2023'te Oyun ve Gaming Laptop Dünyasında Neler Oldu? Yılın En Çarpıcı Oyun Olayları

Oyun meraklıları ve otoritelerine göre 10 yılda bir görülecek bir şey yaşandı ve 2023, gerçekten de dolu dolu geçerek unutulmaz anlara ev sahipliği yaptı. Yüksek performanslı gaming laptop modelleri sayesinde evde, kafede hatta zaman zaman gizlice iş yerinde, en yeni oyunları deneyimledik. Yayımlanan oyunlardan bazıları bizi içerikleriyle şaşkına çevirirken merakla beklediğimiz kimi oyunlar ise tam bir hayal kırıklığı olmakla kalmayıp stüdyolarının apar topar kapanmalarına bile neden oldu. Dilerseniz gelin, bu yılın önemli oyun olaylarına birlikte bakalım.

2023’ün Yıldızları: Gaming Laptop Modellerine Konuk Olan Önemli Oyunlar

Hemen herkesin 2007 ile kıyasladığı ve bu yılla benzerliği noktasında hemfikir olduğu 2023, gerçekten çok ama çok başarılı oyunlara ev sahipliği yaptı. Gerek gaming laptop modellerine konuk olan PC tabanlı oyunlar gerekse ev ve el konsollarına çıkan yapımlar, 2023’ün, unutulmaz oyun yıllarından biri olmasını sağladı.

Ocak ayı, 2023’ün harika bir yıl olacağına işaret ediyordu ve böyle de oldu. Müziği ve eğlenceyi merkeze alan aksiyon oyunu Hi-Fi Rush, korkuyu bir kez daha iliklerimizde hissetmemizi sağlayan Dead Space Remake, sevenin çok sevdiği ilginç aksiyon rol yapma oyunu Forspoken, yılın açılışını yaptı. Harry Potter fanlarının büyülendiği Hogwarts Legacy, “Rus yapımı Bioshock” tadındaki Atomic Heart, uzay meraklılarının bayıldığı Kerbal Space Program 2, şubat ayına renk kattı. Mart ayı ise yine oyun dünyasında fırtınalar estirdi. Resident Evil 4 Remake orijinal oyunu aşmakla kalmadı, bir remake’in nasıl yapılması gerektiğini herkese gösterdi, Wo Long: Fallen Dynasty bize farklı bir Soulslike deneyimi yaşattı, The Last of Us Part 1 ise gaming laptop modellerini ziyaret etti. Çıkışı yılan hikâyesine dönen Dead Island 2, ilk oyunuyla Star Wars hayranı olmayanları bile ekran karşısına kilitleyen serinin yeni oyunu Star Wars Jedi: Survivor, bağımsız oyunlar arasında farklı bir noktada bulunan The Last Case of Benedict Fox, nisan ayına damga vuran oyunlardan yalnızca birkaçıydı. Oyun tutkunlarının gaming laptop modellerinde de oynamak istedikleri ancak yalnızca Nintendo Switch platformunda bulunan The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, orijinal oyunu zamanında oynayamayanlar için harika bir seçenek olan System Shock, mayıs ayının harika geçmesini sağladı. Haziran ayı, şaşırtıcı yapımlarla dolup taştı ve genelde sakin geçen yaz aylarının aksine 2023 Haziran’ı, muhteşemdi. Street Fighter 6, Amnesia: The Bunker, Diablo IV, Final Fantasy 16 ve daha nice kaliteli yapım, haziran ayında yayımlandı.

Yılın ilk yarısının şokunu üstümüzden atamamıştık ki ikinci yarısı da en az ilk yarı kadar harikulade oyunlara kucak açtı. Başarılı Soulslike oyunu Remnant 2, sıra dışı bir eğlence sunan Ratchet & Clank: Ayrı Dünyalar temmuza; Souls serisinin mimari Hidetaka Miyazaki’nin yeni oyunu Armored Core VI: Fires of Rubicon, yıl sonunda neredeyse alınmadık ödül bırakmayan Baldur’s Gate 3, sevimli bir kediyi siberpunk bir dünyada yönettiğimiz başyapıt Stray, ağustos ayında ses getirdi. Gaming laptop’larımızla keyifle oynadığımız eylül çıkışlı oyunlar; Soulslike tarzı bir Pinokyo uyarlaması Lies of P, “Uzayda geçen Skyrim” Starfield ve bir dövüş klasiğinin devamı Mortal Kombat 1 oldu. Ekim ayında büyük yankı uyandıran yapımlardan biri, hiç şüphesiz Alan Wake 2’ydi. Yalnızca yeni nesil gaming laptop modellerinde akıcı çalışan oyun, aynı ayı Assassin’s Creed Mirage, Forza Motorsport gibi dev isimlerle paylaştı. 1980’lerin sonu, 1990’ların başında çocuk olanların hayranı olduğu RoboCop, RoboCop: Rogue City adlı oyunla laptop’larımıza kasım ayında konuk oldu. Bunun yanında Like A Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name, Call of Duty: Modern Warfare III, Persona 5 Tactica, onlarca yeni oyunun yer aldığı kasım ayının öne çıkan isimleriydi. Yılın son ayına geldiğimizdeyse çok beklenen Ubisoft oyunu Avatar: Frontiers of Pandora, yine Ubisoft’un yenilenen oyun motoru Snowdrop’un “şovunu” yaptı. Önceki aylara kıyasla yüksek prodüksiyonlu oyun konusunda daha sessiz geçen aralık ayının hayal kırıklığı ise kuşkusuz çıkış fiyaskoya dönüşen The Day Before oldu. Öyle ki bug’lar yüzünden neredeyse oynanamayan ve sunucularına erişilemeyen oyun, Steam’de olumsuz puan ve iade bombardımanı sonrasında satıştan geri çekildi ve geliştirici Fntastic, kepenkleri kapattı, diğer oyunlarına da destek vermeyi sonlandırdı.

Endüstri Devleri, 2023’te Oyun Sektörünü Yeniden Şekillendirdi

2023, oyun dünyasında “büyük balıkların” gövde gösterisi yaptığı bir yıl oldu. Microsoft, âdeta “En büyük oyun tahtında ben oturacağım!” dercesine, yaklaşık 69 milyar dolarlık dev bir hamleyle Activision Blizzard’ı satın aldı. Satın alım sürecinin doğru olmadığını savunan bazı kurumlar, bu alımın durdurulması için karşı atağa geçse de yıl sonuna yaklaşılırken bu satın alım, tamamlanmış oldu. Şimdi, Call of Duty serisinin ve Blizzard Entertainment kataloglarındaki oyunların, Game Pass kütüphanesine ne zaman ekleneceği merak ediliyor.

Bahse konu satın alma olayı, oyun tahtında Microsoft’u kral yaparken bu zaman zarfında “Büyükler”den biri olmaya ant içen Embracer Group da boş durmadı ve birkaç yıldır süren satın alma maratonuyla kendini yükseklere konumlandırdı. Ancak Embracer’ın bu riskli satranç hamleleri, yılın sonlarına doğru kendi aleyhine döndü ve gaming laptop sahiplerinin Insurgency serisiyle tanıdıkları New World Interactive gibi stüdyolarda işten çıkarmalar başladı. Embracer’ın imajını ciddi şekilde zedeleyen bu gelişme, yine Embracer çatısı altında bulunan diğer stüdyo ve bu stüdyolarda çalışanların akıbetinin sorgulanmasına neden oldu. Hatırlatmak gerekirse, Embracer, 129 oyun stüdyosuna sahip ve bu stüdyoların arasında Tomb Raider serisinin arkasındaki isim Crystal Dynamics ve Deus Ex serisini sürdüren Eidos-Montréal de var.

Oyun dünyasında ve doğal olarak oyuncular arasında yankı uyandıran bir diğer gelişme, Monster Notebook tarafından gerçekleştirildi. Abra, Tulpar ve Semruk ailesindeki gaming laptop modellerini, ekran, dâhili donanım gibi noktalarda güncelleyen Monster Notebook, en güncel oyunların, bu laptop’larla oynanabilmesini sağladı. Özellikle Tulpar ve Semruk ailesindeki çözümlerde bulunan NVIDIA GeForce RTX 40 serisi ekran kartları, oyuncuların, 4K (2160p) çözünürlükte dahi sayısız oyunu akıcı oynayabilmelerini mümkün kıldı. Eğer siz de 2023’ün en önemli ve değerli oyunlarını, kare/saniye oranlarından ve görsel kaliteden ödün vermeden oynamak istiyorsanız, Monster Notebook imzalı laptop modelleri sizleri bekliyor.

Yazar Hakkında

Sinan Yorulmaz
Sinan Yorulmaz 2008 yılından beri blog yazan yazar, Teknolojio'da da kurucu pozisyonunda yer almaktadır. Elektrik-elektronik mezunu olmakla birlikte, yazılım geliştirme uzmanı olarak iş hayatına devam etmektedir. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap