ISP Nedir?

ISP kelimesi Internet Service Provider kelimelerinin kısaltılmışıdır. Türkçe olarak ise İSS yani İnternet Servis Sağlayıcı olarak ifade edilir. ISP, internete erişme hizmetini sunan firmalara verilen bir isimdir. Basit bir biçimde söylemek gerekirse, bu içeriği okumanızı sağlayan şey aslında bir ISP tarafından sunulan internet erişim hizmetidir.

Ayrıca ISP firmaları, dev telekomünikasyon şirketlerinden küçük şirketlere kadar çeşitlilik gösterebilirler. ISP ile bağlantı kurduğunuz zaman internete erişmek için onun ağına katılmış olursunuz. Bunu bir tarayıcı veya telefonunuzdaki bir uygulama ile gerçekleştirebilirsiniz.

ISP nedir?

ISP, Internet Service Provider anlamına gelir. Bir başka ifadeyle, internet servis sağlayıcısı demektir. ISP firmaları dial-up, DSL, kablolu modem, kablosuz veya özel yüksek hızlı bağlantılar dahil olmak üzere çeşitli teknolojileri kullanarak veri iletimi gerçekleştirebilirler.

ISP firmaları ilk olarak 1980'li yılların sonuna doğru ortaya çıkmışlardır. ISP firmaları, kullanıcılara internet erişimi ve ilgili internet hizmetlerini sağlayan kuruluşlardır. ISP genel olarak veri iletişim erişimi, telefon bağlantısı ve hatta kablo TV erişimi dahil olmak üzere çeşitli telekomünikasyon hizmetleri sunarlar.

Bir ISP olmadan internete bağlanamazsınız. Kuruluşların ve ev kullanıcılarının internete erişebilmeleri için bir ISP hizmetine ihtiyaçları vardır. Hizmet satın aldığınız ISP problemliyse, başka bir ISP üzerinden erişiminiz olmadığı sürece internete erişiminiz olmayacaktır.

  • ISP yani internet servis sağlayıcısı, hem işletmelere hem de tüketicilere web erişimi sağlayan bir şirkettir.
  • ISP firmaları ayrıca güvenlik hizmetleri gibi ek hizmetler sağlayabilme potansiyeline sahiptirler.
  • Bir ISP genel anlamda bir bilgi hizmeti sağlayıcısı olarak kabul edilir.
  • İnternet kullanımı her ne kadar günlük hayatımızda çok önemli bir yere sahip olsa bile ilk olarak devlet kurumlarında ve üniversitelerde ortaya çıkmış bir teknolojidir.
  • İnternet erişimi zaman içerisinde dial-up, DSL, kablo, fiber ve uydu olmak üzere gelişim göstermiştir.

Toparlamak gerekirse, herkesin internete bağlanmak için üç şeye ihtiyacı vardır: Bir işletim sistemi çalıştıran bir cihaz, web tarayıcısı ve internet servis sağlayıcısı. Akıllı telefon, tablet veya masaüstü bilgisayar ilk gereksinimi karşılar. Bunların içerisinde web tarayıcıları yer alır. ISP ise harici olarak hizmet almanız gereken bir yerdir.

ISP tam olarak ne yapar?

ISP size genellikle bir ücret karşılığında internet erişimi sağlar. ISP olmadan çevrimiçi ortamla bağlantı kuramazsınız. Çevrimiçi ortamla bağlantı kuramayacağınız için internet üzerinden alışveriş yapamaz, Instagram'a erişemez veya bunun gibi web sayfalarını okuyamazsınız.

İnternete bağlanmak için özel telekomünikasyon, ağ ve yönlendirme ekipmanı gereklidir. ISP firmaları, kullanıcıların gerekli ekipmanı içeren ağlara erişmesine izin verirler. Bu sayede kullanıcıların internet bağlantısına sahip olmalarını sağlarlar.

ISP firmaları, kullanıcıya internet erişimi sunmaktan, internet trafiğini yönlendirmekten, alan adlarının çözümlenmesinden ve internet erişimini mümkün kılan ağ altyapısının korunmasından sorumludurlar. Bir ISP firmasının temel işlevi internet erişimi sağlamak olsa bile bundan daha fazlasını yapabilir.

ISP hizmet türleri nelerdir?

ISP kişisel bilgisayarlar gibi cihazların internete bağlanmasını sağlamak için çeşitli ekipmanlar kullanırlar. Standart tüketicilerin bu tür ekipmanlara erişimi yoktur. ISP firmaları, kullanıcıların internet bağlantısını kurmalarını sağlarlar. Bunu yaparken ise birbirinden farklı hizmet türlerinden yararlanabilirler.

  • Dial-up: Dial-up aslında çevirmeli bağlantı anlamına gelir. Bu bağlantı hizmeti, internetin ilk zamanlarında popüler bir seçenekti. O günden beri, tamamen olmasa bile büyük ölçüde kullanım dışı kalmıştır. Dial-up, mevcut bir telefon hattı üzerinden internete bağlanarak işlev gösterir.
  • Broadband: Broadband aslında geniş bant anlamına gelir. Bu bağlantı hizmeti, video konferans gibi yüksek kaliteli seçeneklere erişmeyi mümkün kılan yüksek hızlı bir internet seçeneğidir. Broadband, bir telefon veya kablo gibi seçenekler aracılığıyla erişilebilen bir hizmettir.
  • DSL: DSL aslında dijital abone hattı anlamına gelir. Bu bağlantı hizmeti, özel bir hat ve modem kullanan bir geniş bant internet bağlantısı türüdür. DSL, verileri aktarmak ve sizi internete bağlamak için yalnızca yerel telefon hattınızı kullanan bir hizmet türüdür.
  • Fiber: Fiber, standart bakır kablolama yerine fiber optik kabloların kullanıldığı internet erişim seçeneğidir. Nispeten yeni sayılabilecek bir seçenektir. Fiber kabloların döşenmesi zaman ve kaynak gerektiren bir iştir. Bu nedenle, DSL gibi bir hizmet türüne göre daha az yaygındır.

Türkiye'de hizmet veren ISP firmaları nelerdir?

ISP firmaları, dial-up internetin ilk kez 1990'lı yıllarında yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya çıkmışlar ve zaman içerisinde kendilerini geliştirmişlerdir. Doğru planı ve özellikleri doğru maliyetle bulabilmeniz çok önemlidir. Bu yüzden öncelikle Türkiye'de hizmet veren güvenilir ISP firmalarının neler olduğunu öğrenmelisiniz.

Bu ISP firmalarının büyük bir kısmı ADSL, VDSL, Fiber ve Kablo aracılığıyla internet hizmeti sunmaktadırlar. Bir ISP seçerken bağlantı türü dışında dikkat etmeniz gereken çok daha önemli kriterler olduğunu bilmeniz gerekir. Hangi firmadan hizmet almak istiyorsanız öncelikle ihtiyaçlarınız doğrultusunda gerekli olanlara karar vermelisiniz.

ISP seçerken nelere dikkat edilmeli?

Çoğu insan için internet bağlantısı artık kaçınılmaz gereksinimlerden birisidir. Ancak internet hizmeti satın almanın tek bir nedeni olmayabilir. Her hanenin hız için farklı ihtiyaçları vardır. Bir ISP firmasıyla internet sözleşmesi imzalamadan önce göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli kriterler vardır.

  1. Konum: İhtiyaçlarınız için en uygun internet hizmetini sunan yeri bulmadan önce bulunduğunuz yerde seçeneklerinizin neler olduğunu bilmelisiniz. Köy veya kasaba gibi bir yerde yaşamanız durumunda kentsel alanlarda yaşayanlara göre seçenekleriniz çok daha az olacaktır. Özellikle fiber gibi bağlantı çeşitlerini bulma olasılığınız oldukça düşüktür.
  2. Hız: İnsanlar bir indirme işleminin tamamlanması için gün boyu bilgisayar başında beklemezler. Özellikle video izlemek gibi bir şeyler yapmak istiyorsanız ISP tarafından sunulan hizmetin "download" ve "upload" hızlarına dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte ihtiyacınız olmayacak derecede hızlı internet hizmeti satın alarak aşırıya kaçmak iyi bir fikir olmayacaktır.
  3. Maliyet: ISP firmaları hizmet türüne ve bulunduğunuz yere bağlı olarak hizmetleri için sizden çok çeşitli fiyatlar talep edebilirler. İnternet bağlantısı için ne kadar harcamanız gerektiğine ise sizin karar vermeniz gerekir. İhtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak bir seçim yapmalısınız. Tek başınıza yaşıyorsanız standart paketler yeterli olabilecekken çok kişili bir hanede daha farklı paketlere yönelmek doğru olabilir.
  4. Bağlantı Türü: Bağlantı türü söz konusu olduğunda birkaç farklı seçeneğiniz olacaktır. Her bir bağlantı türünün artıları ve eksileri vardır. Ancak günümüzün standartlarında DSL, kablo veya fiber arasında seçim yapmanız gerekir. Fiber bir bağlantıya sahip olmak iyi olabilir ama bu denli pahalı bir hizmete ihtiyaç duyup duymadığınızı iyi düşünmelisiniz.
  5. İtimat: Kimse taahhütlerini yerine getirmeyen bir firmadan hizmet almak istemez. Bir ISP firmasının itimat edilebilir olup olmadığını öğrenmek için müşterilerin çevrimiçi ortamlarda yaptığı yorumlara dikkat etmelisiniz. Örneğin, evden çalışan birisi olmanız durumunda ISP tarafından sunulan hizmetin güvenilirliği çok önemlidir. Çünkü en ufak bir bağlantı kesintisi problem yaşamanıza neden olabilecektir.
  6. Güvenlik: Bağlantınızın güvenliği çok değerlidir. Bir ISP firmasından hizmet satın almak istediğinizde göz önünde bulundurulması gereken en önemli şeylerden birisi budur. Güvenliğe yatırım yapan bir ISP firmasından hizmet almak için çaba göstermelisiniz. Bu sayede en özel verilerinizi korumak için bir fırsata sahip olmuş olursunuz.
  7. Ekipmanlar: İnternet bağlantısına sahip olmak istiyorsanız bir modeme ihtiyacınız olacaktır. Bir modeme sahip olmanız durumunda ağınızı oluşturmakla ilgili herhangi bir ek maliyet konusunda endişe duymanıza gerek kalmayacaktır. Bu tür bir imkana sahip değilseniz, bu durumda ISP firmasının size çeşitli tekliflerle bir tane satın alma konusunda destek olabilmesi önemlidir.
  8. Müşteri Desteği: Size sunulan internet bağlantısı ne kadar iyi olursa olsun bazı durumlarda teknik sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Teknoloji konusunda çok bilgili değilseniz sorun giderme konusunda ISP firmanıza ulaşmanız gerekir. Bu durumda ise ISP firmasının iyi bir müşteri hizmeti sunması önemlidir. Sorularınız varsa onları kolayca iletebilmelisiniz.

Bir ISP firması seçerken göz önünde bulundurmanız gereken bu faktörlerin hepsine sıkı bir biçimde göz atmalısınız. Firmaların mevcut müşterilerine ait yorumları okumalısınız. ISP firmaları tarafından sunulan planları maliyet ve hizmet standardı açısından karşılaştırdıktan sonra bilinçli bir şekilde karar vermelisiniz.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap