Yazılımcı Maaşları Ne Kadardır? (2021)

Yazılımcılar olmadan dünya gerçekten farklı bir yer olurdu. Bir yazılımcı gerçekten ne iş yapar? Yazılımcıların becerileri, eğitimleri, maaşları, iş görünümleri ve daha fazlası hakkında bilgi edinmek istiyor olabilirsin. Daha fazla bilgi edinmek için yapman gereken en önemli şey bu mesleği baştan sona keşfetmektir.

Bir yazılımcının rolü, bir şirket için oluşturdukları yazılım sistemini sıfırdan tanımlamak, tasarlamak, kurmak ve test etmekle ilgilidir. İşletmelerin daha verimli olmasına yardımcı olabilecek dahili programlar oluşturmaktan açık pazarda satılabilecek sistemler üretmeye kadar değişebilen bir durum söz konusudur.

Yazılım geliştirme nedir?

Yazılımcı ne iş yapar sorusunun cevabı çok basittir. Bir yazılımcı yazılım uygulamaları geliştirir. Buna rağmen, bilgi teknolojileri sektörü dışındaki pek çok kişi yazılım geliştirmenin neleri içerdiğini bilmez. Bu yüzden yazılımcının anlamını öğrenebilmek için yazılım geliştirmenin ne olduğunu öğrenmek gerekir.

Genel olarak yazılım geliştirme bazen "belirli bir programlama dili kullanılarak bağımsız ve bireysel yazılımın oluşturduğu bir süreç" olarak tanımlanır. Bu süreç tasarlama, belirleme, programlama, belgeleme, test etme ve hata düzeltme gibi farklı adımlara ayrılabilir. Bu adımları organize etmek için yazılım geliştirmeye yönelik birçok yaklaşım vardır.

Geçmişe bakacak olursak, yazılım genel olarak yazılım geliştirmeyi her bir aşamanın bir öncekinin çıktılarına bağlı olduğu doğrusal sıralı aşamalara ayıran şelale modeli kullanılarak geliştirildi. Bugün yaklaşım biraz daha farklıdır. Artık kendi kendini organize eden ve işlevler arası işbirliği çabasını vurgulayan bir yaklaşım söz konusudur.

Yazılımcılar her biri biraz farklı görevler için uygun olan çeşitli programlama dillerini kullanarak yazılım uygulamaları geliştirirler. Şu anda en popüler programlama dili Python, ardından Java, JavaScript, C# ve PHP şeklindedir. Tüm bunlar Google'da yapılan aramaların analizlerine göre sıralanmışlardır.

Yazılımcı ve yazılım mühendisi arasındaki fark nedir?

Bir yazılımcı, yazılım uygulamaları geliştiren biriyse, programcılar, yazılım mühendisleri ve kodlayıcılar nedir? Aynı meslek için sadece farklı isimler mi yoksa aralarında önemli farklar var mıdır? Aslında bu soruya verilecek her iki cevap da evet şeklindedir.

Yazılımcı, yazılım mühendisi, programcı, ve kodlayıcı terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılan terimlerdir. Bu hem bilgi teknolojileri sektöründe böyledir hem de farklı sektörlerdeki kişilerin bakış açısına göre bu şekildedir. Dört terimin anlamı konusunda gerçekten açık olmak istiyorsanız şu şekilde tanımlamalar yapabilmek mümkündür:

  • Yazılımcı: Baştan sonra yazılım uygulamaları oluşturabilen kişidir.
  • Programcı: Bir yazılımcı için kullanılan çok daha eski bir terimdir.
  • Yazılım mühendisi: Yazılım mühendisliği ilkelerini yazılım geliştirmeye uygulayan kişidir.
  • Kodlayıcı: Yazılım kodu yazabilen herkestir ve genelde bir yazılım küçük parçalarını yazarlar.

Yazılımcı türleri nelerdir?

Diğer bir çok meslek grubunda olduğu gibi yazılımcılar arasında da çeşitlilik vardır. Her nasıl sanat ve müzik öğretmenleri, yabancı dil öğretmenleri ve biyoloji öğretmenleri gibi öğretmen çeşitleri varsa farklı türde yazılımcı çeşitleri de vardır. Her çeşit yazılımcı kendi uzmanlık alanına özgü bilgiye sahiptir ve bu alana özgü sorunları çözer.

Front-end geliştirici

Yazılım geliştirmede front-end, gördüğünüz ve etkileşimde bulunduğunuz bir yazılım uygulamasının parçasıdır. Örneğin, bir dosya yöneticisi, verilerin nasıl depolandığını ve alındığını kontrol eden dosya sisteminin bir ön ucu olarak görülebilir.

Front-end geliştiriciler, genellikle bilgisayar bilimi teorisi hakkında çok derin bir anlayışa sahiptir. Bunun yerine uzmanlıkları çeşitli JavaScript çerçeveleri, HTML, CSS, kullanıcı deneyimi tasarımı ve kullanıcı arayüzü tasarımında yatmaktadır.

Front-end geliştiriciler her zaman yeni çerçeveler ve teknolojiler piyasaya sürülen ve kullanıcı beklentilerini aynı hızla gelişen yazılım geliştirmenin çok dinamik bir alt kümesidir. İşinde harika olan front-end geliştiriciler sürekli yeni şeyler öğrenmek için çaba gösterip son kullanıcının ihtiyaçlarını karşılamak için uygulamayı seven harika problem çözücüdürler.

Back-end geliştirici

Bir dosya yöneticisi dosya sisteminin ön ucu ise dosya sistemi açık şekilde dosya yöneticisinin arka ucu şeklindedir. Çünkü veri depolamayı yönetir. Back-end geliştiriciler, kullanıcıya yönelik bileşenlere güç sağlayan mantıksal altyapıyı oluşturma ve sürdürme konusunda uzmanlaşmıştır.

Google'ı web tarayıcınızda açtığınızda tek gördüğünüz iki düğme ve çevresinde birkaç seçenek bulunan mütevazı bir arama çubuğudur. Ancak bu basit arama çubuğunun arkasında back-end geliştiriciler tarafından geliştirilen akıllara durgunluk verecek kadar karmaşık bir sistem vardır.

Google'ın arama sayfasının arkasındaki sistem oldukça popüler olan üç back-end programlama dili olan Python, Java ve C++ ile yazılmıştır. Back-end geliştiriciler, bu dillerden birinde veya birkaçında akıcı olmanın yanı sıra veritabanları, önbellek sistemleri ve sunucularla da çalışır.

Full-stack geliştirici

Hem front-end hem de back-end geliştirme becerilerine sahip bir yazılım geliştiricisine full-stack geliştiricisi denir. Uzun zaman önce, tüm yazılım geliştiricileri full-stack geliştiricilerdi. Ancak yazılım uygulamalarının artan karmaşıklığı ve yazılım geliştirme ekiplerinin boyutu arttıkça full-stack geliştiricilere olan talep azaldı.

Projeye bağlı olarak, bazıları büyük bir geliştirici ekibi oluşturmayı ve onları back-end ve front-end üzerinde çalışan ayrı ekiplere ayırmayı seçerler. Bu çözümün bazı dezavantajları vardır. Ekipler ne kadar büyük ve birbirinden ayrılmışsa, yazılımın her iki katmanını da bir araya getirmek o kadar zor olur.

Diğer taraftan her şey proje bazlı değişiklik gösterir. Proje küçük veya orta ölçekli olduğunda, full-stack geliştiriciler tek bir ekipte el ele çalışarak hepsinin anlayabileceği ve güncelleyebileceği tutarlı bir ürün ortaya koyabilirler. Elbette bu talebe bağlı bir şeydir.

Masaüstü geliştirici

Masaüstü geliştiricileri, Windows, macOS, Linux gibi masaüstü ve sunucu işletim sistemleri için yazılım uygulamaları geliştirirler. Uzun yıllar boyunca masaüstü uygulamaları geliştirme bilgi teknolojileri endüstrisine egemen oldu. Ancak masaüstü uygulamalarına olan talep, internet ve mobil cihazların yükselişi nedeniyle son yirmi yılda önemli ölçüde azalmıştır.

Masaüstü geliştiricileri, genellikle masaüstü uygulamaları için grafik kullanıcı arabirimleri (GUI) geliştirmek için kullanılan farklı kitaplıklara sahip olan C++, Java, C# veya Python kullanırlar. Ancak bazı yazılımcılar JavaScript, HTML ve CSS gibi web teknolojilerini kullanarak tam özellikli masaüstü uygulamaları oluşturmayı başarmaktadırlar.

Web geliştiricisi

Web geliştiricisi, web sitelerinin geliştirilmesinde uzmanlaşmış yazılımcılardır. 1990'lı yılların sonlarında ve 2000'lerin başlarında web siteleri biçimlendirilmiş metin ve resimlerden çok daha fazlasını içermeyen, bugün olduğundan çok daha basitti.

HTML ve CSS bilgisi hala gerekli olsa bile web geliştiricileri JavaScript, PHP, SQL, web tasarımı, kullanıcı deneyimi tasarımı ve arama motoru optimizasyonu konularında yetenekli olmalıdır. Daha büyük ve daha karmaşık web siteleri geliştirirken, web geliştiricileri genellikle rollerini back-end ve front-end olarak ayrıştırırlar.

Mobil geliştirici

Mobil cihazların ortaya çıkmasıyla birlikte mobil geliştirmeye olan talep hızla arttı. Günümüzün mobil ortamına Android ve iOS hakimdir. Bu iki işletim sisteminin her biri farklı programlama dillerini, framework yapılarını ve geliştirme ortamlarını destekler. Mobil yazılımcılar bazen masaüstü işletim sistemiyle bile uyumlu olacak şekilde tasarlanan mobil uygulamalar oluşturmayı öğrenirler.

Mobil geliştirme çok genç ve dinamik yapıdadır. Mobil geliştiricilerin her zaman yeni teknolojilere açık olması gerekir. Mobil geliştirmenin son yılda ne kadar ilerlediğini anlamak için Android ve iOS gibi işletim sistemlerini yakından incelemek gerekir.

Yazılımcı maaşları ne kadardır?

Yazılım uygulamaları günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Bunları geliştiren insanlara talep hiç bu kadar büyük olmamıştı. Bir yazılımcının ne yaptığını ve hangi çeşit yazılımcıların olduğunu artık öğrenmiş olmalısınız. Şimdi sırada yazılımcı maaşlarının neler olduğunu öğrenmeye geldi.

  • 0-2 yıllık tecrübe: ~4.900 TL
  • 2-4 yıllık tecrübe: ~7.800 TL
  • 4-6 yıllık tecrübe: ~10.500 TL
  • 6-8 yıllık tecrübe: ~11.000 TL
  • 8-10 yıllık tecrübe: ~12.100 TL
  • 10+ yıllık tecrübe: ~13.800 TL

Yukarıdaki veriler Türkiye çalışan yazılımcılar üzerinde bir araştırma gerçekleştirilen Frontend Istanbul topluluğundan alınmadır. Çalışma 2020 yılında yapılmıştır ve bir önceki yıla göre maaşlarda %10-15 arası artış yaşandığı tespit edilmiştir.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap