yüksek lisans istendiği unutulmamalıdır.
  • Deneyim: Stajlar, şirketler deneyimli adayları işe almayı tercih ettikleri için özellikle önemli olan bilgi teknolojisi sektöründe uygulamalı deneyim elde etmek için değerli fırsatlar yer alır. Stajlar, sektörde profesyonel bağlantılar kurarken pratik deneyim edinmenizi sağlar.
  • Sertifikalar: Bilgi teknolojisinde bir kariyer için faydalı olabilecek bir dizi sertifika vardır. Kariyerlerine yeni başlayan BT uzmanları için talep edilen sertifikalar genelde standarttır. Proje Yönetim Uzmanı (PMP), Sertifikalı Bilgi Sistemleri Denetçisi (CISA), Sertifikalı Bilgi Sistemleri Güvenliği Uzmanı (CISSP) ve Sertifikalı Bilgi Güvenliği Yöneticisi (CISM) en iyi sertifikalar arasında yer alır.
  • Beceriler: Bir BT uzmanının sahip olması gereken birçok farklı beceri vardır. İşinizde başarılı olmak istiyorsanız özellikle aşağıda bahsedeceğimiz becerilerde kendinizi geliştirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Bu beceriler sayesinde çok daha iyi yerlere gelebilirsiniz:
    • İletişim becerileri: Hem sözlü iletişimi hem de aktif dinlemeyi içerir. Bir BT uzmanı, bir sorunu teşhis etmek için gereken bilgileri çıkarmak için iyi bir dinleyici olmalıdır. Aktif dinleme, sorunları telefonda veya yardım masası sohbet yoluyla teşhis ederken özellikle gerekli olan becerilerden birisidir.
    • Analitik beceriler: Bilgi toplama ve analiz etme, problem çözme ve karar verme yeteneğini ifade eder. Bir BT uzmanı, kendisine verilen bilgileri analiz edebilmeli ve pratik bir çözüm geliştirebilmelidir. Bu beceriler, bir sistemin iş işleyişini anlamak için güçlü bir matematiğin kavranmasını içerir.
    • Detaylara dikkat: Başkalarının gözden kaçırmış olabileceği önemli bilgi parçalarını fark etmek için ayrıntılara çok dikkat edilmelidir. Ayrıntılara gösterilen güçlü dikkat, sorunlar ortaya çıktığında zamanında çözümler sağlayabilir. BT uzmanları, konuşmayı yönlendirmek için doğru soruları sorabilmelidir.
    • Zaman yönetimi: BT uzmanları genelde yalnız çalışırlar. Bu nedenle zaman yönetimi becerileri güçlü olmalıdır. Görevlerin zamanında tamamlanmasını ve görevlerin genel hedeflerle uyumlu olmasını sağlamak için hedef belirleme, planlama ve yetkilendirme buna dahildir.
    • Teknik beceriler: Bunlar bilgi teknolojisi ile ilgili yetenek ve bilgileri ifade eder. Bir BT uzmanı, kapsamlı bilgi teknolojileri ve sistemleri bilgisiyle ileri teknik becerilere sahip olmalıdır. Teknoloji konusunda bilgili olmalı ve karmaşık teknik zorlukları çözebilmelidir.

Bir BT uzmanı olmak istiyorsanız hemen hemen herkesin geçtiği yoldan geçmeniz gerekir. Bir formal eğitimi tamamlamalısınız. Uygun şekilde deneyim elde etmelisiniz. İhtiyacınız olan sertifikalara sahip olmalısınız. Özgeçmişinizi en iyi şekilde doldurmalısınız ve daha sonra uygun BT uzmanı pozisyonuna başvurmalısınız.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap