Windows 10 Bonjour Nedir?

Bilgisayarınızda yer alan Bonjour, Apple'ın OS X ve iOS işletim sistemlerinde yerleşik olarak gelen, Apple tarafından geliştirilmiş bir yazılımdır. Fransızca merhaba anlamına gelen Bonjour, farklı cihaz türleri arasında sıfır konfigürasyon ağına izin verir. Bir ağdaki diğer Apple servislerini bulmak gibi diğer cihazlarla bağlanmayı kolaylaştırır.

Bonjour, yazıcılar gibi cihazları ve cihazların mDNS hizmet kayıtlarını kullanarak yere alan ağında sunduğu hizmetleri keşfetmek için kullanılan ürün ve hizmettir. Yazılım, kullanıcıların yapılandırmalar olmadan bir ağ kurmasına izin verir. Bonjour her türden müşteri düşünülerek özenle geliştirilmiş bir yazılımdır.

Bonjour ne işe yarar?

Bonjour bir yazılım ürünü olmasına rağmen bilgisayarınızdaki diğer uygulamalara benzer şekilde davranış göstermez. Bu, onu doğrudan kullanmayacağınız anlamına gelir. Bonjour, bilgisayarınızdaki programlar yerel bir veri ağı üzerinden iletişim için onu kullandığından arka planda sessizce çalışır.

Örneğin, ağınızdaki birden fazla bilgisayar iTunes uygulamasını kullanıyorsa, Bonjour, paylaşılan medya kitaplarının yönetilmesini mümkün kılar. Basitçe söylemek gerekirse, Bonjour, istemcinin DHCP protokolüne olan ihtiyacını ortadan kaldırır. Bunun yerine IP adreslerini otomatik olarak atayan bir bir yerel adresleme şeması kullanır.

Bonjour kullanan önemli uygulamalar arasında paylaşılan müzikleri bulmak için iTunes, paylaşılan fotoğrafları bulmak için iPhoto, iChat, Adobe Creative Sute 3, Pidgin, Skype ve Vine Server bulunur. Bu uygulamalar Bonjour uygulamasını Wi-Fi aracılığıyla kullanabilirler.

Windows 10'da Bonjour

Windows kullanıcılarının Bonjour uygulamasını kendi başlarına indirmeleri gerekir. Ancak, MacBook veya iPhone gibi Apple cihazlarının kullanılmadığı bir ortamdaysanız büyük olasılıkla bu uygulamaya ihtiyacınız olmayacaktır. Bununla birlikte, iPhone veya Apple TV ile birlikte Windows bilgisayarınız varsa Bonjour işinize yarayacaktır.

Bazen, Safari veya iTunes gibi uygulamalar, Bonjour hizmetini Wi-Fi aracılığıyla bilgisayarınıza otomatik olarak yükleyebilirler. Bonjour uygulamasını bilgisayarınızda istemiyorsanız onu güvenle bilgisayarınızdan kaldırabilirsiniz. Ancak bazı uygulamaların düzgün çalışması buna bağlı olacaktır.

Bonjour neler yapabilir?

Bonjour'un teknolojisi IP'ye dayanmaktadır. IP, bir ağ üzerinden veri aktarırken işlerin nasıl çalıştığını yöneten ve standardizasyon yaratan bir dizi kuraldır. Bu, Bonjour'un hem kablolu hem de kablosuz ağlarla çalışmasını sağlayacak en önemli etkenlerden birisidir.

Bonjour, sıfır konfigürasyonlu ağ (zeroconf) kullanır. Bu, aygıtları çevrimiçi olduklarında veya çevrimdışı olduklarında otomatik olarak bulup takip etmesine olanak tanır. IP adresi değişikliklerini bile takip edebilir. Bonjour tarafından cihazları tespit etmek için kullanılan temel teknolojiler şu şekildedir:

  • Adres Atama - Bonjour, DHCP ihtiyacını ortadan kaldırır. Yazılım, IP adreslerini yerel istemcilere DHCP olmadan otomatik olarak atamak için bir "bağlantı yerel adresleme" şeması kullanır. Bu hem IPv4 hem de IPv6 adresleme ile çalışır.
  • Ad Çözümlemesi - Bonjour, ad çözümlemesi için yerel ana bilgisayar adı yapılandırması ve çok noktaya yayın DNS (mDNS) kombinasyonunu kullanır. Halka açık internette DNS, harici DNS sunucularına dayanır. Bir DNS sunucusu genel IP adreslerinin ve ilişkili ana bilgisayar adlarının veritabanını içerir.
  • Konum Hizmetleri - Bonjour, uygulamalara konum hizmetleri sağlayabilir. Bunun mümkün olması için, çok noktaya yayın DNS'in üzerine bir soyutlama katmanı ekler. Bu katman, tümü göz atılabilir olan ve hizmet adına göre düzenlenmiş Bonjour özellikli uygulamaların tablolarını tutar.

Yukarıda listelenen tüm özelliklere rağmen Apple, Bonjour sayesinde internet hızınızın yavaşlamamasını sağlamaya devam eder. Yukarıda bahsedildiği gibi Bonjour, arka planda sürekli çalışan bir sistem hizmetidir. Bu şekilde, onu kullanan cihazlar ve uygulamalarla bağlantı ve iletişimi sürdürebilir.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap