Hardware Nedir?

Hardware kelimesi Türkçe olarak donanım anlamına gelir. Hardware, bir bilgisayarı veya elektronik sistemi oluşturan fiziksel unsurlara ve fiziksel olarak somut olan diğer her şeye atıfta bulunur. Monitör, sabit sürücü, bellek ve CPU bu konuda verilebilecek ideal örneklerdir. Hardware, bir bilgisayar işlevi yapmak için firmware ve software ile birlikte çalışır.

Hardware olarak bilinen temel bileşenler masaüstü bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar arasında paylaşılsa bile, özellikler ve tasarımlar birçok nedenden dolayı farklılık gösterir. Ancak, bilgisayarların çalışmasını sağlayan kritik yazılımları çalıştırmak için donanım her zaman gerekli bir şeydir.

Hardware nedir?

Hardware son derece geniş bir terimdir. Bilgisayarı oluşturan tüm fiziksel parçaları ifade eder. Bilgisayarı oluşturan ve çalışmasını sağlayan dahili donanım aygıtlarına bileşen adı verilir. Diğer taraftan harici donanım aygıtları ise çevre birimleri olarak ifade edilirler.

Bir bilgisayarın dahili donanımının en önemli bileşeni kesinlikte tüm sisteme güç sağlayan ve kontrol eden anakart (motherboard) olarak bilinir. Anakart aynı zamanda diğer tüm bileşenlerin ve harici çevre birimlerinin bağlı olduğu temel noktadır.

Hardware yani donanım, bir bilgisayar sisteminin yalnızca bir parçasıdır. Donanıma gömülü olan ve onu doğrudan kontrol eden firmware vardır. Donanımın üzerinde çalışan ve donanım ile arayüz oluşturmak için firmware kullanan bir software (yazılım) vardır.

Bir bilgisayarı çalıştırmak için yazılım donanım kadar gerekli olsa bile sistemin genel hızı büyük ölçüde kullanılan donanıma bağlıdır. Bu nedenle birçok kullanıcı, donanımlarını yükseltmek ve performanslarını artırmak için zaman içinde bazı bileşenleri değiştirme eğilimindedir.

Hardware sanallaştırma nedir?

Hardware sanallaştırma, kaynakları kullanan yazılımdan fiziksel bilgi işlem kaynaklarının soyutlanması anlamına gelir. Bu, hypervisor adı verilen bir sanal makine yöneticisi tarafından mümkün kılınır. Esasen hypervisor, kaynakların daha verimli bir şekilde paylaşılabilmesi ve kullanılabilmesi için dahili donanımın sanal sürümlerini oluşturur.

Bulut bilişimde, hardware sanallaştırılma genellikle hizmet olarak altyapı (IaaS) şeklinde ifade edilir. IaaS, yüksek hızlı internet üzerinden donanım kaynakları sağlamaya yönelik bir dağıtım modelidir. IaaS modelinde, bir bulut sağlayıcı sunucular, depolama ve ağ donanımı dahil olmak üzere şirket içi bir veri merkezinde bulunan donanım bileşenlerini barındırır.

Genel olarak bir IaaS sağlayıcısı, altyapı bileşenlerine eşlik edecek bir dizi hizmet de sağlar. Bunlar arasında ayrıntılı faturalandırma, izleme, günlük erişimi, güvenlik, yük dengeleme ve kümelemenin yanı sıra yedekleme, çoğaltma ve kurtarma gibi depolama esnekliğini içerebilir.

Hardware türleri nelerdir?

Hardware, dahili ve harici bileşenler şeklinde kategorize edilirler. Dahili bileşenler arasında anakart, CPU, RAM, sabit sürücü, optik sürücü, güç kaynağı ve GPU gibi seçenekler yer alır. Bu bileşenler, program veya işletim sistemi tarafından verilen talimatları toplu olarak işlerler veya depolarlar.

  • Anakart (Motherboard): Anakart, tüm bileşenlerin ve çevre birimlerinin bağlandığı bilgisayarın omurgası görevini gören bir bileşendir.
  • CPU: CPU, bilgisayar verilerinin çoğunu işlemekten sorumludur. Ayrıca bu bileşen girdiyi çıktıya dönüştürmekten sorumludur.
  • RAM: Bir bilgisayardaki işletim sisteminin, uygulama programlarının ve kullanılan verilerin tutulduğu ve cihazın işlemcisinin bunlara hızlı bir şekilde ulaşabilmesi için kullanılan donanımdır.
  • Görüntüleme Ekranı: Bir görüntüleme ekranı harici bir monitör olabilir. Görüntüleme ekranı aynı zamanda bilgisayara yerleşik olabilir. Dokunmatik ekran basınca duyarlıdır.
  • HDD: HDD, işletim sistemi dosyalarını, uygulama sorunlarını, medyayı ve diğer belgeleri depolar. HDD, bir elektrik kesintisi durumunda dahi verileri kalıcı olarak saklayabilir.
  • SSD: SSD, kalıcı verileri depolayan bir tür kalıcı depolama aygıtıdır. HDD'den farklı olarak hareketli parçalara sahip değildir. Geleneksel mekanik sabit disklerden önemli ölçüde daha hızlı olan flash tabanlı bellek kullanır.
  • Ekran Kartı: Bir bilgisayarda grafik oluşturmaktan ve bilgileri ekrana yansıtmaktan sorumlu olan ekran kartı, işlemci veya RAM'de yer alan ekstra işleme yükünü kaldırmayı amaçlar.
  • Güç Kaynağı: Güç kaynağı, çıkıştan gelen gücü bilgisayarın içindeki diğer bileşenler için kullanılabilir güce dönüştürür. Genel olarak, daha karmaşık sistemler çalıştırmak için daha fazla güç gerekir.

Hardware ve software arasındaki fark nedir?

Hardware olarak bilinen donanım, software olarak adlandırılan yazılımı depolamak ve çalıştırmak için gerekli olan bir bilgi işlem cihazının somut yönlerini ifade eder. Hardware, software tarafından sağlanan yazılı talimatların dağıtım sistemidir. Software, kullanıcının belirli görevleri gerçekleştirmesi için komut vererek donanımla etkileşime girmesini sağlar.

Şirketler hardware üretirken, mühendisler software tasarlarlar. Ayrıca hardware, bilgisayarın somut bir parçasıdır. Monitör, klavye, fare, yazıcı, CPU ve HDD içerir. Software, bilgisayara yüklenmesi gereken işletim sistemi, program ve uygulamalardan oluşur.

Bir bilgisayarın faydalı bir çıktı üretmesini sağlamak için software ve hardware birbirine bağlıdır. Sonuç olarak software, hardware ile düzgün çalışacak şekilde tasarlanmalıdır. Bu nedenle, teknoloji şirketler, işletmeler ve tüketiciler için ürünler üzerinde birlikte çalışmak üzere hardware ve software mühendisleri istihdam etmektedirler.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap