Ölü Piksel Nedir? Ölü Piksel Neden Olur? Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır?
Piksel, herhangi bir ekranda oluşan görüntüde insan gözünün ayırt edebileceği en küçük bileşendir. Gündelik hayatımızda kullandığımız cep telefonu, televizyon ve bilgisayarların ekranlarıda piksellerden oluşur. Peki ölü piksel nedir? Ölü piksel neden olur? Ölü piksel testi nasıl yapılır?
Yukarıda belirttiğimiz gibi ekranı olan herşey piksellerden oluşur. Pikseller mavi, kırmızı ve yeşil renkteki alt piksellerden meydana gelir fakat insan gözünün bunu görmesi mümkün değildir.
Ölü piksel, ekranların üzerinde bulunan piksellerin işlevlerini gerçekleştirememesi ve bu nedenle görütüleme yapamamasıdır. Ölü piksel sıkıntısıyla karşılaşılan cihazlar genellikle LCD ekran kullanılan, televizyonlar, laptoplar, mobil cihazlar ve masaüstü bilgisayarlardır.
Ölü Piksel Neden Olur
LCD ve buna benzer ekranlara sahip cihazların, ekran içindeki herhangi bir bileşenin geçerliliğini kaybetmiş olması ölü piksel olayının meydana gelmesine sebep olur. Ölü piksel sorununun bu olduğu kabul edilsede bazı donanımlar sayesinde ölü piksel sorunu yaşanabilmektedir.
Yeni satın aldığını herhangi bir üründe ölü piksel sorunu yaşayabilirsiniz. Satın aldığınız üründe ölü piksel sorunu mevcut ise cihazın değişimi için piksel sayısının en az 4 olması beklenir. Çünkü tek bir ölü piksel bilgisayar veya diğer bir cihazın kullanımında kaliteyi öldürebilecek derecede rahatsızlık vermeyecektir. Zira kısa zamanlı kullanım sonrasında da gözünüz tek bir ölü pikseli yok olarak kabul edecektir.
Aldığınız ürünlerin garanti şartlarının olduğu belgeyi inceleyerek üreticinin değişim için öngördüğü ölü piksel oranını kontrol edebilir, garanti kapsamında ölü piksel sorunundan kurtulabilirsiniz.
Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır
Ölü piksel testi için öncelikle ekranınızı tam sayfa olarak ayarlamalısını bilmelisiniz. Bilgisayar ekranınızı "F11" tuşuna basarak tam ekran moduna alabilirsiniz. Ölü piksel testi için ilk olarak bilgisayarınızda bulunun Photoshop veya Word uygulamaları gibi tam ekran moduna geçen bir uygulama açınız. Uygulamayı açtıktan sonra "F11" tuşu ile tam ekran moduna geçiniz. Tam ekran moduna geçtikten sonra ekranı dikkatli inceleyerek sıkışmış veya ölü piksellerin tümünü görebilirsiniz ve testi kolaylıkla bitirebilirsiniz.