ERP Nedir?

Bir işletmedeki tüm kaynakların en verimli şekilde kullanılabilmesi adına geliştirilen sistem ve yazılımlar ERP olarak adlandırılmaktadır. 

1960’lı yıllardan itibaren bilgisayar destekli iş uygulamaları geliştirilmeye başlanırken gelinen noktada, bu uygulamalar arasında ERP dikkat çekmektedir. 1990’lı yıllar itibariyle kullanılmaya başlanan ERP, işletmeler için aynı zamanda dijital dönüşümü de zorunlu kılmaktadır. İşletmeler iş süreçlerini daha otomatik hale getirmek, rekabet içinde kalmak adına yazılımın gücünden yararlanmaktadır. 

ERP Nedir, Açılımı Ne İfade Eder?

Kaynak yönetimi olarak tanımlanan ERP, işletmelerin verimliliğini, performansını ve başarısını doğrudan etkilemektedir. Orijinal ismi Enterprise Resource Planning olan ERP’nin Türkçe açılımı ise Kurumsal Kaynak Planlama’dır. ERP, kaynak yönetimi aşamasında tüm donanımları ve verileri kullanır. Üretim hattında üretilen bir ürünün bilgilerinden, satış sonrasında kesilen faturaya kadar tüm aşamalar tek sistemde bir araya getirilir. Böylece doğru bir şekilde yapılandırılmış ERP ile işletmelerdeki tüm süreç kolaylıkla takip edilebileceği gibi olası aksaklıklar, hatalar da fark edilebilmektedir.  İlk defa bu sisteme geçecek bir işletme, ister istemez mevcut iş planındaki tüm aşamaları kontrol etme, kategorilere ayırma gibi uyum süreci yaşar. Böylece işletmelerin bir oto kontrol yapmasında da ERP ciddi bir kazanç yaratmaktadır.

ERP'nin 6 Temel Faydası

ERP’nin genel olarak avantajları arasında 6 nokta ise şöyledir; 

  • Daha fazla üretkenlik
  • Daha iyi analiz yapabilme
  • Hızlandırılmış raporlama sistemi
  • Daha az risk alma
  • Her çalışan için daha anlaşılır çalışma sistemi
  • Daha fazla verimlilik

ERP’nin İşletmelere Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

ERP projelerinde hız, verimlilik ve tasarruf gibi pek çok farklı avantaj bulunmaktadır. İşletmelerin işleri yönetmesi tek bir merkezden olduğundan dolayı maliyet ile ilgili yapılacak tasarruflarda da tüm girdi ve çıktılar kolaylıkla belirlenerek buna yönelik çözümler alınabilir. Bu bakımdan işletmenin daha başarılı olması, mevcut iş planlamasının optimize edilerek çalışanlardan da verimin alınması adına ERP avantaj sağlamaktadır. Doğru bir şekilde yapılandırılmış olan sistem, kullanımda zorluklar yaratmayacağı gibi mevcut işletmedeki her birimin, birbiriyle bağlantılı olmasını sağlar. Bu bir anlamda veri tabanı üzerinde tüm çalışmaların kayıt altına alınmasıdır. 

ERP Bölümleri Nelerdir?

ERP için geliştirilen bir yazılım için herhangi bir limit ya da sınırlama olmamakla birlikte pek çok alt modül ve uygulama ile birlikte yazılım geliştirilebilir. Bununla birlikte yazılımın kullanıldığı işletmeye bağlı olarak üretim, finans, malzeme stok, satış, müşteri ilişkileri, bütçe, insan kaynakları, kalite ve bakım ve satış sonrası hizmetler gibi bir dizi hizmet ve yönetim ERP bünyesine alınabilir.

Bu kategoriler ne kadar fazla ise işletmeler için elde edilebilecek veri ve yeni planlamanın doğru olmasını sağlayacak kriterler de o kadar fazla olur. Çalışanların günlük çalışmalarının önemli bir parçası olan yazılım, kurumsal yapılarda vazgeçilmezdir. Çalışanlar raporlama gibi ek iş yüklerinden kurtulurken işletme sahipleri için de çalışmalardaki tüm aşamaların, mevcut durumun görüntülenmesi mümkün hale gelir.  

Bulut sistemi gibi teknoloji alanında yaşanan değişiklikler, mevcut ERP yazılımlarının da değişmesini ve gelişmesini sağlamaktadır. Genellikle bir tarayıcı üzerinden erişilebilir halde olan yazılımlar, artık mobil, bulut ve sosyal ağ gibi farklı yetenekler kazanarak daha gelişmiş özellikler sunmayı başarıyor.  Mevcut çözümlerde, bulut ERP, şirket içi ERP (geleneksel yöntem) ve hibrit ERP olarak 3 farklı model bulunmaktadır.

ERP’ye Geçişe Hazır Olan Şirketler İçin 5 Özellik 

Küçük ya da büyük, işletmeler için ERP’ye geçişe hazır olup olmadığı analiz edilmelidir. Şirketlerin bu geçişe hazır olduğunu gösteren 5 özellik ise şöyle;

1- Günlük İşler Zaman Mı Alıyor?

Eğer bir işletmede günlük rutinlerde giderek daha fazla zaman harcanıyorsa, bu işlerin bir yazılım ile daha kolay bir hale getirilmesi, işletme ve çalışanlar için zamandan büyük bir tasarruf yapılmasını sağlar.

2- Cevapları Bulamıyor Musunuz?

Ürünlerde ne kadar iade alındığı, günlük üretim kapasitesi, satışlar, her bir bölüm için gelir ve gider kalemleri gibi pek çok detay, şirketlerin üzerinde düşünmesi gereken konulardır. Karar alma aşamasında elinizde veri yoksa doğru karar alınması tamamen şansa bağlı olacaktır. ERP ile birlikte tüm süreçler kontrol altına alınırken, her bir sorunun cevabı da kolaylıkla bulunabilir.

3- İş Süreçleri Karmaşık Hale Mi Geldi?

Çalışanların iş sürelerini optimize etmek ve en iyi verim almak adına iş süreçlerinin karmaşıklığı ortadan kaldırılmalıdır. Çalışanların en çok zamanını alan konu veya iş ne?

4- Bağlantıları Kuramıyor Musunuz?

İşletmede her bir birim, kendi işlerini kayıt altına alarak raporlamasını sunuyorsa, tüm bunları tek bir çerçevede görmek zorlaşır. ERP ile birlikte şirketin her bir birimi kontrol altına alınarak büyük resme bakmak kolaylaşır.

5- Fırsatları Yakalayamıyor Musunuz?

İş yükünün altında kalıp, yeni fırsatları değerlendirmeye vaktiniz kalmıyorsa, bir yazılım ile tüm bu süreçleri kolay bir şekilde yürütebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap