Sosyal Medya Yasası Bugün İtibarıyla Yürürlükte

Bir kaç ay önce büyük bir yankıyla meclisten geçen ve başta Twitter olmak üzere Facebook ve Instagram gibi sosyal medya mecralarını etkileyen sosyal medya yasası bugünden itibaren resmi olarak yürürlükte.

Geçtiğimiz aylarda mecliste kabulu gerçekleşen sosyal medya yasasına göre 1 Ekim tarihine kadar ilgili şirketlere Türkiye'de bir temsilcilik açma zorunluluğu getirilmişti. Temsilcilik açmayan şirketlere ise kademeli olarak önce para cezasından başlamak kaydıyla yaptırımlarda bulunulacak. Bu yaptırımlar para cezası, reklam yasağı ve ihlallerin devam etmesi durumunda ise ilgili sosyal ağın bant genişliğinin daraltılmasıyla erişim kısıtlaması getirilmesine kadar artabilecek.

Yürürlüğe giren sosyal medya yasası ile kullanıcılar, kişilik haklarının ihlal edildiğini düşündükleri içeriklerin kaldırılması için ilgili sosyal medya platformunun açtığı temsilciliğe başvuruda bulunabilecek. Temsilcilik, bu başvuruya en geç 48 saat içerisinde olumlu veya olumsuz bir yanıt vermek zorunda olacak. Ayrıca bu durumu kontrol edebilmek adına temsilciliklerden 6 ayda bir rapor yayınlanması istenecek.

Eğer sosyal medya platformları 48 saat içerisinde cevap yükümlülüklerini yerine getirmezlerse 5 milyon TL, 6 ayda bir olan raporlama yükümlülüklerini yerine getirmezler ise 10 milyon TL para cezasına çarptırılacaklar. Kullanıcıların başvuruları sonucunda mahkeme kararıyla içeriğin kaldırılması hükmü verilmesi durumunda ise ilgili sosyal medya platformu 24 saat içerisinde içeriği kaldırmak zorunda kalacak. Eğer bu içerikte belirtilen süre içerisinde kaldırılmazsa, içerikten sosyal medya platformu sorumlu tutulacak.

Unutulma Hakkı

Yeni sosyal medya yasası ile birlikte kullanıcıların isimleri veya görüntülerinin geçtiği diğer tabirle "kişilik haklarına saldırı" olabilecek her türlü paylaşımlar arama motorlarında görüntülenemeyecek. Yani, kullanıcı isterse adını ve kişisel bilgilerini arama motorlarından gizleyebilecek. Kaldı ki bu şuan da bazı sosyal medya platformlarında uygulanmakta.

Cep Telefonuna Port Kaydı

Yeni yasanın en dikkat çeken maddelerinden olan cep telefonlarında internet kullanımı için tutulacak PORT kaydı. Bu madde ile birlikte internette gezinirken artık sadece IP bilgisi değil, PORT bilgisi de kaydedilecek. Bu da aynı IP adresi ile kaç kişinin internete bağlandığıyla alakalı daha sağlıklı bir analiz yapılmasına yarayacak.

Yeni yasanın yükümlülüklerini dev sosyal medya platformları ne derece yerine getirdi veya getirecek? Bunu hep birlikte göreceğiz.

Yazar Hakkında

Sinan Yorulmaz
Sinan Yorulmaz 2008 yılından beri blog yazan yazar, Teknolojio'da da kurucu pozisyonunda yer almaktadır. Elektrik-elektronik mezunu olmakla birlikte, yazılım geliştirme uzmanı olarak iş hayatına devam etmektedir. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap