Django Nedir? Django Faydaları Nelerdir?

Django, web geliştirme içi kullanılan açık kaynaklı bir Python web framework yapısıdır. 2005 yılında piyasaya sürülen Django, uygulamaları büyüdükçe daha esnek ve ölçeklenebilir hale getiren bileşen tabanlı mimarisiyle popülerdir.

Framework, model şablon görünümü (Model-Template-View) yapısı, kendini tekrar etmeme (DRY) geliştirme ilkesini ve projeler genelinde yeniden kullanılabilirliği teşvik eder.

Bahsettiğim gibi Django web framework, Python programlama dilinde oluşturulan bir web uygulamasının geliştirilmesini hızlandırabilen ücretsiz, açık kaynaklı bir framework yapısıdır. Django, tasarımının bir sonucu olarak, yerleşik güvenlik özellikleriyle güçlendirilmiş hızlı gelişimi destekler. Django Software Foundation, Django'nun gelişimini sürdürür ve ilerletir.

Django nedir?

Adını ünlü caz gitaristi Django Reinhardt'tan alan Django, "jango" şeklinde okunmaktadır. İlk kez 2005 yılında herkese açık bir biçimde piyasaya sürülmüş açık kaynaklı bir framework yapısıdır. Django, hızlı gelişim ve temiz, pragmatik tasarıma odaklanır. Bir web sunucusuna yerleştirilen Django web framework, geliştiricilerin zengin özelliklere sahip, güvenli ve ölçeklenebilir bir web ön uncunu hızla üretmelerine yardımcı olabilir.

Django web framework ile başlamak, bir web uygulaması oluşturmanın sıfırdan başlamaktan daha verimli bir yoludur. Bu arka uç, API'ler, JavaScript ve site haritalarını oluşturmayı gerektirir. Django web framework ile web geliştiricileri, benzersiz bir uygulama oluşturmaya odaklanabilirler. Bir web geliştirme aracı kullanmaktan daha fazla esneklik sahibi olabilirler.

Neden Django kullanılmalı?

Django'nun ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını keşfetmek için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyabilirsiniz. Django web çerçevesi kullanılarak oluşturulmuş bir web uygulamasıyla çalışırken biraz pratik deneyime sahip olmak isteyebilirsiniz.

Aralarından seçim yapabileceğiniz tüm Python web framework yapıları arasından neden Django web framework seçilmelidir? Kullanımı en kolay framework olmayabilir ve kesinlikle en iyisi olduğunu söylemek de mümkün değildir.

Django web framework, siteler arası komut dosyası oluşturmayı içeren ve çok sayıda kullanıcıyı veya API bağlantısı veya kullanıcı kimlik doğrulaması gibi karmaşık bir dizi özelliği işlemesi beklenen bir web uygulaması oluştururken doğru seçim olabilir. Ayrıca Django, GitHub'daki proje sayısına göre aynı zamanda oldukça popülerdir.

Python programlama dili ve syntax konusunda uzman olan herkes, bir web uygulaması oluşturmak için Django web framework kullanarak bir proje başlatabilecektir. Bununla birlikte, profesyonel Django geliştiricileri, daha karmaşık özellikler olan Django modellerinden daha iyi faydalanabilirler.

Django faydaları nelerdir?

Django web framework on yıldan fazla bir süredir kullanılmaktadır. Çok aktif bir topluluk tarafından kapsamlı bir şekilde test edilmiş ve geliştirilmiştir. Hatta kar amacı gütmeyen bir kuruluşu bile vardır. Django yazılım temeli, Django web framework yapısını teşvik eder, destekler ve geliştirir. Django'nun en büyük gücü, 10.000'den fazla Django paketiyle büyük özellik setidir.

1. Veritabanı yönetimini Python'a benzer haline getirebilirsiniz

Bir Django projesi başlatmak, SQL kullanmaya gerek kalmadan uygulamanızın tüm veri modelini Python'da oluşturmanıza olanak tanır. Bir object-relational mapper (ORM) kullanan Django, tamamen bir Python ortamında çalışmayı kolaylaştırmak için geleneksel veritabanı yapısını Python sınıflarına dönüştürür. Django MySQL, JSON veri türünü ve ilgili işlevleri destekler.

Django'da veritabanı tablolarınız Python sınıfları haline gelir. Web uygulamaları, Django modelleri aracılığıyla verilere erişir ve bunları yönetir. Veritabanının alanları basitçe sınıf özniteliklerine dönüştürülür. Python'da sınıf öznitelik tanımına aşinaysanız, bir Django veritabanı kolayca tasarlayabilir ve yönetebilirsiniz.

Django web framework, uygulamanızın veritabanıyla tam entegrasyon için bir kısayol sunar. CRUD (oluşturma, okuma, güncelleme, silme) işlevselliği, HttpResponse ve siteler arası komut dosyası oluşturma, kullanıcı yönetimi yetenekleri sağlar. Yazılım yönetimi özellikleri ve daha fazlasını sunar. Paketleri içe aktarır, veritabanıza bağlanır ve ardından uygulamanızın ürününüzü benzersiz kılan parçalarını geliştirmek için işe geri dönersiniz.

2. Şablonlarla dinamik sayfalar oluşturabilirsiniz

Django, web uygulaması geliştirme için kullanılmak üzere tasarlandığından, kullanıcınızın benzersiz verilerini görüntüleyen dinamik HTML'yi kolayca oluşturmanın bir yoluna ihtiyaç duyar. Django uygulaması, Django şablon dili (DTL) adı verilen yerleşik bir şablon oluşturma motoruyla bu dinamik HTML'yi üretir.

Bir HTML şablonu, Django geliştiricilerinin anında yeni bir web sayfası oluşturmak için statik öğeleri verilerle birleştirmelerine olanak tanır. Model-view-controller (MVC) ile uygulamanızın oturum açtıklarında bir kullanıcıyı ismiyle karşılamasını istiyorsanız, statik metni görüntüleyen bir şablon oluşturabilir ve ardından yer tutucu bir dinamik kullanabilirsiniz.

3. Ekstra güvenlik elde edersiniz

Django nedir yanıtı verirken Django'nun güvenlik için sunduğu özellikleri ön plana çıkarmamız gerekir. Web uygulamaları, özellikle kullanıcı oturum açma bilgilerini veya finansal verileri depolayan uygulamalar olmak üzere bilgisayar korsanların sık sık hedeflediği hedeflerdir. Django, uygulamanızı ve kullanıcılarınızı korumaya yardımcı olacak özellikler sunar.

Kullanıcı tarafından girilen verileri kabul eden siteler için en büyük risklerden biri, kötü niyetli bir kullanıcının sisteminiz üzerinde feci bir etkiye sahip olabilecek verileriyle kod enjekte etmesidir. Bu tür saldırılara karşı koruma sağlamak için Django şablonları, kullanıcı tarafından girilen herhangi bir alandaki ortak HTML karakterlerinden otomatik olarak kaçar.

Örneğin, programınıza kötü amaçlı kod enjekte etmeyi zorlaştırmak için "<" öğesini otomatik olarak "&lt" olarak dönüştürür. Django, yetkisiz komutları yeniden yorumlayarak benzer bir şekilde SQL enjeksiyonuna karşı koruma sağlar.

Web geliştiricileri, POST isteklerine kullanıcıya özel gizli belirteçler eklemek için siteler arası istek sahteciliği (CSRF) korumasını otomatik olarak kullanmak için Django API'lerine güvenebilirler. Sonuç olarak, web geliştiricileri, kötü niyetli kullanıcıların diğer POST isteklerini yetkili kullanıcılar olarak taklit etmelerini engelleyebilirler.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap