React Native ile ReactJS Arasındaki Fark Nedir?

Kullanıcı arayüzleri için en dahice yaklaşımlar beraberinde günümüzün en popüler web geliştirme araçlarından biri olarak ReactJS'yi ortaya çıkardı. Bunu, yüksek performans ile dinamik bir kullanıcı deneyimi vaat eden mobil uygulama geliştirme framework çözümü React Native izledi.

ReactJS ile React Native arasında bir karşılaştırma yapmadan önce onların ne olduğunu öğrenmek çok daha doğru olacaktır. Bunun için her birinin kendine özgü özelliklerini yakından incelemek gerekir. Böylece en doğru kıyaslamayı çok daha mantıklı bir biçimde yapabilirsiniz.

ReactJS Nedir?

React veya ReactJS, mobil uygulamalar ve siteler için oldukça duyarlı bir kullanıcı arayüzü oluşturmak üzere JavaScript'in hız unsurunu alan ve dinamik bir sayfa oluşturma yöntemiyle birleştiren açık kaynaklı, JavaScript tabanlı bir kitaplıktır.

ReactJS Özellikleri

  • React, açık kaynaklı bir platform olduğu için kullanışlı özelliklerle sürekli olarak yenilenir. Örnek vermek gerekirse, Batching ve Pruning, şirket dışı geliştiriciler tarafından GitHub'da oluşturulan iki önemli özelliktir.
  • ReactJS, sunucu tarafı oluşturma özelliği sayesinde bol miktarda organik trafiğe izin verir. Bu durum, bir sunucuda zaten var olan içeriği ve görüntüleri dizine ekleyebildiği için Google botunun işini kolaylaştırır.
  • Çoğu uygulama HTML, XHTML veya XML formatlarında bir dokümantasyon yapısı içeren DOM ile çalışır. ReactJS, daha hızlı geliştirme, hızlı güncellemeler ve dinamik bir kullanıcı deneyimi sağlayan DOM'un soyut kopyasını kullanır.
  • ReactJS, bileşen tabanlı mimarisi aracılığıyla kullanıcıların varlıkları yeniden kullanmalarına izin vererek verimliliğe katkıda bulunur. Muazzam miktarda zamandan tasarruf etmenin yanı sıra bileşendeki değişikliklerin diğerlerini etkilememesi nedeniyle avantajlıdır.
  • Hooks API ile React, durum mantığı yöntemi için daha iyi bir yol sağlar. Durum mantığının paylaşılabildiği bileşenler arasında mantığın yeniden kullanılabilmesini sağlar. Bunu yapmak için tüm kod bloğunun mimarisini değiştirmeniz gerekmez.

React Native nedir?

React Native, iOS, Windows ve Android işletim sistemleriyle uyumlu, açık kaynaklı, çapraz platform destekli karma bir uygulama geliştirme framework çözümüdür. Kodun yeniden kullanılabilirliğini %95 oranına kadar destekler.

React Native, kullanıcıların özelliklerle dolu, hesaplama açısından ağır mobil uygulamalar oluşturmasını sağlamak için JavaScript UI geliştirme kapsamında yerel uygulama bileşenlerini yerine getirir. Cordova ve PhoneGap'ten farklıdır çünkü WebView desteklemez.

React Native Özellikleri

  • React Native, yerleşik hata ayıklamayı destekler. Mart 2020 itibariyle bir hata ayıklama aracı olan Flipper, çerçevenin varsayılan hata ayıklamasına izin veren React Native'e eklenmiştir. Flipper ayrıca özel eklentilerle entegrasyonu destekler.
  • React Native kullanarak platforma özel kod yazma yeteneği, çoğu geliştirici için uygulama ve web sitesi oluşturma konusunda büyük bir artıdır. React Native, üzerine inşa edildiği platformu anında algılayabildiği için bu son derece zaman kazandırır.
  • React Native'in JavaScript tabanlı framework yapısı, teknolojiyi anlamak için çok fazla zaman harcamak zorunda kalmadan ön uç geliştiriciler arasında oldukça popülerdir. Buna ek olarak, React Native'in öğrenme eğrisi karmaşık kavramların anlaşılmasını içermez.
  • Hot Reloading, React Native kullanıcılarına diğer framework çözümlerinden daha hızlı ve çok daha dinamik bir kullanıcı deneyimi sağlama fırsatı verdiği için büyük bir durumdur. Bu özellik işinize yarayacak en önemli özelliklerden biridir.
  • React Native, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayan ve geliştirme sırasında zamandan tasarruf sağlayan çok sayıda kullanıma hazır kullanıcı arayüzü kitaplığıyla birlikte gelir. Bu, geliştiricilere kavramlaştırma anlamında daha fazla zaman sunar.

ReactJS ve React Native Temel Farklılıkları

ReactJS ve React Native arasında her ne kadar birçok benzerlik olsa bile bazı önemli farklılıklar da vardır. Bu farklılıkları anlamak özellikle kullanımları durumunda bir karar verebilmek için önemlidir. Aşağıdaki notlar size bu konuda yardımcı olacaklardır:

  • ReactJS, web platformu için React DOM'un temel bir türevi olarak tanımlanabilir. React Native kendi başına bir türevdir. Bu da syntax ve iş akışının aynı kaldığı ancak bileşenlerin değiştiği anlamına gelir.
  • ReactJS, programcının ilgi çekici ve yüksek performanslı bir UI katmanı oluşturmasını sağlayan bir JavaScript kitaplığıdır. React Native ise web, iOS veya Android olsun platformlar arası uygulamalar oluşturmak için eksiksiz bir framework çözümüdür.
  • ReactJS için sanal DOM tarayıcı kodunu oluşturmak için kullanılırken, React Native'de bileşenleri mobilde oluşturmak için yerel API çözümleri kullanılmaktadır.
  • ReactJS ile geliştirilen uygulamalar UI'de HTML oluştururken, React Native, kullanıcı arayüzünü oluşturmak için JSX kullanır. Bu da JavaScript'ten başka bir şey değildir.
  • ReactJS'de stil oluşturmak için CSS kullanılırken, React Native'de stil oluşturmak için bir stil sayfası kullanılır.
  • ReactJS'de animasyon, CSS kullanılarak mümkündür. Tıpkı web geliştirmede olduğu gibi React Native'de, React Native uygulamasının farklı bileşenleri arasında animasyon oluşturmak için animasyonlu bir API kullanılır.
  • Web arayüzleri için yüksek performanslı, dinamik ve duyarlı bir kullanıcı arayüzü oluşturmaksa, o zaman ReactJS en iyi seçenektir. Mobil uygulamalara gerçekten doğal bir his vermekse React Native en iyi seçenektir.

Hem ReactJS hem de React Native, uygulama ve web geliştirme için önemli dayanaklardır. Esnek işlevleri ve gelişen bir kütüphane sistemi sayesinde her geçen gün ivme kazanmaya devam etmektedirler. ReactJS, React Native'in kalbidir ve ikisinin birbirini tamamlaması söz konusudur.

ReactJS, yüksek işlevselliğe ve karmaşık hesaplamalara sahip uygulamalar oluşturmak için idealse React Native, mobil uygulamalarınıza yerel bir his vermek için idealdir. Geliştiriciler açısından her ikisinin de belirli sınırlamaların olduğu unutulmamalıdır.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap