Router Nedir? Router Nasıl Çalışır?

Router aslında yönlendirici manasına gelir. Bir router, ortak ev ağı aygıtıdır. Kişisel bilgisayarlarınız ve diğer bağlı aygıtlarınız gibi yerel ev ağınız ile internet arasında iletişime izin veren ağ donanımı parçasıdır. Bir anlamda internet bağlantısı için gerekli bileşenlerden biridir.

Router dosyalar, iletişimler ve web etkileşimleri gibi basit aktarımlar gibi çeşitli veri türlerini içeren paketleri kullanarak ağ verilerini yönlendirir ve yönetir. Veri paketleri, gönderen, veri türü, veri boyutu ve hedef IP adresi gibi tanımlayıcı bilgileri taşıyan katmana veya bölüme sahiptir.

Router nedir?

Router, gelen paketleri almak, analiz etmek ve başka bir ağa taşımak için tasarlanmış donanım aygıtıdır. Paketleri başka bir ağ arayüzüne dönüştürmek, bırakmak ve bir ağ ile ilgili diğer eylemleri gerçekleştirmek için de kullanılabilir bir ağ donanımıdır.

Router bir ağa izinsiz girişe karşı ilk güvenlik hattıdır. Router üzerinden en yüksek güvenlik düzeyini etkinleştirmek, güvenlik duvarı gibi şeyleri etkinleştirir ve bilgisayar sisteminizi, bununla birlikte bilgilerinizi saldırılara karşı korumanın en iyi yoludur.

Router, router üreticisi tarafından yayımlandığı şekilde güncellenmesi gereken, firmware adı verilen bir yazılım içerir. Çoğu router, diğer ağ aygıtlarına yalnızca ağ kablolarıyla bağlanır. Bu nedenle Windows ve diğer işletim sistemlerinde çalışmak için herhangi bir sürücü gerektirmez. Ancak, bir bilgisayara USB ile bağlanan router, genellikle sürücülerin doğru şekilde çalışmasını gerektirir.

Router genellikle küçük ağlarda DHCP sunucuları olarak hareket ederek benzersiz IP adresleri verir. Router genellikle ağ donanımı konusunda yetkin firmalar tarafından üretilir. Ama bu alanda henüz yeni sayılabilecek çeşitli markaların olduğu doğrudur. Router çeşitli şekil ve boyutta gelerek etki alanını genişletebilme potansiyeline sahiptir.

Router nasıl çalışır?

Router genel olarak fiber, kablo veya DSL modem gibi bir modem çeşidini, ilgili cihazlar ile internet arasında iletişime izin vermek için diğer cihazlara bağlar. Kablosuz router da dahil olmak üzere çoğu router çeşidi, çok sayıda cihazı aynı anda internete bağlama görevini görür. Bu yüzden birkaç ağ bağlantı noktasına sahip durumdadır.

Bir router, yalnızca temel ağ işlevlerini gerçekleştirebilen hub veya anahtar gibi diğer ay aygıtlarından çok daha fazla yeteneğe sahiptir. Örnek vermek gerekirse, bir hub bilgisayarlar veya ağ cihazları arasında veri aktarabilir. Fakat aktarılan verileri analiz etmez veya bunlarla hiçbir şey yapmaz.

Buna karşılık, router bir ağ üzerinden gönderilen verileri analiz edebilir, paketlenme şeklini değiştirebilir ve başka bir ağa gönderebilir. Örneğin, router, tek bir internet bağlantısını birden çok bilgisayar arasında paylaşmak için ev ağlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Router türleri nelerdir?

Router ağlar arasında veri paketlerini aktarmak için kullanılır. İnternetten gelen veriler her zaman paketler aracılığıyla gönderilir ve router bilgisayardaki trafiği farklı ağlara yönlendirme işlevini yerine getirir. Yönlendiricinin bağlı olduğu en az iki ağ olmalıdır. Çoğu router, ağların bağlı olduğu ağ geçitlerine yerleştirilir. Peki, kullanıcılar router türleri tam olarak nelerdir?

  • Kablosuz router: Ofiste, evde vb. yerlerde bulunur. Kablosuz bir sinyal oluşturur. Örneğin, evde dizüstü bilgisayarınız ile bağlantı kurabilmeniz kablosuz router sayesindedir. Router için kullanıcı kimliği ve şifre belirleyerek güvenlik sağlamanız mümkündür. Kablosuz router herkese açıktır. Bu yüzden güvenliğinin iyi bir biçimde sağlanması gerekir.
  • Kablolu router: Ağa bağlanmak için bir kablo mevcuttur. Bir bankayı veya küçük bir ofisi ziyaret ettiğinde bilgisayarların Ethernet kablosuyla internete bağlı olduğunu görebiliriz. Bu kablolu router kullanıldığı anlamına gelir. Ayrı bir Wi-Fi erişim noktası vardır. Bir kullanıcı telefona bağlanmak istediğinde VIOP kullanılabilir. Ethernet ve cep telefonlarına bağlanmak için bir ADSL modem vardır.
  • Edge router: Edge router, ağ sınırında bulunur ve dahili bir ağın harici ağlara bağlanmasını sağlar. Ağır omurgasının kenarında yer alır ve çekirdek router cihazlarına bağlanabilir. Kablolu veya kablosuz olabilir. İnternet veri paketlerini bir veya daha fazla ağ arasında dağıtır. Ancak ağlar içinde veri paketlerini dağıtmayacaktır. Bu yüzden edge router kullanım alanı çok daha farklılık gösterir.
  • Core router: İnternet omurgasında veya çekirdeğince çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Çekirdek internetteki en yüksek hız ve kullanıma sahip çoklu telekomünikasyon arabirimlerini destekler. IP paketlerini hepsine tam hızda iletebilir. Çekirdekte kullanılan yönlendirme protokolünü destekler. İnternet veri paketlerini ağ içinde dağıtacaktır. Ancak çekirdek, internet veri paketlerini ağlar arasında dağıtmayacaktır.
  • Sanal router: Bir bilgisayar paylaşım ağı için varsayılandır. Sanal router VRPP protokolüne göre çalışır. Ana ve birincil router arızalandığında veya devre dışı kaldığında etkinleşir. Sanal bir IP adresini paylaşabilmeleri için bir grupta birden çok router olması gerekir. IP paketlerini işleyen her grup için bir router vardır. Master, paketleri iletirken başarısız olursa diğer router cihazları uygun pozisyon alacaklardır.

Neden bir router kullanmalı?

Bir internet servis sağlayıcısından hizmet aldığınızda genellikle evinize modem adı verilen ve internet bağlantısını sağlayan bir cihaza kurarlar. Bu aygıtların bazılarında yalnızca internet hizmeti sağlayan bir Ethernet bağlantı noktası bulunur. Bazılarında ise birden fazla bağlantı sağlayan yerleşik bir kablolu veya kablosuz yönlendirici olabilir.

Bu nedenle, yalnızca tek bir bağlantınız varsa, bilgisayarınız ile modem veya ağ geçidi arasına bir yönlendirici eklemek çeşitli avantaj sağlayabilir. Bir router kullanmanın neden gerekli olduğunu düşünüyorsanız aşağıdaki maddeleri incelemeyi düşünebilirsiniz.

  • İnternet bağlantı paylaşımı: Tek bağlantı noktasına sahip bir modem, evinize yalnızca tek bir genel IP adresi sağlar. IP adresi, internetteki sunucuların istediğiniz verileri nereye göndereceklerini bilmesini sağlar. İki cihaz aynı genel IP adresini doğrudan paylaşamaz. Bu nedenle birden fazla cihazı bağlamak için bir router kullanmanız gerekir.
  • Kablosuz ağ: Birçok modem, yerleşik bir router sahibi olsa bile kablosuz internet bağlantısı sağlama yeteneğine sahip değildir. Dizüstü bilgisayarlar ve diğer cihazlar için kablosuz erişim sağlamak adına genellikle Ethernet bağlantı noktaları veya bir kablosuz erişim noktası içeren bir router bağlamanız gerekir. Hangisini seçerseniz seçin kullanılmadan önce cihazın doğru şekilde yapılandırılması gerekir.
  • Ağ koruması: Çoğu router, yerleşik bir yazılım merkezli güvenli duvarı içerir. Düzgün yapılandırıldığı zaman bu güvenlik duvarı yabancıların bilgi çalmak veya kötü amaçlı yazılım yüklemek için ağınıza erişmesini engeller. Çoğu durumda, güvenlik duvarı aileniz için zararlı veya uygunsuz olduğunu düşündüğünüz sitelere erişimi engellemek için de kullanılabilir.

Router mı gerekli modem mi?

Bir ev ağı kurmak için bir router ve modem gereklidir. Eğer tek bir bilgisayarı kablo ile internete bağlıyorsanız sadece modem kullanmanız yeterli olacaktır. Bu durumda herhangi router cihazına ihtiyacınız olmayacaktır. İnternet servi sağlayıcınızdan gelen sinyali çözmek için her zaman bir modeme ihtiyacınız olacaktır.

Ağınızı hızlandırmak istediğinizde, odaklanmak istediğiniz şey genellikle router olacaktır. Bant genişliği sınırlarına sahiptir ve sinyali tüm cihazlarınıza dağıtır. Router Wi-Fi ağınızı oluşturur ve yönetir. Modem genellikle yavaş bağlantıya neden olmaz. Bu yüzden ilk olarak göz atılması gereken yer router cihazıdır.

Modemin genellikle yavaş bağlantıya sahip olmamasının sebebi internet servis sağlayıcısından bir abonelik alımı ve beraberinde uygun bir tane verilmesidir. Bilgisayarınızı doğrudan modeme takarsınız, bir hız testi yaparsınız ve size reklamı yapılan internet hızını alıp almadığınızı test edebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap