PCI Nedir?

PCI (Peripheral Component Interconnect), bilgisayar çevre birimlerini anakarta bağlamak için ortak bir bağlantı birimidir. PCI, 1995 ve 2005 yılları arasında oldukça popüler olmuştur. Çoğunlukla ses kartlarını, ekran kartlarını ve ağ kartlarını bağlamak için kullanılmıştır.

Modern bilgisayarlar çoğunlukla USB veya PCI Express (PCIe) gibi diğer arayüz teknolojilerini kullanırlar. Bazı masaüstü bilgisayarların geriye dönük uyumluluğu korumak için anakartta PCI yuvaları olabilir. Ancak PCI bağlantı noktasına takılan aygıtlar artık anakarta entegre edilmiştir veya PCIe gibi diğer bağlantı noktalarına bağlanmışlardır.

PCI nedir?

PCI, Peripheral Component Interconnect anlamına gelmektedir. PCI, bir masaüstü bilgisayara dahili bileşenler eklemek için kullanılan bir donanım veri yoludur. Örneğin, bir PCI kartı, bir bilgisayarın arkasında giriş/çıkış bağlantı noktaları sağlayan bir anakart üzerindeki bir PCI yuvasına takılabilir.

PCI mimarisi, Intel tarafından tasarlanmıştır ve 1992 yılında tanıtılmıştır. 1990'lı yılların başlarından 2000'lerin ortalarına kadar birçok masaüstü bilgisayarda 2-5 aralığında PCI kartı yer almıştır. Her kart, anakartta açık bir yuva ve sistem biriminin çıkarılabilir bir panel gerektirmekteydi.

Orijinal 32-bit, 33 MHz PCI standardı saniyede 133 megabaytlık veri aktarım hızlarını desteklemekteydi. Birkaç yıl sonra yükseltmiş bir 64-bit, 66 MHz standardı oluşturulur ve 533 MHz'e kadar çok daha hızlı veri aktarım hızlarına izin verildi. Daha sonra PCI, 2004 yılında tanıtılan PCI Express tarafından değiştirilmiştir.

PCI türleri nelerdir?

PCI, 1993'ten 2007 yılına kadar bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılan standart bir veri aktarımı yoluydu. En yaygın şekilde 66 MHz saat hızına sahip olan paralel bir aktarımdı ve 32-bit veya 64-bit genişliğinde olabilmekteydi. PCI yuvası esasen karttan aktarıma geçmek için kullanılan bir bağlantı noktasıdır.

  • PCI 32-bit, 33 MHz aktarım hızına sahiptir ve 132 MBps hızında çalışır.
  • PCI 64-bit, 33 MHz aktarım hızına sahiptir ve 264 MBps hızında çalışır.
  • PCI 64-bit, 66 MHz aktarım hızına sahiptir ve 512 MBps hızında çalışır.
  • PCI 64-bit, 66 MHz aktarım hızına sahiptir ve 1 GBps hızında çalışır.

PCI nasıl çalışır?

Bilgisayar bileşenlerinin gücü ve hızı masaüstü bilgisayarların ilk olarak onlarca yıl önce geliştirilmesinden bu yana sabit bir oranda artış göstermiştir. Yazılım üreticileri, işlemci hızı ve sabit disk kapasitesindeki en son gelişmeleri kullanabilen yeni uygulamalar oluşturmuşlardır. Donanım üreticileri, üst düzey yazılım taleplerine ayak uydurmak için bileşenleri geliştirmek ve yeni teknolojiler tasarlamak için çabalamışlardır.

Bununla birlikte çoğu zaman göz ardı edilen "veri yolu" adında bir unsur vardır. Temel olarak bir veri yolu, bilgisayardaki bileşenler arasındaki bir kanaldır. Yüksek hızlı veri yoluna sahip olmak oldukça önemlidir. Bu nedenle birbirinden farklı türlerde veri yolu çeşidi vardır.

Veri yolu fikri oldukça basittir. Bileşenleri bilgisayarın işlemcisine bağlamanıza olanak tanır. Bağlamak isteyebileceğiniz bileşenlerden bazıları sabit diskler, bellekler, ses sistemleri, ekran kartları gibi şeylerdir. Bilgisayarınızda ne yaptığınızı görmek için bir LCD ekran kullanırsınız ama aynı zamanda ona güç verecek özel bir donanıma ihtiyacınız vardır.

Bu özel donanım ekran kartı adını taşımaktadır. Ekran kartı, veri yoluna takılmak üzere tasarlanmış küçük bir baskılı devre kartıdır. Ekran kartı, bilgisayarın veri yolunu bir iletişim yolu olarak kullanarak işlemciyle konuşmayı başarır. Eski ekran kartınızı değiştirmek istediğinizde yenisini alabilirsiniz. Bu açıdan bir veri yolunun avantajı aslında parçaları daha değiştirilebilir hale getirmesidir.

PCI yuvalarının avantajları nelerdir?

PCI yuvaları aslında şu anda SSD sürücü hızları sağlamak için NVMe yeniliğini kullanan güçlü durum sürücülerini takmak için kullanılır. PCI ayrı tasarım kartlarının bir bilgisayara dahil edilmesine izin verir. Genişletme kartları, yükseltilmiş çizimler, geliştirilmiş ses, geliştirilmiş USB ve ekstra düzenleme arabirim seçenekleri gibi daha fazla makine yetenekleri kazandırır.

  • Beş bileşenin en büyüğünü PCI yuvasına bağlarsınız ve üstelik bunların her birini anakartta yer alan yerleşik aygıtlarla değiştirebileceksiniz.
  • Aynı bilgisayarda kullanılabilecek farklı PCI veri yolları vardır.
  • PCI veri aktarımı, saniyede 1 GBps aktarım hızıyla veri alışverişlerinin hızını 33 MHz'den 133 MHz'e yükseltir.
  • PCI, en fazla 5 volt kullanan aygıtları işleyebilir ve kullanılan pin, bir çubuk aracılığıyla birden fazla flag'ı değiştirebilir.

PCI Bus nedir?

PCI Bus aslında PCI teriminin gerçek adıdır. Ancak PCI teriminin kullanımı çok daha kolay olduğu için kullanımda o tercih edilmektedir. PCI Bus, CPU ile modem kartlar, ekran kartları, ağ kartları ve ses kartları gibi genişletme kartlarını birbirine bağlar. Bu genişletme kartları normalde anakart üzerindeki genişletme yuvalarına takılır.

PCI yerel veri yolu, Video Electronics Standards Association (VESA) yerel veri yolunun ve Industry Standart Architecture (ISA) veri yolunun yerini alan bir PC genişletme veri yolu için genel standarttır. PCI bugünlerde büyük ölçüde USB ile değiştirilmiş durumdadır.

Günümüzde çoğu PC'de genişletme kartları yoktur. Bunun yerine anakarta entegre edilmiş cihazlar bulunur. PCI veri yolu hala belirli kartlar için kullanılmaktadır. Ancak, daha önce söylediğimiz gibi pratik amaçlar için USB, PCI genişletme kartının yerini almış durumdadır.

Sistem başlatma sırasında işletim sistemi her aygıt için gereken kaynaklar hakkında bilgi edinmek için tüm PCI veri yollarını arar. İşletim sistemi her aygıtla iletişim kurar ve bellek, kesme istekleri ve ayrılan giriş/çıkış alanı dahil olmak üzere sistem kaynaklarını atar.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap