IP Adresi Nasıl Değiştirilir?

İnternete erişim sağladığınız zaman ağlar ve cihazlar arasında bir dizi özel ve genel bağlantı yer alır. Dört milyarı aşkın internet kullanıcısının olduğu bir dünyada bu çok sayıda bağlantı anlamına gelmektedir. Her şey organize bir küresel ağın parçası olan IP adresleri sayesinde düzgün gitmektedir.

Sizinkini değiştirmek, kablosuz ağınızdaki sorunları gidermekten, tatildeyken en sevdiğiniz programları izlemenize izin vermeye kadar her şeyi yapmanıza yardımcı olabilir. Bu anlamda ilk olarak IP adresinin ne olduğunu öğrenmek daha doğru olacaktır.

IP Adresi Nedir?

Bir IP adresi veya internet protokolü adresi, ilgili cihazın konumu hakkında bilgi içeren benzersiz bir sayı dizisidir. Bilgisayar, telefon veya yönlendirici gibi bir cihaz internete bağlandığında, ona diğer ağlarla iletişim kurmasına izin veren bir IP adresi veya kimliği atanır.

Bir siteyi ziyaret ettiğiniz zaman cihazınız web sitesine IP adresinizi verir. IP adresi, cihazın ülkesi, eyaleti (veya ili), şehri ve posta kodu hakkında bilgiler içerir. Bu, söz konusu sitenin istediğiniz bilgileri doğru konuma göndermesine olanak tanır.

IP Adresi Türleri

  • Genel IP Adresi: Harici IP adresi olarak da anılır. Bu, cihazınıza atanan adrestir. Genellikle yeni bir ağ bağlantısı kurduğunuzda değişir. Bu, cihazınızın sizinkinin dışındaki ağlarla nasıl iletişim kurduğuyla ilgilidir.
  • Özel IP Adresi: Bu, harici ağlarla paylaşılmaz. Yaygın bir örnek, bilgisayarını ile yazıcınız arasındaki bağlantıdır. Bu bağlantıda özel bir IP adresi kullanılır. Özel ağınızdaki her cihaza kendine özgü IP adresi atanır.
  • Yerel IP Adresi: Özel bir IP adresi gibi, yerel IP adresiniz cihazları bağlamak için özel ağlarda kullanılır. Yönlendiriciniz, DHCP sunucusu aracılığıyla her cihaza bir yerel IP adresi ataması yapacaktır.
  • Dinamik IP Adresi: Ayrıca bir DHCP sunucusu tarafından oluşturulur. Bir aygıt ağa her bağlandığında dinamik bir IP adresi oluşturulur. Bu harici ağlarla paylaşılan geçici bir IP adresidir.
  • Statik IP Adresi: Bir DHCP sunucusu tarafından atanan bir adres yerine, statik IP adresleri manuel olarak ayarlanır. Buna sabit IP adresi veya özel IP adresi de denir. Dinamik IP adresinden daha az yaygındır.
  • IPv4 Adresi: IPv4, numarasında 32-bit kullanan bir IP adresidir. Toplam 4 milyar kullanılabilir IPv4 vardır.
  • IPv6 Adresi: IPv4'ün halefi olan IPv6, 128 bit kullanır. Bu nedenle daha fazla kullanılabilir adres vardır. Bu IP adresi, büyük ölçüde 32-bit IP adreslerinin sınırlı olması nedeniyle oluşturulmuştur.

IP Adresimi Nasıl Bulurum?

IP adresinizin ne olduğunu öğrenmek istiyorsanız bunu yapmanın birkaç yolu vardır. Google'da "check IP" gibi bir arama yaptığınız zaman IP adresinizi kolayca öğrenebilirsiniz. Diğer taraftan özel IP adresinizi bulmanızın içi ise şu adımları takip etmelisiniz:

  • Başlat menüsünün yanında yer alan arama kısmına cmd yazın.
  • Karşınıza çıkan Komut İstemi aracını çalıştırın.
  • Ardından ipconfig yazıp Enter tuşuna basın.
  • Özel IP adresiniz ortaya çıkmış olacaktır.

IP Adresimi Neden Değiştirmeliyim?

IP adresinizi değiştirmek isteyeceğiniz birçok farklı durum vardır. Hangi duruma uygun olursa olsun IP adresinizi değiştirmek yeni bir IP adresinize kavuşmanız anlamına gelecektir. Aşağıdaki sebeplerden bazıları IP adresinizi değiştirmek istemenizle ilgili olabilecektir:

  • Fiziksel konumunuzdaki bir içeriğe çevrimiçi olarak erişmek istiyor olabilirsiniz.
  • Wi-Fi bağlantısı kuramıyor ve nedenini bilmiyor olabilirsiniz.
  • İzlemeyi önlemek ve dijital ayak izi bırakmamak istiyor olabilirsiniz.
  • İnternet servis sağlayıcısının sunmuş olduğu kısıtlamayı önlemek istiyor olabilirsiniz.
  • Daha fazla güvenlik ve veri koruması için verileri şifrelemek istiyor olabilirsiniz.
  • Yanlış yapılandırılmış bir IP adresini düzeltmek istiyor olabilirsiniz.

IP Adresi Nasıl Değiştirilir?

IP adresinizi değiştirmek aslında çok basittir. Cihaza özel seçeneklere göz atmadan önce ilk olarak bu basit yolları izlemeniz gerekmektedir. Örneğin, Wi-Fi yerine hücresel veriyi kullanarak telefonunuzda farklı bir IP adresine geçiş yapabilirsiniz.

  • Modeminizi baştan başlatın: Modeminizi baştan başlattığınızda, bu aynı zamanda IP adresinizin sıfırlanması anlamına gelecektir. Modemi en az 30 saniye için kapalı tutun, tekrar açın ve bağlantının gelmesini bekleyin.
  • VPN üzerinden bağlanın: Bir VPN, genel IP adresinizi gizli tutacak ve farklı bir konum üzerinden bağlandığınızı ağa işaret ederek IP adresinizi değiştirecektir. Bu, şifrelenmiş bir tünel aracılığıyla gerçekleşir ve internet servis sağlayıcınızı etkinliğinizi göremez.
  • Bir proxy sunucusu kullanın: Otomatik olarak yapılandırılması için web tarayıcısı ayarlarınızdan proxy ayarlarını değiştirin. Web Proxy ayarı, temel web taraması için iyidir. Ancak ihtiyaçlarınıza bağlı olarak daha özel ayarlara ihtiyacınız olabilecektir.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap