Flash Bellek Virüs Temizleme Nasıl Yapılır?

Cihazlar arasında veri aktarımı gerçekleştirmek için çoğunlukla USB flash bellek kullanıyorsanız bilgisayarınızın güvende kalmasına dikkat etmelisiniz. USB flash belleğe bir şekilde virüs bulaştırdıysanız aşağıdaki adımları takip ederek virüsleri temizleyebilirsiniz.

Veri aktarımı söz konusu olduğunda en sık kullandığımız araç kesinlikle flash bellek diyebiliriz. Kullanımı son derece kolay olan bu flash bellekler sayesinde dilediğimiz dosyaları bir bilgisayardan diğerine aktarmayı başarabilirsiniz.

Eğer bir flash bellek içerisine virüs girerse bilgisayarınız ve özellikle verileriniz büyük bir risk altında olacak demektir. Flash bellek virüs temizleme işlemi kolayca yapılabilir olsa bile veri aktarımında kullandığınız aracın virüs kapmamasına özen göstermelisiniz.

1. Komut İstemini Çalıştırın

İlk önce yapmanız gereken Komut İstemi aracını çalıştırmak olacaktır. Bunu yapmak için Başlat menüsünün hemen sağında yer alan arama özelliğini kullanabilirsiniz. Arama yerine CMD yazdığınız zaman karşınıza Komut İstemi gelecektir. Bu uygulamayı çalıştırın.

2. Flash Bellek Konumunu Girin

Komut İstemi açıldıktan sonra buraya yazmanız gereken ilk şey flash belleğin bulunduğu konumdur. Örneğin, flash bellek "E" konumunda ise buraya "E:" yazmanız gerekmektedir. Flash bellek "F" konumunda ise buraya "F:" yazmalısınız.

Elbette bunu tırnak işaretleri olmadan yapmalısınız. Bunu yazdıktan sonra komut satırı otomatik olarak bir alt satıra iecektir. Alt satıra geçiş yaptıktan sonra buraya attrib -s -h /S /D *.* yazmanız gerekmektedir. Bunu yazdıktan sonra biraz beklemeniz gerekecektir.

Komut İstemi penceresinde tekrar bir alt satıra geçiş yapıldıktan sonra o satıra E:\> yazmalısınız. Eğer flash bellek F konumunda ise F:\> yazmalısınız. Bunları yaptıktan sonra komut isteminizde "The target of the symbolic link ..." şeklinde bir sürü ibarenin çıkması gerekmektedir.

3. Antivirüs Aracını Kullanın

Şimdi gelelim işin en çetrefilli noktasına. Bu işlemi yapmadan önce mutlaka güvendiğiniz ve kaliteli bir antivirüs programı kullanmalısınız. Antivürüs programının lisanslı olmasına dikkat etmelisiniz. Alternatif olarak ücretsiz antivirüs programlarından birini kullanabilirsiniz.

Şimdi yukarıda bir dizi işlem yaptığımızı ama bunları neden yaptığımızı merak ediyor olabilirsiniz. Yaptığımız işlemler flash bellek içerisinde görünmeyen gizli virüsleri ortaya çıkaracaktır. Geriye kalan ise antivirüs programını kullanarak onların tespit edilmesini sağlamaktır.

Peki hangi antivirüs programını kullanmalısınız? Bu konuda çok fazla seçeneğiniz olduğu doğrudur. Ama içlerinden en kaliteli olanını seçmek isteyebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki önerilerimizi kullanmayı düşünebilirsiniz.

  • Kaspersky Security Cloud Free (Ücretsiz)
  • Bitdefender Antivirus Free Edition (Ücretsiz)
  • Windows Defender (Ücretsiz)
  • Kaspersky Total Security (Ücretli)
  • Bitdefender Antivirus Plus (Ücretli)
  • Norton 360 Deluxe (Ücretli)

4. Flash Belleğinizi Taratın

Antivirüs programını yükledikten sonra yapmanız gereken flash belleği taratmaktır. Bunun için masaüstünde yer alan Bu bilgisayar seçeneğine girin. Ardından flash belleğinizin üzerine sağ tıklayarak antivirüs ile tarama işlemini başlatmanız gerekmektedir.

Antivirüs programı tarama işlemini sağlıklı bir biçimde gerçekleştirecektir. Ancak işlerin karışmasını istemiyorsanız bu işlem sırasında bilgisayarınızda daha farklı bir işlem yapmamalısınız. Buna ek olarak flash belleği bilgisayarınızdan çıkartmamalısınız.

5. Son Çare Format Atın

Flash bellek içerisindeki virüsler tespit edilip silinmiş olsa bile içiniz rahat etmiş olmayabilir. Bunun için flash belleğe format atmayı deneyebilirsiniz. Ancak format atma işleminin tüm verileri sileceğini unutmamalısınız. Dolayısıyla virüsleri temizlemiş olmak yeterli gelebilecektir.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap