Angular Nedir?

Angular, HTML, CSS ve JavaScript üzerinde istemci uygulamaları geliştirmek için kullanılan bir framework çözümüdür. Angular aslında TypeScript ortamında daha yaygındır. Daha önce TypeScript duymamış olabilirsiniz.

Ayrıca JavaScript (veya istemci tarafı) framework çözümünün ne olduğundan emin olmayabilirsiniz. Bu, bize bir web uygulaması oluşturmak için doğru araçları sağlarken nasıl tasarlanması ve kodun nasıl organize edilmesi gerektiğini de tanımlayan bir teknolojidir.

Angular Nedir?

AngularJS, ilk olarak 2012'de Google tarafından tanıtıldığı için altın çocuk muamelesi görmüştür. Model-View-Controller konsepti göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. Ancak framework yazarları genellikle onu "Model-View-*" olarak tanımlarlar.

Tamamen JavaScript ile yazılmış çerçeve, bir uygulamanın mantığını DOM işleminden ayırmayı amaçlıyordu. Dinamik sayfa güncellemesini hedefliyordu. Buna rağmen çok müdahaleci değildir. AngularJS tarafından kontrol edilen sayfanın yalnızca bir kısmına sahip olabilirsiniz.

Bu framework, geliştiricinin zengin, tek sayfalı uygulamaları oldukça kolay bir şekilde oluşturmasına izin veren birçok güçlü özellik sunmuştur. Spesifik olarak, model (veriler) her değiştiğinde görünümün otomatik olarak güncellenmesi anlamına gelen bir veri bağlama kavramı vardır.

Angular Neden Gerekli?

Pek çok insanın aklındaki sorulardan birisi budur. Angular, Vue veya React gibi tüm bu framework çözümlerine neden ihtiyaç vardır? Eski düz JS ve jQuery yeterli gelmemekte midir? Sorunun cevabı aslında "evet" şeklindedir.

Teknik olarak düz JS veya jQuery gibi kitaplıkları kullanarak hemen hemen her uygulamayı oluşturabilirsiniz. Ancak birden çok modül ve binlerce satır koddan oluşan daha karmaşık bir uygulama oluşturmaya çalışırsanız ilgili kodu korumak bir kabusa dönüşecektir.

Uygulamamız daha karmaşık hale geldikçe, Java Script kodunun bakımı gittikçe zorlaşır. Kodumuzu yapılandırmak için bir yola ihtiyaç vardır. Diğer taraftan uygulamamızın testlerine dikkat etmek gerekir. Projeler büyüdükçe kararlılık için testler çok önemli hale gelmektedir.

Bu testleri gerçekleştirmek için ise temel yapı framework çözümlerine başvurmaktır. Angular bunlardan bir tanesidir ve hatta en çok tercih edilenlerden biridir. Bunun sebebi ise tamamen sunmuş olduğu faydalarda gizlidir.

Angular Kullanmanın Faydaları

Angular kullanmanın tüm faydalarını özetlemek için epey bir şey yazmak gerekebilir. Ancak bunun özetini ortaya koymak ve çok az olsa bile detaya girmek yeterlidir. Bunun için aşağıdakilerden bahsetmek fazlasıyla yeterli olacaktır.

  • Kodun yeniden kullanılabilirliğini artırır
  • JavaScript için yapı sağlar
  • Bir uygulamayı daha test edilebilir hale getirir
  • Uygulamaya temiz bir yapı kazandırır
  • Modüler geliştirme sunar
  • İki yönlü veri bağlamaya izin verir
  • Single Page Application için harikadır

Angular Kariyerinize Nasıl Katkı Sağlar?

Son derece başarılı olan AngularJS'nin halefi olan Angular (Angular 4), ön uç geliştirmenin geleceğidir. Web geliştiricileri ve mobil uygulama geliştiricileri için Angular öğrenmenin önemi yadsınamaz bir gerçektir. Bu yüzden yeni sürüm olan Angular 4'ü öğrenerek yola çıkmalısınız.

  • Angular'ın artan popülerliği: Bir Google ürünü olarak Angular, sağlam bir sürüm oluşturma modelini takip eder. Angular ekibi her zaman hataları düzeltmek ve her yeni sürüme daha iyi özellikler eklemek için çalışır. En son sürümü bilmek sizi teknolojik olarak rahatlatır.
  • Angular geliştirici talebinin artması: Angular, AngularJS'nin tamamen yeniden yazılmasıdır. Şirketlerin ileride daha yeni sürümleri benimsemesi gerekecektir. Angular 4 hala nispeten yeni olduğu için piyasada geliştirici sayısı oldukça azdır.
  • Angular geliştirici ücreti yüksektir: Angular geliştirici sayısı az olduğu için Angular geliştiricilerin ücretleri yüksektir. Bu, Angular 4'ü öğrenilmesi gereken oldukça kazançlı bir beceri haline getirir. Bu nedenle onu öğrenmek önceliğiniz olmalıdır.

Günümüzün iş piyasasında güncel kalmak, geliştiricilerin karşılaştığı en büyük zorluklardan biridir. Çünkü teknolojiler hızla değişmekte ve gelişmektedir. Kariyerinizde bir web veya mobil uygulama geliştiricisi olarak ilerlemeyi planlıyorsanız Angular'ı öğrenmek isteyebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap