HD Ne Demek? HD Kalitesi Nedir?

HD ibaresini hemen hemen her gün televizyonda, bilgisayarda ve hatta telefonda görür durumdayız. Peki HD ne demek? HD kalitesi nedir ve ne işe yaramaktadır bunu hiç merak ettiniz mi? HD'nin aslında hem görsel teknolojide hem de ses teknolojisinde kullanılan bir terim olduğunu bilmemiz gerekir.

Günümüz teknolojilerinde artık izleyeceğimiz videonun görüntü kalitesini seçmenin bize ait olduğunu unutmamak gerekir. HD, dünya çapında kullanılan bilgisayarlar, televizyonlar ve telefonlarda kullanılan özelliklerinden birisidir. Dolayısıyla alıp kullanacağınız cihaz düşünüldüğünde önemli bir özelliktir.

HD kalitesi nedir?

HD aslında bir kısaltmadır. High Definition kelimelerinin kısaltılmışını ifade etmektedir. Bunun Türkçe karşılığı ise "yüksek çözünürlük" veya "yüksek çözünürlüklü" şeklindedir. HD kalitesi, sinemada gördüğümüz her detayın bir anlamda evimizdeki ekranlara getirilmesi anlamına gelmektedir. Elbette bunun teknik bir yönü söz konusudur.

Yüksek çözünürlük anlamına gelen HD, standart tanımlı (SD) videodan daha yüksek çözünürlüğe sahip herhangi bir videoyu tanımlar. Yüksek çözünürlüklü geniş bir kapsama sahipken 1980 x 1080 piksel gibi belirli bir çözünürlük HD olarak ifade edilmektedir.

HD dediğimiz televizyonlar piyasaya sürülmeden önce en yaygın video çözünürlükleri 640 x 480 (NTSC) ve 720 x 576 (PAL, SECAM) şeklindeydi. NTSC, ABD ve Japonya'da standarttır. Avrupa ve dünyanın diğer bölgelerinde PAL ve SECAM kullanılmaktaydı. HD ortaya çıkınca bunların tümü SD (standart definition) olarak bilinir hale geldiler.

Normal gir görüntü piksel adı verilen küçük noktalardan oluşur. Pikseller ekranda enine hatlar halinde yayınlanırlar. Bunlara görüntü hattı (diğer bir adıyla scan line) adı verilir. Bu tür sistemler içerisinde standart görüntü 525 hattan oluşmaktadır. Tek bir HD resim karesi ise 720 progressive veya 1080 interlaced hattan oluşur.

Bu hat oluşma durumu tek HD görüntü karesi oluşturulurken daha fazla ayrıntının sunulmasını sağlar. Bu da görüntünün daha kaliteli olmasını sağlayan bir durumdur. HD kalitesi aynı zamanda yüksek bir görüş açısı sağlar ve bunu 16:9 görüntü formatına borçludur. 16:9, 4:3 oranına göre daha kayıpsız bir seyir zevki sunmaktadır.

Full HD nedir?

Full HD aslında bir çözünürlük ifadesi anlamına gelir. Açılımı tahmin edebileceğiniz üzere Full High Definition şeklindedir. Televizyondaki görüntünün piksel adı verilen noktaların bir araya gelmesiyle oluştuğunu unutmamak gerekir. Bu noktacıklar ne kadar fazla olursa görüntünün kalitesi ve netliği de o derece iyi olmaktadır.

Full HD denilen cihazlarda 1980 x 1080 piksel bulunur. Bu aynı zamanda 1920 sıra piksel, 1080 satır piksel anlamına gelir. Bu sayede daha fazla piksel ekrana sığdırılır. Bu da yüksek çözünürlüklü görüntüler yoluyla ekranda ciddi bir derinlik ve keskinlik elde edilmesi anlamına gelmektedir.

Diğer taraftan Full HD ve HD Ready ifadelerinin birbirine karıştırılmaması gerekir. Full HD, 1080p görüntüyü temsil ederken, HD Ready 720p görüntüyü temsil eder. 720p görüntüde görüntü başına 921,600 piksel varken, 1080p görüntüde bu rakam 2,073,600 şeklindedir. Bu bile iki görüntü arasındaki farkı anlamaya yetecektir.

HDTV nedir?

HDTV, "High Definition Television" yani yüksek çözünürlüklü televizyon anlamına gelir. HDTV genellikle SDTV (standart çözünürlüklü televizyon) olarak adlandırılan eski video formatlarının yerini almak üzere geliştirilmiş yüksek kaliteli video standardıdır. Öte yandan, HDTV'de yaşanan gelişmeler sadece görüntü kalitesiyle sınırlı değildir.

Öncelikle HDTV sinyali dijitaldir. Geleneksel NTSC yayınlarında kullanılan analog sinyal yerine, HDTV her zaman dijitaldir. Bu, elektrik akımları ve manyetik alanlar nedeniyle oluşan analog paraziti ortadan kaldırır. İkincisi, HDTV, SDTV'den farklı bir en boy oranı kullanır.

Önceki yayınlarda 4:3 oranı kullanılırken, HDTV ile 16:9 oranı kullanılır. Bu daha geniş en-boy oranı, insanların dünyayı nasıl gördüğünü daha yakından taklit ederek görüntünün daha gerçekçi görünmesini sağlar. Bu oran, aynı nedenle geniş ekran olarak kaydedilen geniş ekran filmleri izlemek için de daha iyidir.

Adından anlaşılabileceği üzere yüksek çözünürlüklü televizyon, standart çözünürlüklü videodan çok daha yüksek bir çözünürlük sunar. Tipik bir analog yayın 525 yatay çözünürlük içerirken, bir HDTV sinyali 1080'e kadar destekler. HDTV tarafından en yaygın olarak kullanılan iki format vardır: 720p ve 1080p.

HDTV'nin daha yüksek çözünürlüğü, önceki formatlara göre daha fazla ayrıntı ve daha fazla renk içeren görüntüler üretir. HDTV ayrıca SDTV'ye göre daha yüksek kaliteli bir dijital ses sinyali sunar. Önceden izin verilen iki kanalın aksine altı kanala kadar ses kanalını destekler.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap