Alt Tire (_) ve Tire (-) İşaretleri Nasıl Yapılır?

Alt tire işareti alternatif olarak alt satır veya alt çizgi olarak da adlandırılır. Bu işareti yapabilmek için klavyede yer alan bir tuşu kullanabilmeniz mümkündür. Bu tuş normalde tire (-) işaretini yapar. Ancak belirli bir tuş kombinasyonu ile aynı zamanda alt tire (_) işaretini yapabilirsiniz.

Tire (-) işaretini yapmak ise oldukça kolaydır. Klavyede yer alan (-) tuşuna basarak bu işareti kolayca yapabilirsiniz. Bazen ise daha farklı kombinasyonlar kullanmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ise tire (-) işaretini çok daha uzun yolu tercih etmiş olursunuz.

Alt tire (_) nasıl yapılır?

Alt tire (_) işaretini yapabilmek için klavyenizde yer alan "Shift" ve "-" tuşlarını kullanmanız gerekir. "Shift" tuşu klavyenin solunda Caps Lock ile Ctrl tuşlarının arasında yer alır. "-" tuşu ise klavyede Enter tuşunun üstünde yer alan Backspace tuşunun hemen solundadır.

  • Bilgisayarda kullanılan Türkçe bir klavyede veya farklı bir dilde alt tire (_) işaretini yapabilmek için "Shift" tuşu ile "-" tuşuna aynı anda basmanız gerekir.
  • Bilgisayar klavyenizde "-" tuşu bir şekilde işlem dışı kalmışsa (bozulmuşsa vb.) alt tire işaretini yapabilmenin en kolay yolu ALT kodlarından yararlanmaktır. "ALT + 95" kombinasyonu ile "_" oluşturabilirsiniz.
  • Akıllı telefonlarda ise klavyede "123" veya "?123" tuşuna bastıktan sonra "#+=" veya "sym" kısmına ve sonradan karşınıza çıkan "_" tuşuna dokunmalısınız.

Alt tire ile kelimelerin altında yer alan alt çizgi arasında fark olduğunu unutmamalısınız. Herhangi bir harfin veya sayının altına alt çizgi eklemek için alt çizgi özelliğini kullanmalısınız. Alt tire ise sayı, harf veya sembol yerine kullanılarak ilgili karakterin yerini alır.

Alt tire (_) işareti nerelerde kullanılır?

Alt tire (_), boşluğa izin verilmeyen programlarda veya internet sitelerinde genellikle boşluk tuşuna bir alternatif olarak kullanılır. Örneğin, bilgisayar programlama dillerinde bir değişken adında boşluklara izin verilmez. Bu nedenle boşluk yerine alt tire kullanılarak bir değişken $one_variable olarak adlandırılır.

Programlama dilleri evrimleştiğinde, karakter dizilerinin boşluk kullanmadan anlaşılır bir şekilde temsil edileceğine yönelik çeşitli ikilemler söz konusuydu. Örneğin, "bubirnesne" kelimesinin programlama dilinde okunması zor olacağı için bazı programlama dilleri "bu-bir-nesne" şeklinde tire kullanımına izin verdi.

Boşluklara izin verilmediğinden boşluğu tam anlamıyla dolduracak bir sembol veya karaktere ihtiyaç vardı. 1960'lı yıllarda, alt tire alfabetik bir karakter olarak görüldü ve böylece programcıların birden fazla kelime içeren nesneleri adlandırılması kolaylaştı. Böylece "bu_bir_nesne" pek çok programlama dili tarafından kabul edilen bir değişken oldu.

E-posta adları, URL'ler ve bilgisayarın işletim sistemindeki uzun dosya adları gibi alanlarda sözcükleri ayırmak için alt tire kullanılır. Dosya adları, şarkılar ve Word belgelerinde "bu_bir_dosya" gibi adlandırmalar görebilirsiniz. Ayrıca, çeşitli işletim sistemlerinde kullanıcı adı belirlerken yine boşluk yerine alt tire kullanmanız gerekebilir.

Alt tirenin çok uzun bir geçmişi vardır. İlk olarak daktilolarda bazı kelimelerin altını çizerek vurgulamak için kullanılmıştır. O zamanlar, basılı kelimeleri herhangi bir tonlamayla ifade etmenin tek yolu bu olmuştur. Alt tire, daktiloda yazdırılan sözcüklerin altını çizmenin en basit yolu olarak ortaya çıkmıştır.

Tire (-) nasıl yapılır?

Tire işareti alternatif olarak kısa çizgi, eksi işareti veya çıkarma işareti olarak bilinir. Türkçe klavyelerde Backspace tuşunun hemen solunda tire (-) şeklinde yer alır. Bu tuş aynı zamanda alt tire (_) işaretini yapmak için kullanılır. Herhangi bir kombinasyon gerçekleştirmediğiniz zaman tuşun işlevi tire (-) işaretini yazmaktır.

  • Bilgisayarda kullanılan Türkçe bir klavyede veya farklı bir dilde alt tire (_) işaretini yapabilmek için Backspace tuşunun yanında yer alan "-" tuşuna veya sağ taraftaki "+" tuşunun üstünde yer alan "-" tuşu kullanılmalıdır.
  • Bilgisayar klavyenizde "-" tuşu bir şekilde işlem dışı kalmışsa (bozulmuşsa vb.) tire işaretini yapabilmenin en kolay yolu ALT kodlarından yararlanmaktır. "ALT + 45" kombinasyonu ile "-" oluşturabilirsiniz.
  • Akıllı telefonlarda ise klavyede "123" veya "?123" tuşuna bastıktan sonra "#+=" veya "sym" kısmına ve sonradan karşınıza çıkan "-" tuşuna dokunmalısınız.
  • Tire (-) ile benzerlik göstermesine rağmen orta çizgi (–) olarak adlandırılan bir sembol vardır. Bu sembolü yapmak için ALT kodlarını kullanmanız gerekir. "ALT + 0150" kombinasyonu ile "–" yapabilirsiniz.
  • Tire (-) ve orta çizgi (–) ile benzerlik göstermesine rağmen uzun tire (—) olarak adlandırılan bir sembol vardır. Bu sembolü yapmak için ALT kodları kullanılmalıdır. "ALT + 0151" kombinasyonu ile "—" yapabilirsiniz.

Tire (-) işareti nerelerde kullanılır?

Bilgisayarlarda tire (-) işareti, programlamada ve matematikte bir sayıyı diğerinden çıkarmak için kullanılır. Her ne kadar çeşitli nesneleri adlandırma konusunda alt tire (_) çok daha yaygın bir biçimde kullanılsa bile bazı programlama dillerinde buna izin verilmemektedir.

Matematik formüllerinde, bir çıkarma işlemini (sayıdan sayı eksiltme işlemini) temsil etmek için tire (-) işareti kullanılır. Örneğin, "3 - 2 = 1" şeklinde bir matematik formülü yazıldığında açık bir biçimde "-" işareti çıkarma işlemini temsil eder.

Kelime işlemcilerin büyük bir bölümünde, bir kelime bir satırın sonunda kesildiğinde, isteğe başlı olarak bir tire (-) işareti kullanılabilir. Biçimlendirme işaretleri etkinleştirildiği zaman tire işaretleri koşullu tire işaretiyle gösterilir. Yan yana iki veya üç "-" işareti kullanarak orta çizgi (–) veya uzun tire (—) oluşturulabilir.

İnternet ortamında kullanılan arama motorlarında tire işareti, aramaya bir sonucu dahil etmemesini söyleyen bir operatör olarak kullanılır. Örneğin, "uygun bilgisayar parçaları -pahalı" şeklinde arama yaptığınız zaman. "Uygun", "bilgisayar" ve "parçaları" kelimeleri aramaya dahil edilirken pahalı kısmı sonuçlardan çıkarılır.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap