Wi-Fi Nedir?

Wi-Fi teriminin sanki sonsuza dek var olacakmış gibi kullanıldığı bir gerçektir. Ama yine de Wi-Fi nedir? İnternetten farkı nedir? Wi-Fi bağlantısı kurmanızın yolu nedir? Bilmeniz gereken bazı temel bilgiler olacaktır.

İster inanın ister inanmayın, Wi-Fi ile internet aynı şey değildir. Ancak çoğu zaman her iki terimin de aynı kafese atıldığını görürüz. Wi-Fi, aslında cihazlarınızın internete kablosuz olarak bağlanmasına izin veren teknolojidir.

Wi-Fi Nedir?

Wi-Fi, cihazlarınızla iletişim kurmak için radyo frekanslarını kullanarak çalışır. İnternete bağlı cihazlarınızın her biri, gerekli verileri bir radyo sinyaline çeviren kablosuz adaptörlere sahiptir. Bu sinyal bir anten kullanılarak iletilir. Yönlendirici bu sinyali internete çevirir.

Yönlendiriciniz ayrıca internetten bilgi alacak ve bunu bir radyo sinyali olarak cihazlarınıza geri iletecektir. Wi-Fi, 2.4 GHz ve 5 GHz frekanslarında veriler iletir. Bu sayıları muhtemelen Wi-Fi ağınızdaki kanallar olarak duymuş olabilirsiniz.

Verilerin ne kadar hızlı aktarabildiğine gelince Wi-Fi teknolojisi, değişen hızlarda ve fiyat noktalarında genel 802.11 ağ standartlarını kullanır. 802.11 protokolü 2019 yılında daha yeni olan 802.11ax ise 2019 yılında piyasaya sürülmüştür.

Wi-Fi ile neler yapılabilir?

Wi-Fi sadece web ortamına erişimle alakalı bir şey değildir. Wi-Fi'nin rahatlığı ve bağlanabilir olması günlük yaşaması çok daha kolaylaştırabilen bir durumdur. Wi-Fi ile yapabileceklerinizin sınırları olsa bile genel olarak şunları yapabilirsiniz:

  • Akıllı ev cihazlarını senkronize edebilir ve akıllı telefonunuz gibi merkezi bir merkezden kontrol edebilirsiniz.
  • Yakındaki cihazlarla dosya paylaşabilirsiniz.
  • Bir cihazdan diğerine kablosuz olarak ses ve film akışı yapabilirsiniz.
  • Fotoğrafları kameranızdan bilgisayarınıza kablosuz olarak aktarabilirsiniz.
  • Medya kitaplıklarını USB olmadan senkronize edebilirsiniz.
  • Akıllı kilitler, izleme sistemleri ve kameralarla ev güvenliğini iyileştirebilirsiniz.

Nasıl Wi-Fi sahibi olunur?

Wi-Fi aslında artık çoğu noktada erişilebilir durumdadır. Özellikle evlerde Wi-Fi artık bir gereksinim durumuna ulaşmış durumdadır. Çoğu insan gibi akıllı telefondan bilgi alışverişinde bulunuyorsanız evinizde bir Wi-Fi bağlantısı olma olasılığı oldukça yüksektir.

  • İnternet servis sağlayıcısı seçin: Bölgenizdeki mevcut sağlayıcılar hakkında bilgi alarak başlayabilirsiniz. Hangi internet bağlantısı türlerinin olduğunu ve hangilerinin sizinle uyumlu olduğunu kontrol edin. Tüm kullanıcıları desteklemek için gereken hızı hesaba katın.
  • Bir modem edinin: Çoğu servis sağlayıcı seçtiğiniz ekipmanı size sunar. Yapabiliyorsanız veya imkanınız varsa cihazınızın bağlanmak istediğiniz hızları ve cihaz miktarını kaldırabildiğinden emin olmak için özellikle yönlendiriciler üzerinde araştırma yapın.
  • Wi-Fi güçlendirici düşünün: Bir bağlantı kurduğunuz zaman özellikle çok duvarlı veya çok katlı bir evde yaşıyorsanız Wi-Fi kapsama alanının daralması problemiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu durumda bir Wi-Fi güçlendirici kullanmayı düşünmelisiniz.

Wi-Fi nasıl güvenli tutulur?

Wi-Fi bağlantınızı kurduktan sonra ve cihazlarınızı senkronize ettikten sonra bilgilerinizin ve hane halkının güvende olduğundan emin olmak istersiniz. Bunun için ek adımlar atmanız gerekebilecektir. İyi bir Wi-Fi şifresi belirleyerek ilk adımı atabilirsiniz.

  • Güçlü şifreleme tercih edin: Wi-Fi korumalı erişim (WPA) koruması için en yeni standartları kullanın. Bilgisayar korsanları genelde WEP gibi eski koruma standartlarına alışkındırlar. Doğru yöntemleri kullanarak ağınıza sızabilirler.
  • Güçlü bir WPA anahtarı seçin: WPA anahtarı seçerken doğru düzgün bir şifre seçtiğinizden emin olun. Parolanızı rastgele sayılardan ve harflerden oluşan uzun bir güvenlik anahtarı olarak seçmeye özen gösterin.
  • Misafir ağı oluşturun: Bu, ağınızı yanlışlıkla risklere maruz bırakmadan misafirlere internet bağlantınızı sunmanın harika bir yoludur. Misafir ağında WPA korumalarını etkinleştirin ve istek üzerine şifreyi sağlayın.
  • Ağ adınızı gizleyin: SSID bilginizi değiştirmek, kullanıcılardan ad ve parolayı kullanarak ağınıza erişmelerine engel olacaktır. Bu durumda ağınızı dışarı kapatmış olursunuz. Sadece ona daha önce yetki verilmiş olanlar erişebilecektir.
  • VPN kullanın: Bir sanal özel ağ veya VPN, verilerinizi şifreleri bir bağlantı üzerinden ileri geri gönderir ve konum bilgilerini engeller. Bu durumda bilgisayar korsanları ağınıza erişseler bile hassas bilgilere ulaşmayı başaramazlar.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap