LAN Nedir?

LAN kelimesi Local Area Network kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçe olarak ise yerel alan ağı olarak adlandırılır. LAN, okul, ev veya küçük ofis gibi tek bir fiziksel konumdaki bilgisayarlar ve diğer elektronik cihazlardan oluşan bir ağdır. Bir LAN, yalnızca az sayıda cihaz veya binlerce cihaz içerebilir.

Buna karşılık, Wide Area Network veya WAN, daha geniş bir bölgeye yayılmış cihazları birbirine bağlayan bilgisayar ağlarıdır. İnternet ise dünya çapındaki bilgisayarları birbirine bağlar. Bir bilgisayar birden fazla ağın parçası olabilir ve bilgisayarlar programlarının farklı ağlardan gelen isteklere farklı şekilde yanıt vermesi gerekir.

LAN nedir?

Yerel alan ağı (LAN), nispeten küçük bir alana yayılan bir bilgisayar ağıdır. Çoğunlukla bir LAN tek bir oda, bina veya bina grubuyla sınırlıdır. Ancak bir LAN, telefon hatları veya radyo dalgaları aracılığıyla herhangi bir mesafeden diğer bir LAN'a bağlanabilme şansına sahiptir.

Bu şekilde bağlantı gerçekleştirmiş olan bir LAN sistemine geniş alan ağı (WAN) adı verilir. LAN ve WAN arasındaki fark, geniş alan ağının nispeten büyük bir coğrafi alana yayılmasıdır. Genel olarak, bir WAN iki veya daha fazla yerel alan ağından (LAN) oluşur.

İnternete bağlı olan en basit LAN, yalnızca bir router ve bilgi işlem cihazlarının Ethernet kabloları veya bir Wi-Fi erişim noktasına sahip olmalıdır. İnternet bağlantısı olmayan LAN, veri alışverişi için bir anahtara (switch) ihtiyaç duyar. Büyük ofislerde ise ek router cihazlarına ve anahtarlara gereksinim olabilir.

LAN her zaman internete bağlı olmak zorunda değildir. LAN kurmanın tek şartı, bağlı cihazların veri alışverişi yapabilmesidir. Bu genellikle paket anahtarlama için ağ anahtarı gibi bir ağ donanımı gerektirir. Bugün, internete bağlı olmayan bir LAN bile internette kullanılan aynı ağ protokollerini kullanır.

LAN'ın gelişim tarihçesi nedir?

Ağ oluşturma çok yeni bir teknoloji değildir. Üniversiteler, 1960'lı yıllarda bilgisayarları birbirine bağlamak ve araştırmayı kolaylaştırmak için LAN'ı geliştirmişlerdir. Bugünlerde kablolu ağlarda kullanılan Ethernet teknolojisi 1973 yılında Xerox PARC'ta geliştirilmiştir. 1985 yılında ise IEEE tarafından standart olarak kabul edilmiştir.

Teknoloji, kablosuz iletişimin ve daha hızlı olan Ethernet teknolojisi sayesinde çarpıcı bir şekilde gelişim göstermiştir. Modern Gigabit Ethernet standartları, 80'li yıllarda yaygın olan ve bugün bazı alanlarda halen kullanılmakta olan eski 10Mb/s kartlar ve kablolardan neredeyse 100 kat daha hızlıdır.

Geçmişte, LAN'ları oluşturmak karmaşık bir işti. Ağ oluşturma ve sistem yönetimi konusunda biraz bilgi gerektirirdi. Bugünlerde ise Wireless Zero Configuration gibi yeni teknolojiler sadece tek bir düğmeye basarak bir cihazın LAN'a bağlanmasını sağlarlar. Buna ek olarak, DHCP'nin geniş kullanılabilirliği kablolu ağların kurulumunu kolaylaştırmıştır.

  • 1973 tarihinde Ethernet keşfedilmiştir.
  • 1977 tarihinde ilk ticari LAN oluşturulmuştur.
  • 1979 tarihinde Ethernet ilk defa satışı yapılan bir ürün haline gelmiştir.
  • 1985 yılında Ethernet, IEEE tarafından LAN standardı olarak kabul edilmiştir.
  • 1990 yılında Ethernet, LAN karşısında mutlak bir galibiyet elde etmiştir.
  • 1991 yılında kablosuz LAN üzerinde çalışmalar başlamıştır.
  • 1997 yılında IEEE 802.11 (Wi-Fi) standardını yayınlamıştır.

Wi-Fi, çarpışma algılama yerine bekle ve gör taşıyıcı algılamalı çoklu erişim şemasını kullanmaktadır. Bir Wi-Fi cihazı, LAN tarafından rastgele bir süre yayınlanan radyo dalgalarını dinler ve ağ boştayken cihaz bir sinyal iletimi gerçekleştirir.

LAN neden kullanılır?

LAN sayesinde zaman bilgisayarların kaynakları paylaşması için uygun ve basit bir yol oluşturulmuş olur. Bilgisayar kullanıcıları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok farklı nedenden dolayı LAN'a bağlanmayı tercih edebilirler: İnternet bağlantısını paylaşmak, dosya paylaşımı yapmak, çok oyunculu oyunlar oynamak en bilinenlerdir.

LAN, bilgisayar donanımını ofis veya ev gibi yerelleştirilmiş bir alanda birbirine bağlar. Genel olarak, LAN oluşturulmak için bilgisayarları birbirine ve yazıcılar gibi çeşitli çevre birimlerine bağlamak için kablolu bağlantılar kullanılır.

  • Özellikler: LAN, bir LAN'ı diğerinden tanımlamaya yardımcı olan çeşitli özelliklerle ayırt edilir. Ağın topolojisi olarak bilinen bir LAN'a bağlı makinelerin geometrik yapısı, cihazların ağa nasıl bağlandığını ifade eder. Genel olarak, cihazlar bir LAN'a kablolar aracılığıyla bağlanırlar. Ağın protokolleri, LAN üzerinde veri gönderme özelliklerini yönetirler.
  • Yetenekler: LAN, verileri telefon hattı bağlantılarından çok daha hızlı aktarırlar. Ancak LAN tarafından desteklenebilecek bilgisayar sayısı ve veri aktarımı mesafesi sınırlıdır. LAN, telefon hatları veya uydular üzerinden diğer bir LAN'a bağlanarak WAN olarak bilinen şeyi oluşturabilir. LAN için çok kablo gerekse bile WLAN (kablosuz LAN) ile bu problem büyük oranda ortadan kaldırılır.
  • WLAN: WLAN, verileri iletmek için kablolar ve teller yerine radyo dalgalarını kullanır. WLAN için kullanılan en yaygın standard 802.11 Wi-Fi teknolojisidir. Wi-Fi standartları, aygıtlar WLAN teknolojisini desteklediği sürece internete erişim dahil olmak üzere LAN üzerinde kullanılan aynı arabirim türlerini destekler.

LAN türleri nelerdir?

Her tür LAN'ın kendine özgü önemi ve kullanım amacı vardır. LAN türleri iki farklı şekilde ifadedirler. Bunlardan ilki peer-to-peer LAN, diğeri ise Client/server LAN şeklindedir. Herhangi bir LAN türünü kullanmadan önce gerekli ayrıntıları bilmek oldukça önemlidir.

  • Peer-to-peer LAN: Peer-to-peer bir LAN'ın merkezi bir sunucusu yoktur. Bunun yerine, cihazlar doğrudan iletişim kurarlar. Cihazlar herhangi bir ağın işleyişini kontrol etmezler. Peer-to-peer LAN, genellikle nispeten küçüktür ve yalnızca birkaç cihaz içerir. Örneğin, ev ağları bu tür bir yapılandırmaya sahiptirler.
  • Client/server LAN: Client/server LAN, erişim haklarını ve kaynaklarını yöneten merkezi bir sunucuya sahiptir. Cihazlar, sunucuya kablolu veya kablosuz ağ bağlantıları üzerinden bağlanabilir ve kimlik doğrulaması yapabilirler. LAN bağlantı sunucusu farklı ağ trafiği biçimlerini işlemek için birkaç uygulama çalıştırabilir.

LAN avantajları nelerdir?

Bir sunucuya bağlı bir grup bilgisayar veya mobil cihazdan oluşan bir LAN, işletmelerin, okulların ve diğer kuruluşların günlük operasyonlarını yürütmelerine yardımcı olur. Güvenli ve güvenilir bir yerel alan ağı kurmak sadece size ve çalışanlarınıza değil, müşterilerinize ve iş ortaklarınıza dahi fayda sağlar.

  • Maliyet: Geniş alan ağıyla karşılaştırıldığı zaman bir LAN oluşturulması ve bakımı nispeten ucuzdur. Bir geniş alan ağı önemli miktarda yatırım gerektirir. Bir LAN'ın yerel yapısı ise sorun gidermeyi hızlı ve uygun maliyetli hale getirir.
  • Kolaylık: Bir LAN kurmak için tek ihtiyacınız olan internet hizmeti ve merkezi hub olacaktır. Bu hub bir ana bilgisayar veya yönlendirici olabilir. Oradan cihazları Ethernet kabloları veya Wi-Fi kullanarak birbirine bağlayabilirsiniz.
  • Çok Yönlülük: LAN çok yönlüdür. Bir LAN her kullanıcının ve her makinenin birbirine bağlı kalmasını sağlar. Cihaz ekleyip çıkarabilir, yazıcıları ve bilgisayarları binanın farklı alanlarına taşıyabilirsiniz. Ayrıca, mevcut cihazlar için kullanıcı bilgilerini minimum güçlükle değiştirme fırsatı elde edersiniz.
  • Hız: LAN hız açısından ortalama bir WAN'dan birkaç kat daha hızlıdır. Bir LAN, dosya paylaşımından karşıya yükleme ve indirmeye, yüksek tanımlı akışa, uygulamalara ve video konferansa kadar tüm kullanıcılara en yoğun veri içeren görevleri bile yürütmek için gereken hızı sağlar.
  • Üretkenlik: Bir LAN sizi çeşitli şekillerde çok daha üretken hale getirebilir. Toplantıları kolay bir biçimde planlayabilir ve video konferanslar gerçekleştirebilirsiniz. E-posta, web formaları veya sohbet yoluyla müşterilere daha hızlı ve daha kişiselleştirilmiş bir biçimde hizmet sunabilirsiniz.
  • Güvenlik: Bir LAN, küçük bir bilgi teknolojisi ekibi tarafından kolayca takip edilebilir. Bir router kullanıyorsanız, yerleşik bir güvenlik duvarınız olacaktır. Tüm cihazlar, ağa erişmek için şifrelenebilen geçerli bir kullanıcı adı ve şifre sağlamak durumunda kalacaktır.

VLAN nedir?

VLAN, virtual LAN anlamına gelir. VLAN, aynı fiziksel ağdaki trafiği iki ağa bölmenin bir yoludur. Aynı odada her biri kendi yönlendiricisi ve internet bağlantısı olan iki LAN kuruluymuş gibi düşünebilirsiniz. Ancak VLAN, fiziksel olarak donanım kullanmak yerine sanal olarak yazılım kullanılarak bölünürler.

VLAN, özellikle çok büyük LAN yapılarında ağ yönetimine yardımcı olur. Yöneticiler ağı alt bölümlere ayırarak ağı çok daha kolay yönetebilirler. VLAN, daha fazla verimlilik için ağları alt bölümlere ayırmanın bir başka yolu olan alt ağlardan çok daha farklı yapıdadırlar.

LAN, WAN ve MAN arasındaki fark nedir?

LAN, WAN ve MAN gibi çözümlerin hepsi ağ teknolojilerinin bir parçasıdır. Ancak bu teknolojiler arasında coğrafi boyutlar, yönetim sorumlulukları ve çalışma prensipleri açısından bazı belirgin farklılıklar vardır. LAN, WAN ve MAN arasındaki farklılıklarla ilgili gerekli bilgileri aşağıdan edinebilirsiniz:

  • LAN: Yerel alan ağı, nispeten yakın mesafedeki cihazları birbirine bağlar. Bir LAN, bir ev, ofis, bina veya kurumsal kampüs içinde oluşturulabilir. Genellikle Ethernet kabloları kullanılarak oluşturulan bağlantılarda yer yer fiber ara bağlantılardan yararlanılabilir.
  • WAN: Geniş alan ağı, bir ülke çapında farklı konumlarda yer alan iş yerlerini birbirine bağlar. Genel olarak her WAN bağlantısını yöneten bir telekomünikasyon sağlayıcısından WAN hizmeti satın alır. Çoğu zaman yalnızca iş yerleri arasında taşınması gereken ağ trafiği WAN üzerinden taşınır.
  • MAN: Metropolitan alan ağları, bir kuruluş bir şehir içinde birden fazla konuma sahip olduğunda kullanılır. Binalar genel olarak fiber optik kablo kullanılarak birbirine bağlanırlar. Çoğu durumda, MAN hizmetinin sağlanması ve yönetilmesi için bir telekomünikasyon şirketiyle ortak hareket edilir.

Basit bir LAN nasıl oluşturulur?

Microsoft Windows, Apple OS X, Linux, Android ve iOS gibi işletim sistemleri, IPv4 ve IPv6 ağ yeteneklerine sahiptirler. Ek olarak, kişisel bilgisayarlar, tablet ve akıllı telefon donanımının tümü bir Ethernet bağlantı noktası, Wi-Fi yongası veya her ikisi ile birlikte gelir.

Bu durum, ağ yöneticisinin nispeten güncel bir dizüstü veya masaüstü kişisel bilgisayara sahip olduğu sürece, makineleri bir kablolu veya kablosuz LAN üzerinde bir araya getirmenin oldukça basit olduğu anlamına gelmektedir. Bu nedenle basit bir LAN kurulumu çok zorlayıcı değildir.

  • Kablolu LAN: Basit bir kablolu LAN kurulumu, bir yöneticinin ilgili cihazı Ethernet kablosu kullanarak bir LAN anahtarına bağlamasını gerektirir. Cihazlar bağlandıktan sonra aynı fiziksel LAN veya VLAN üzerinde birbirleriyle iletişim kurmaları mümkün hale gelir.
  • Kablosuz LAN: Bunun için bir kablosuz erişim noktasına (WAP) ihtiyaç vardır. WAP, bir ağ hizmeti seti tanımlayıcısı (SSID) yayınlar ve cihazların birkaç Wi-Fi kimlik doğrulama tekniğinden birini kullanarak doğrulama yapmasını gerektirir.

Günümüzün internet odaklı dünyasında, her işletmenin dahili ve harici olarak veri göndermek ve almak için güvenilir bir ağa ihtiyacı vardır. LAN, kullanıcıları tek bir binada veya birbirine yakın birden fazla binada birbirine bağlar. Bireysel olarak ise aynı odada yer alan birkaç cihazı birbirine bağlama fırsatı elde edersiniz.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap