Fastboot Nedir?

Doğrudan telefonunuzun flash belleğine veri yazarken hızlı başlatma modunda kalmış olabilir misiniz? Fastboot modunun Android telefonunuzu kişiselleştirmek için birçok avantajı olduğu bir gerçektir. Ancak bir şeyler ters giderse fastboot modunda takılı kalma ihtimaliniz vardır.

Bir Android kullanıcısı veya geliştiricisi olarak benzer bir durumda olmanız durumunda cihazınız fastboot modundan çıkamayacak olabilir. İşte bu noktada fastboot modundan çıkmanıza yardımcı olacak çeşitli çözümler üretmeniz gerekmektedir. Size bu konuda en iyi şekilde yardımcı olmaya çalışacağız.

Fastboot nedir?

Android'de fastboot, Android SDK Platform Tools koleksiyonunu bir parçası olan bir protokol veya tanı aracıdır. Fastboot, Android cihazlarınızdaki flash dosyalarını doğrudan yenilemenize yardımcı olur. Fastboot modu ayrıca kurulum ve güncellemelerde size yardımcı olan kurtarma moduna bir alternatiftir.

Fastboot modu, verileri doğrudan telefonunuzun flash belleğinde değiştirmenize veya flash belleğine yazmanıza yardımcı olur. Fastboot modu, cihazınızın bölümlerine, veri bölümlerine ve önyükleme bölümüne erişmenizi dahi sağlamaktadır.

Basit bir biçimde ifade etmek gerekirse fastboot modu size telefonunuzun temel dosyalarının belirli kısımlarını değiştirme hakkı verir. Güvenlik amacıyla, üreticiler genellikle fastboot modunun erişilebilir olmasından kaçınmak için bu dosyaları kilitler.

Buna rağmen üreticiniz önyükleyicinin kilidinin açılmasına izin verdiyse Android cihazınızı fastboot moduyla hızlı başlatabilme şansınız vardır. Bu, silme komutu, güncelleme komutu ve format komutu gibi farklı fastboot komutlarını kullanarak değişiklik yapmaya başlamanıza izin verecektir.

Fastboot modundan nasıl çıkılır?

Fastboot modu oldukça güçlüdür ve bu inanılmaz gücü bazen yanlış kullanımlar gibi durumların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Önyükleyicilerin kilidini açmak, yazılımı güncellemek ve hatta bozuk bir telefonu düzeltmek için fastboot modu kullanılır. Elbette bu aynı zamanda fastboot aracılığıyla telefonunuzdaki yazılımı bozabileceğiniz anlamına gelmektedir.

1. Cihazınızı yeniden başlatın

Fastboot modundna çıkmanın en basit yolu cihazınızı yeniden başlatmaktır. Cihazı kapatmak için güç düğmesine basılı tutun. Cihazınızın kapandıktan sonra fastboot modundan çıkmak için cihazınızı yeniden başlatın. Böylece fastboot modundan çıkmış olacaksınız.

Telefonunuzun siyah ekranda kalması, Android güncellemesinin başarısız olması, uygulamaların çökmeye devam etmesi ve yanıt vermeyen işletim sistemi sorunu gibi sorunları fastboot modundan çıkarken çözebilme şansınız vardır. Bunlar oldukça yaygın problemlerdir ve çözümü bu şekilde bulabilirsiniz.

2. Bataryayı çıkarın

Bataryası çıkarılabilir olan bir akıllı telefonunuz varsa bataryayı cihazınızdan çıkarmanız yeterli olacaktır. Bu durumda akıllı telefonunuz otomatik olarak kapanmış olacaktır. Şimdi bataryayı tekrardan takın ve telefonunuzu açmayı deneyin. Muhtemelen fastboot modundan çıkmış olacaksınız.

Akıllı telefonunuz bir çıkarılabilir bataryaya sahip değilse bu durumda bataryanın bitmesini beklemeniz gerekmektedir. Batarya bittiği zaman akıllı telefonunuzu kullanma şansınız olmayacaktır. Cihazınızı yeniden şarja takın ve bataryanın dolmasını bekleyin. Ardından telefonunuzu açın ve fastboot modundan çıkıp çıkmadığınızı kontrol edin.

3. Android Multi Tools seçeneklerini kullanın

Android Multi Tools (üçüncü parti bir yazılımdır) ile herhangi bir teknik zorlukla karşılaşmadan bu yazılımı kolayca Windows işletim sistemine yüklemeyi başarabilirsiniz. Şimdi yüklediğiniz yazılımı yönetici olarak başlatın ve fastboot modunda takılı kalmış olan Android telefonunuzu bağlayın.

Son olarak, fastboot modunda sıkışmış Android cihazını düzeltmek için Exit Fastboot Mode seçeneğini seçmeniz veya tuşlamanız yeterli olacaktır. Bu sayede herhangi bir problem yaşamadan başınızı ağrıtan fastboot modundan çıkmayı başarabileceksiniz.

Fastboot modu neden gereklidir?

Android telefonlarınızın mevcut özelliklerini değiştirmeyi düşünüyorsanız fastboot moduna ihtiyacınız vardır. Fastboot modu önyükleyicinin kilidini açar, özel kurtarma seçeneklerine erişim sağlar, bir sistem kopyasını kurtarma, özel bir ROM oluşturma ve görüntüleri flash etme gibi seçenekleri kullanmanıza yardımcı olacaktır.

Android fastboot modunun yardımıyla işletim sisteminden kernel moduna veya cihazın orijinal durumunu kurtarmak için kullanılan kurtarma moduna kadar telefonunuzun yazılımının yapısını değiştirme erişimine sahip olursunuz. Böylece telefonunuzda daha derinlemesine değişiklikler yapabilirsiniz.

Ancak, Android işletim sisteminin çeşitli bölümlerini değiştirmek için başlangıçta önyükleyicinin kilidini açmanız gerekecektir. Telefonunuzun stok Android yazılımında buna izin verilmeyecektir. Bir başka ifadeyle tüm bunları yapmak istiyorsanız fastboot modu size yardımcı olacaktır.

Fastboot modu nasıl çalışır?

Fastboot modu bazı basit kod satırlarını kullanarak cihazınızdaki dosyaları flash etmenize ve değiştirmenize olanak tanır. Hızlı önyükleme yapmak için Android cihazınızı hızlı önyükleme moduna geçirmeniz gerekmektedir. Bununla birlikte herhangi bir işlemin her cihaz için aynı olmayabileceğini bilmelisiniz.

  • Telefonu bir USB kablosuyla bilgisayarınıza bağlayın.
  • Command Line Interface aracılığıyla bilgisayarınızda fastboot modunu başlatın.
  • Artık komut istemi, bash ve terminali kullanarak fastboot moduna başarıyla giriş yapabilirsiniz.

Flash bellekte ihtiyaçlarınıza göre değişiklikler yapabilirsiniz. Üzerinde çalıştığınız dosyalar cihazınızı yeniden başlattığınızda önyükleyici tarafından yüklenecektir. Eski dosyaları yeni dosyalarla değiştirecektir. Böylece fastboot modunun nimetlerinden faydalanmış olacaksınız.

Fastboot modu Android cihazların verilerini siler mi? Hayır, fastboot modunda veri kaybı olmaz. Ancak silme komutunu kullandıysanız verileriniz silinecektir. Silme komutunu uygulamadan önce Android cihazınızın bir yedeğini almayı ihmal etmemeniz gerekmektedir.

Cihaz fastboot moduna girdiğinde ne olur? Cihazınız fastboot moduna girdiğinde fastboot yeniden başlatma, fastboot flash sistemi, bölüm silme ve kilit açma gibi seçenekler göreceksiniz. Bu fastboot modu seçenekleri doğrudan telefonunuzun flash belleğine veri yazmanıza olanak tanıyacaktır.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap