SSD veya HDD: Hangisi Daha İyi?

Bir bilgisayar için depolama alanı seçerken, en sık sorulan sorulardan biri şunlardan hangisinin daha iyi olduğudur: HDD veya SSD? Gerçek şu ki, ikisi arasında birkaç fark vardır ve diğerlerinden birinin seçimi nihayetinde kullanım amacınızın ve depolama ihtiyaçlarınızın ne olduğuna bağlıdır.

HDD Nedir?

Bir HDD (Hard Disk Drive), verilerinizi bilgisayarda kalıcı olarak depolayan donanım öğesidir. RAM'den farklı olarak, sabit sürücüde depolanan veriler, bilgisayarınızı kapattığınızda kaybolmaz. HDD'ler, manyetik kaplamalı dönen bir plak içerir.

0'lar ve 1'ler yazmak için, bir kafa plakın üzerinde hareket eder. Kaydın kalitesi ve hızı, disklerin ne kadar ince olduğuna ve ne kadar hızlı döndüklerine bağlıdır (dönüş hızı ne kadar yüksekse, okuma ve yazma hızı o kadar hızlıdır). Elbette kafa kısmının gerekli pozisyona gelmesi gerektiğinden, bu önemli bir zaman gerektirir.

SSD Nedir?

HDD'lerden farklı olarak, SDD'ler (Solid State Drive), verileri USB bellek çubuklarına benzer şekilde birbirine bağlı flash bellek ile mikroçiplerde depolar. Veri okuma ve yazma ile ilgili işlemleri gerçekleştirmek için entegre bir işlemci ile çalışırlar.

HDD ve SSD Arasındaki Farklar

Bu iki disk türü, aralarında okuma ve yazma hızı olan bir dizi farklılık sunar, ancak hesaba katılması gereken başka hususlar da vardır. Bu hususları hesaba katmadan herhangi bir satın alım gerçekleştirmek düşünmeden karar vermek anlamına gelir.

  • Boot Süresi: SSD'ler, HDD'lerin boot süresinden neredeyse iki kat daha hızlıdırlar. SSD için bu süre 7 saniye, HDD için ise 16 saniye şeklindedir.
  • Veri Aktarımı: SSD'ler ortalama olarak saniyede 200 ila 550 MB arasında, HDD'ler genellikle aynı sürede 50 ila 150 MB arasında veri aktarımı gerçekleştirirler.
  • Kapasite: Bir HDD'nin maksimum kapasitesi (2020 itibariyle) 18 TB şeklindedir. SSD açısından bakacak olursak Nimbus tarafından 100 TB SSD üretilmiştir.
  • Kaynak Tüketimi: SSD'ler genellikle HDD'lerden daha az kaynak tüketirler.
  • Yazma: SSD'ler, hücrelerine sınırlı sayıda yazmaya izin verirler. HDD'lerde böyle bir durum yoktur.
  • Gürültü: Mekanik çalışmaları biçimleri nedeniyle HDD'ler genellikle çok daha gürültülüdürler. SSD'ler daha sessiz çalışırlar ve daha az titreme gerçekleştirirler.
  • Hatalar: Hem HDD'ler hem de SSD'ler zaman içinde arızalanabilirler. Ancak başarısız olma şekilleri farklılık gösterir. Bir HDD, hasar görebilecek hareketli parçalar içerdiğinden çarpmadan dolayı oluşacak hataya daha yatkındır. Bir SSD, darbelerden daha az etkilenir, ancak yine de hatalar söz konusu olabilir.
  • Fiyat: HDD diskler, maliyet başına daha yüksek bir depolama miktarı sunabilir. Tipik olarak 100 dolardan daha düşük bir fiyata 4 TB'lık bir HDD bulabilirsiniz, oysa benzer bir SSD yaklaşık 600 dolardır.

Gördüğünüz gibi, özellikle depolama, fiyat ve hız açısından her disk türü arasında dikkate değer farklılıklar vardır. Hangisinin daha hızlı olduğunu merak ediyorsanız bu SSD'dir. SSD'ler, işletim sistemini başlatmak için yarı yarıya daha az zaman alırlar. Bununla birlikte verileri okuma ve kaydetme hızlarını iki veya üç katına çıkarabilirler.

Hangisini Seçmeli?

Bir SSD veya HDD arasında seçim yapmak sonuçta PC'nizi kullanım amacına bağlıdır. Bilgisayarınızda genellikle filmler, diziler vb. gibi büyük miktarda içerik depoluyorsanız veya kısıtlı bir bütçeniz varsa, en uygun şey bir HDD bulundurmak olacaktır.

Nispeten, daha büyük bir bütçeniz varsa ve hıza daha çok ilgi duyuyorsanız, örneğin çok sayıda video oyunu oynuyorsanız veya bilgisayarınızı video düzenleme, grafik tasarım vb. bibi reaksiyon hızı gerektiren etkinlikler için kullanıyorsanız o zaman bir SDD almalısınız.

Alternatif bir çözüm ise PC'niz için gerekli tüm yazılımları kuracağınız (böylece hızlı çalışır) daha küçük bir 256GB SDD satın almak ve ardından ek depolama için harici bir HDD eklemek olabilir. Böylece hem işlem hızı kazanır hem de ekstra depolama alanı elde edersiniz.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap