Laptop Isınma Sorunu Nasıl Çözülür?

Çoğu masaüstü bilgisayarın aksine bir dizüstü bilgisayarın donanım bileşenleri birbirine çok yakındır. Bu yüzden hava hareketi için çok az yer vardır. Aşırı ısınmaya yatkın olduklarından termal stres belirtilerini takip etmeniz gerekir.

Çok sıcak bir dizüstü bilgisayarın sizi haşlama potansiyeli dahi vardır. Kucağınızda sıcak bir dizüstü bilgisayarla çalışmanın potansiyel olarak pek çok sağlık problemine yol açabileceği dahi çeşitli göstergeler vardır. Dolayısıyla aşırı ısınan bir bilgisayar karşısında dikkatli olmalısınız.

Bir dizüstü bilgisayarı çok yüksek sıcaklıklarda çalıştırmak, arızalı donanım bileşenlerine yol açar ve bilgisayarınızın ömrünü kısaltır. Ayrıca yangın tehlikesi de olabilir. Aşırı ısınan dizüstü bilgisayarların aslında evlerde yangın çıkardığı dahi görülmüş bir şeydir.

Laptopun Aşırı Isınma Belirtileri

Dizüstü bilgisayarınız ısınırsa ve aşağıdaki sorunlardan herhangi birini gösterirse, aşırı ısınma veya oraya gitme olasılığı vardır. Bu sorunlar başka nedenlerden kaynaklanabilecektir. Ancak kendisini aşırı ısınma ile birlikte gösterebilecektir.

  • Fan sürekli yüksek hızda çalışıyor veya yüksek sesler çıkarıyor mu?
  • Bilgisayar, yeni bir tarayıcı penceresi açmak gibi temel görevleri yerine getirmekte zorlanıyor mu?
  • Spesifik olmayan veya beklenmeyen hata mesajları alıyor musunuz?
  • Dizüstü bilgisayarınızın ekranında çizgiler görünüyor mu?
  • Sistem bir mavi ekran hatası veriyor mu?
  • Dizüstü bilgisayar aniden kendi kendine kapanıyor mu?
  • Fanın, belleğin, işlemcinin veya pilin bulunduğu yer gibi dizüstü bilgisayarın alt kısmının belirli alanlar sıcak mı?

Dizüstü bilgisayarınız aşırı ısınırsa, daha fazla aşırı ısınma hasarını önlemek için dizüstü bilgisayarınızı soğutmak için hemen belirli adımlar atmalısınız. Bu adımlardan birkaçına aşağıda yer vermeye çalıştık. Bunları kullanarak bilgisayarınızı soğutmayı başarabilirsiniz.

1. Güç Ayarları

Dizüstü bilgisayarınızın güç ayarlarını yüksek performans seçeneğinden dengeli veya güç tasarrufu planına değiştirmeyi denemelisiniz. Bu ince ayar, sisteme her zaman maksimum işlemci hızını kullanma emrinin verilmemesini sağlar.

Bunun yerine yalnızca uygulamanızı çalıştırmak için gereken gücü kullanmasını söyleyecektir. Oyun oynamanız veya başka bir yoğun çalışma yapmanız gerekiyorsa (ısınma sorunu yeniden baş gösterebilir) yüksek performanslı plana geri dönebilirsiniz.

2. Uygun Hava

Dizüstü bilgisayarın havalandırma deliklerini temizlemek için toz giderici sprey kullanabilirsiniz. Alternatif olarak farklı bir araç kullanarak fan bölgelerinde yer alan tozları ortadan kaldırmayı deneyebilirsiniz. Bu konuda seçeneğiniz çoktur.

Bu sorun, genellikle bir vakum aracı veya elektrikli süpürge ile (bilgisayarın mutlaka kapalı olması gerekir) çözülebilir. Havalandırma alanlarını elektrikli süpürgeyle veya vakumla güzelce temizlemeyi deneyebilirsiniz.

3. Laptop Soğutucu

Bilgisayarınızın fanları olsa bile bir dizüstü bilgisayar için laptop soğutucu kullanmayı düşünmelisiniz. Havalandırma delikleri olan ama fanı olmayan bir soğutucu dahi işe yarayacaktır. Önemli olan hava akışını artırmak veya normale döndürmektir.

Laptop soğutucu konusunda çok farklı seçeneklere sahip olduğunuzu unutmamalısınız. Bütçenize göre doğru olanı seçmeniz gerekmektedir. Genel olarak önerimiz kaliteli bir markaya ait laptop soğutucusu seçerek işinizi garanti altına almaktır.

4. Oda Sıcaklığı

Çalışma ortamınızı ve bilgisayar odanızı olabildiğince rahat bir şekilde serin tutmaya çalışmalısınız. Çoğu insanın tercih edeceği gibi bilgisayarlar klimalı ortamlarda çok daha iyi çalışmaktadırlar. Oda sıcaklığını kontrol etmeli ve bilgisayarınızı buna uygun olarak kullanmaya çalışmalısınız.

Oda sıcaklığının yüksek olması durumunda kaliteli bir laptop soğutucuya yatırım yapmak çok önemlidir. Kaliteli bir ürüne yatırım yaptığınız zaman karşılığını mutlaka almış olursunuz. Özellikle oyun oynuyorsanız laptop soğutucular fazlasıyla işinize yarayacaklardır.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap