PC vs. Konsol: Hangisi Tercih Edilmeli?

PC vs. konsol arasında nasıl bir seçim yapmalı? Genel olarak, bir PC daha iyi grafikler, daha fazla yükseltme seçeneği, daha ucuz oyunlar ve konsollarda bulunmayan bazı oyunlar sunar. Konsollar ise uzun vadede çok daha uygun fiyatlıdırlar ama performansları çok iyi değildir.

PC vs. konsol arasında bir seçim yapmaya kalktığınız zaman zorlanmanız çok normal. Çünkü bu cevaplanması basit bir karşılaştırma değildir. Her ikisinin de birçok avantajı ve dezavantajı vardır. İkisi arasında seçim yapmanızı sağlayacak en önemli şey kesinlikle "bütçeniz" olacaktır.

PC: Masaüstü ve Dizüstü Farkı

Oyun bilgisayarları hakkında bir şeyler söylemeye kalktığınız zaman insanların aklına genel olarak masaüstü bilgisayarlar gelecektir. Bu çok doğal bir durum ama oyun oynatma konusunda son derece başarılı dizüstü bilgisayarların olduğu unutulmamalıdır.

Bununla birlikte bir masaüstü bilgisayar oyun oynamak için her zaman daha doğru bir seçim olacaktır. Bunun nedeni, oyun için geliştirilmiş dizüstü bilgisayarların genellikle güçsüz bileşenlere sahip olmasıdır. Çünkü hem CPU hem de GPU sıkış bir kasada ağır yük altındayken çalışırlar.

Bazen insanlar harici grafik kartlarına yönelirler. Bununla birlikte, bunlar genellikle oldukça ağır ek yatırımları oluştururlar. Bant genişliği sınırlamaları harici bir GPU'ya sahip bir dizüstü bilgisayarın aynı GPU'ya sahip masaüstü kadar hızlı çalışmayacağı anlamına gelir.

Hemen hemen her durumda bir masaüstü oyun bilgisayarı hem performans hem de değer söz konusu olduğunda bir oyun dizüstü bilgisayarından çok daha iyidir. Seçim yaparken öncelikle bu duruma dikkat etmek önemlidir.

Konsol: Nesil Farkı

Konsollar söz konusu olduğunda aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç tane vardır. Bu alandaki ana oyuncular Sony ve Microsoft'tur. Genel olarak bakılacak olursa oyun yelpazesi anlamında her birinin kendine özgü avantajları vardır.

Öte yandan PlayStation 4 ve Xbox One birbirine çok benzerler. Biraz PC'yi andırdıkları da doğrudur. PlayStation 4 daha yüksek kaliteli tek oyunculu özel oyunlara sahiptir. Xbox ise geriye dönük uyumluluk konusunda sorun çıkarmayan bir konsoldur.

Konsollar: Fiyat

Oyunun ana akıma girmesine yardımcı olan konsollardır. Bunu yapmalarını ise daha uygun ve çok daha ucuz olmasıyla başarmışlardır. Örneğin, PlayStation 4 cihazı 399 dolardan, Xbox One ise 499 dolardan satışa sunulmuş konsollardır.

Bu fiyata bir bilgisayar toplamak ve konsollar kadar oyun çalıştırmalarını sağlamak neredeyse mucize gibidir. Bu nedenle konsollar ucuzdur ve aynı zamanda uzun vadede daha uygun maliyetlidirler. Bir oyunu modası geçmiş veya uyumluluk problemi varmış gibi düşünmeden oynarsınız.

PC: Fiyat

Standartlaştırılmış donanım platformları olan konsolların aksine, PC'ler çok çeşitli farklı bileşenlerden oluşabilirler. Bu da fiyatların çılgınca değişiklik gösterebileceği anlamına gelir. Oyun bilgisayarları sundukları performans türüne ve maliyete bağlı olarak kategorilere ayrılırlar.

  • Giriş Seviyesi: Bunlar temel bilgisayarlardır. Oyun oynamak gibi bir hedef yoktur. Daha çok ofis işleri ve genel kullanım için yapılandırılıp bunun için satın alınırlar.
  • Bütçe Dostu: Düşük fiyatlarla güvenilir performans sunan bilgisayarlardır. Genellikle yeni oyunları çalıştırabilirler ama sadece çalıştırırlar. Grafik kalitesi anlamında pek bir şey beklenmemelidir.
  • Fiyat Performans: Maliyet, performans ve uzun ömür arasındaki en iyi dengeyi sağlayan çözümdür. Orta düzey bilgisayarların çoğu bu grubun üyesidir.
  • Üst Düzey: Piyasadaki en iyi donanımlardan bazılarına sahip olan üst düzey bilgisayarlar çok maliyetlidirler. Ancak aynı zamanda son oyunları mükemmel performansla çalıştırmayı başarırlar.
  • Tutkunlar: Sınırları zorlayan, genellikle son derece yüksek fiyatlara sahip olan ve teknolojik donanımlarla kuşatılmış bilgisayarları kapsar. Bu bilgisayarlara harcama yapmak isteyenler oyun için heveslidirler.

Diğer taraftan yükseltilebilir olma durumu oyun bilgisayarlarında en büyük avantajlardan biridir. Onları uygun gördüğünüz şekilde yükseltmekte özgürsünüz. Eski bileşenlerinizi satabilmek ve parayı yenilerine yatırabilmek bir fırsattır.

Ancak bazı durumlarda motherboard soketi değişebildiği için yükseltme konusunda problem yaşamanız olasıdır. Örneğin Intel tarafındaki insanlar bu konudan uzun zamandır şikayetçidirler. Çünkü Intel her yeni işlemci serisinde soket değiştirme alışkanlığı geliştirmiştir.

PC vs. Konsol: Oyunlar

Günümüzde pek çok geliştirici, oyunlarını öncelikle konsolları düşünerek geliştirmektedir. Bazı zamanlanmış ve önceden belirlenmiş olan özel oyunlar dışında bugünlerde çoğu oyunun konsol ve PC sürümleri arasında önemli bir boşluk söz konusu değildir.

Şu anda, konsola münhasır çoğu oyun donanım satışlarını ve marka değerini yükseltmeye çalışan konsol üreticisi tarafından geliştirilen birinci taraf oyunlardır. Bu özellikle Sony tarafından oldukça yaygındır. Diğer taraftan PC oyunlarında mod ve indie oyunları hesabı katmak gerek.

Oyun Satın Alımı

Konsollarda oyun satın almaya gelince bunu yapmanın iki yolu vardır. PSN ve Xbox Live aracılığıyla dijital bir kopya almak veya perakende fiziksel kopyalar satın almak. Fiziksel kopya aldığınız zaman onu tekrar satabilme şansına sahip olursunuz.

Öte yandan PC oyunları artık fiziksel olarak piyasaya sürülmezler. Elbette mağazalarda hala PC oyunları bulmak mümkündür. Ancak bunlar genellikle şu anda PC oyunları için en popüler platform olan Valve'ın Steam'i için bir aktivasyon kodu içeren kutulardır.

Oyun Uyumluluğu

Daha önce belirttiğimiz gibi bir konsol için piyasaya sürülen her oyun söz konusu konsolda iyi bir biçimde çalışacaktır. Bununla birlikte, bazı oyunların eskiyen donanım için her zaman iyi şekilde optimize edilmediği durumlarla karşılaşmak mümkündür.

PC oyunları genellikle çok iyi optimize edilmezler. Bazı sürümlerde hatalar ve çökmelerle ilgili sorunlar yaşanabilir. Bilgisayar parçalarının çok çeşitlilik gösterebildiği düşünüldüğünde bunun normal olduğu düşünülebilir.

Ayrıca dikkate alınması gereken başka bir şey de geriye dönük uyumluluktur. Bir PC'de çoğu oyunu hemen çalıştırabilirsiniz. Bazı eski sürümler yeni donanımlarda sorun yaratabilir ama biraz araştırma ile bu üstesinden gelinebilir bir durumdur.

Konsollar açısından ise uyumluluk büyük bir sorundur. Xbox One, eski Xbox sürümlerinin oyunlarını sorunsuz bir biçimde çalıştırırken, PlayStation 4 böyle bir imkan sunmamıştı. Ancak artık hem PlayStation 5 hem de Xbox Series X geriye doğru uyumluluk sunacak.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap