PERL Programlama Dili Nedir?

PERL, yüksek seviyeli, genel amaçlı, yorumlanmış ve dinamik bir programlama dilidir. PERL, "Practical Extraction and Reporting Language" kalıbının kısaltılmışıdır. İlk olarak Larry Wall tarafından 1987 tarafından tanıtılmıştır.

PERL, metin düzenleme için özel olarak tasarlanmıştır. Ancak şimdi, Linux sistem yönetimi, ağ programlama, web geliştirme vb. dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu açıdan zaman içerisinde tanımının değiştiğini söylemek mümkündür.

PERL Nedir?

PERL, birçok farklı görevi gerçekleştirmek için kullanılabilen bir programlama dilidir. Tipik bir kullanımı kolay PERL uygulaması, bir metin dosyasından bilgi çıkarmak, bir rapor yazdırmak ve bir metin dosyasını dönüştürmek olabilir.

PERL, oldukça karmaşık problemler için makine programlama dahil pek çok yöntem sağlar. PERL, bir CPU için C programından daha fazla zaman kullanma eğilimindedir. Bilgisayarlar daha hızlı olduklarından C yerine PERL'de bir şeyler yazmak zaman kazandırır.

PERL'i anlamak için önce script nedir bunu öğrenmek gerekir. Script, başka bir program tarafından işlenen veya yorumlanan bir programdır. PERL, Practical Extraction and Report Languages anlamına gelir. C/C++'a benzer bir syntax sahibidir.

Web geliştiricileri tarafından web sunucuları için komut dosyaları oluşturmak için kullanılır. Metni ayrıştırmada gerçekten iyidir. Bu nedenle programcılar bunu genellikle metin dosyalarını okumak ve aramak için kullanılır. PERL, sahnenin arkasındaki işlerin çoğunu yapar.

PERL nerede kullanılır?

PERL'in gücü birçok alanda kullanılabilir. PERL'in en popüler kullanımı web geliştirmedir. PERL ayrıca web sunucularındaki birçok görevi ve diğer yönetim işlerini otomatikleştirmek için kullanılır. Otomatik olarak e-postalar oluşturabilir ve sistemleri temizleyebilirsiniz.

PERL hala orijinal amacı için yani veri çıkarmak ve raporlar oluşturmak için kullanılır. Kaynak kullanımı hakkında raporlar üretebilir ve bir ağdaki güvenlik sorunlarını kontrol edebilir. Bu nedenle PERL, web geliştirme ve ağ oluşturmada kullanılan popüler bir dil haline gelmiştir.

PERL, görüntü oluşturma ve işleme için de kullanılabilir. Telnet, FTP vb. yoluyla ağ oluşturmanın yanı sıra, GUI oluşturma, VLSI elektronikleri ve istenmeyen posta uygulamalarını azaltmak için posta filtreleri oluşturmak PERL'in kullanım alanlarından bazılarıdır.

PERL aynı zamanda OOP (nesne yönelimli programlama) uygulamalarının uygulanmasıyla bilinir. Tüm katılım biçimlerini (basit, çoklu vb.) destekler. PERL, Procedural ve aynı zamanda OOP uygulamalarını destekleyecek kadar esnektir.

PERL betiğinde Python, PHP, PDL, TCL, Octave, Java, C, C++, Basic, Ruby ve Lua ile yazılmış kodu yazmanıza, kullanmanıza ve yeniden kullanmanıza izin veren ekstra modüllere sahiptir. Bu, mevcut kodu yeniden yazmak yerine PERL'i bu ekstra programlama dilleriyle birleştirebilirsiniz.

PERL neden kullanılmalıdır?

Yukarıda belirtilen her şeyi yapmak için kullanılabilecek başka programlama dilleri vardır. Peki neden onlar yerine PERL kullanılmalıdır? PERL'i öğrenmek çok kolaydır. Özellikle de bilgisayar programlama konusunda geçmişiniz varsa bu hiç uzun sürmeyecektir.

PERL, bilgisayarlar tarafından işlenmesini kolaylaştırmak yerine insanların yazması ve anlamasını kolaylaştıracak şekilde tasarlanmıştır. Normal ifadeler kullanmaktadır. Doğal dil tarzı, belirli gramer ve syntax kullanan diğer programlama dillerinden farklıdır.

Bu nedenle PERL çok esnektir. Size bir çözüm veya sorun üzerinde belirli bir düşünme şekli dayatmaz. PERL son derece taşınabilir bir dildir. PERL yorumlayıcısının kurulu olduğu herhangi bir işletim sisteminde çalışabilir. Bu nedenle platformdan bağımsızdır.

Tüm Linux işletim sistemlerinde PERL yüklü olarak gelir. Böylece Linux'ta PERL kodlamasına hemen başlayabilirsiniz. Bu, kullanılan Linux dağıtımının çeşidine göre kodun değiştiği Shell betiklerinden farklıdır. PERL'de küçük özel görevler çok kolay ve hızlı hale gelir.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap