Otomatik Vitesli Araç Nasıl Kullanılır?

Artan trafik başta olmak üzere sağladığı konfor gibi nedenlerden dolayı sürücülerin tercihleri otomatik vitesten yana olmaya başladı. Otomatik vitesteki harflerin ne anlama geldiği ve otomatik vites ile araç nasıl kullanılır sorularının cevapları aşağıda sıralanmıştır.

İlk Yapman Gereken Sürüşe Hazırlık

Arabaya giriş yaptıktan sonra ilk olarak koltuğunu direksiyon ve araç üzerindeki kontrol düğmelerine ulaşabileceğin şekilde ayarlamalısınız. Düzgün oturuş pozisyonunu elde ettikten sonra aracın aynalarını görüş açısı rahat olacak şekilde ayarlamalısınız. En önemlisi ise emniyet kemerini bağlamayı unutmamalısınız.

Otomatik Vitesin Kullanımı

  1. Fren pedalına tamamen bastıktan sonra aracınızı çalıştırmalısınız.
  2. Araç çalıştıktan sonra fren pedalından ayağınızı çekmeden vitesi ‘’Drive (D)’’ konumuna getirmelisiniz. Vites işlemi başarılı olursa gösterge ekranında karşınıza çıkacaktır.
  3. Aracınız çalışır vaziyette ve vites konumu ‘’Drive’’ yani sürüş modunda. Şimdi ise sırada el frenini indirmek var. Araçlarda genelde iki koltuğun arasında ya da ayaklarınızı konumlandırdığınız yerin en solunda bulunan vites kolunu indirmelisiniz. Güvenlik amaçlı vites kolunun üzerindeki düğmeye basıp kolu indirmeniz gerekebilir. Düğme yerine açmanız gereken mandalda olabilir.
  4. Aynalarından gideceğiniz yönü iyice kontrol etmelisiniz ve sinyal vererek fren pedalından ayağını kaldırmalısınız. Fren pedalından ayağınızı kaldırdığınız zaman araba hareket etmeye başlayacak.
  5. Arabayı durdurmak için gaz pedalından ayağınızı çekip yumuşak bir duruş için fren pedalına yavaşça bastırmalısınız.
  6. Aracınızı park etmek istediğinizde fren pedalına güçlü bir biçimde basıp aracı durdurmalısınız ve vitesi ‘’Park (P)’’ konumuna getirmelisiniz. Aracınızın yanından ayrılmadan önce mutlaka el freninin çekili olduğunu kontrol etmelisiniz.

Diğer Viteslerin Kullanımı

Otomatik vites araçlarda ‘’Reverse (R) ve Neutral (N)’’ vitesleri de bulunur. Aracınızı geri sürmek istediğinizde aracınızın tamamen durmuş olması gerekir. Araç tamamen durduktan sonra vitesinizi ‘’R’’ konumuna getirebilirsiniz. R konumuna geldikten sonra frenden ayağınızı çekince aracınız geri gitmeye başlayacaktır. Geri sürüş yaparken aynaları kullanarak etrafını kontrol etmeyi unutmamalısınız.

Aracınızda uygun bir yerde beklemek ya da hızlanmanın ve yavaşlamanın gerekmediği durumlarda vitesi ‘’N’’ konumuna getirebilirsiniz. ‘’N’’ konumu halk arasında ‘’vites boşta’’ diye tabir edilen konumdur. Sürüş esnasında kullanılmaz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Aracınızı hareket ettirebilmek için vitesi ‘’D’’ konumuna almalısınız, ‘’D’’ konumuna almak için ayağınızın mutlaka frende basılı olması gerekir.
  • Aracınız hareket ettikten sonra hızlı bir şekilde 12km/s hıza ulaşmanız gerekmektedir çünkü aracınızın 2. vitese geçmesi gerekiyor. Aracı hareket ettirirken sert kalkışlar yapmamalısınız çünkü aracınızın şanzımanı zarar görebilir.
  • Vites ‘’D’’ konumunda hareket halinde iken vitesi asla ‘’R’’ ya da ‘’P’’ konumuna getirmemelisiniz.
  • Eğer ‘’R’’ ve ‘’D’’ konumları arasında geçiş yapacaksanız aracınızın mutlaka tamamen durmuş olduğundan emin olmalısınız aksi takdirde şanzımana ağır hasar verebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Kadir Tosun
Kadir Tosun 1995 doğumluyum. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunuyum. Otomobillere ve teknolojiye meraklıyım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap