İnternet Bağlantısı Nasıl Hızlandırılır?

Her geçen gün çok daha fazla cihazın internet bağlantısına dayalı olması nedeniyle sağlam bir internet bağlantısı her zamankinden çok daha önemlidir. Ne yazık ki, bu talebin hız, güvenilirlik veya bağlantı üzerinde olumsuz etkisi olabilir. Ancak, bu durumu iyileştirmek için bir şeyler yapabilirsiniz.

Unutulmaması gereken en önemli nokta Wi-Fi ağınızın hızından söz edilmediğidir. Burada özellikle geniş bant hızından söz edilmektedir. Başka bir ifadeyle yönlendiriciniz ve telefonunuz arasındaki bağlantıdan değil, internet servis sağlayıcınız ile eviniz arasında olan bağlantıdan söz edilmektedir.

İpuçlarına geçmeden önce çoğu insanın sahip olduğu ADSL geniş bant hızının büyük ölçüde yerel kaynaklardan uzaklığa bağlı olarak değiştiğini bilmelisiniz. Yerel kaynaklara ne kadar uzak olursanız bağlantınız o kadar yavaş olur. Mesafe, verileri taşıyan kabloların uzunluğu ile ölçülür. Bu kablolar genellikle yolların düzenini takip eder.

Geniş bant hızı nasıl yükseltilir?

Geniş bant ile ilgili bir sorununuz varsa ve internetiniz yavaş ise, süper hızlı Wi-Fi'ya sahip olmanızın bir önemi yoktur. Performansınız gelen geniş bant hızı ile sınırlı olacaktır. Bir şeyler denemeye başlamadan önce bu nedenle hız testi yapmalısınız. Bunun için Speedtest.net adresini kullanabilirsiniz.

1. Farklı Cihaz Kullanın

İnternet bağlantınızın yavaş olduğunu fark ederseniz kontrol etmeniz gereken ilk şey kullandığınız dizüstü bilgisayar, telefon veya tablet ile ilgili bir sorun olup olmadığını kontrol etmektir.

Aynı web sayfasına birden fazla cihazdan erişmeyi deneyin. Eğer sayfa bir cihazda hızlı bir cihazda yavaş açılıyorsa bu durumda bir geniş bant problemine sahip olabilirsiniz.

2. Modemi Baştan Başlatın

Her iki cihaz da yavaşsa, modemi kapatın ve birkaç dakika kapalı kalmasını sağlayın. Açma kapama düğmesi yoksa sahip olduğu adaptörü prizden çıkartmayı deneyebilirsiniz.

Çoğu bilgisayarda olduğu gibi bazen en iyi çözüm basitçe kapatıp açmaktır. Tamamen yeniden başlaması için birkaç dakika beklemeniz gerekecektir. Ancak bu genellikle modemin kendine kendine sorunu çözmesine yardımcı olabilecektir.

3. Servis Sağlayıcınızın Durumunu Kontrol Edin

Bir sonraki adım bölgenizde sadece sizi değil, birçok insanı etkileyen geniş bant sorunlarının olup olmadığını bulmaktır. Türkiye'deki hatların büyük bir kısmı Türk Telekom'a aittir. Diğerleri ise Superonline, TurkNet, Vodafone, Millenicom ve Kablonet gibi servis sağlayıcılardır.

Geniş bandı ilk kez etkinleştirmeniz durumunda bağlantınızın oturması zaman alabilecektir. Etkinleştirme tarihinden itibaren 1 hafta boyunca sağlayıcınız çeşitli testler yapabileceği için bağlantınız kararsız olabilecektir.

Yerel hizmet merkezinde bir arıza veya evinize gelen kabloda bir hasar varsa sorunların kaynağı burası olabilecektir. İnternet servi sağlayıcınızı arayın ve hatta sorun olup olmadığını kontrol edin.

Servis için ayrı ayrı ödeme yapmanıza rağmen geniş bant bağlantınızın komşularınızla iyi bir şekilde paylaşılabileceğini unutmayın. Günün farklı saatlerinde bir hız testi yapmayı deneyin. Çünkü hızınız aynı anda bağlantıyı kullanan kişi sayısından etkilenebilecektir.

4. Modeminizi Kontrol Edin ve Yükseltin

İnternet servis sağlayıcınız veya hattınızla ilgili bir sorun yoksa, sorun modeminizde olacaktır. Birçoğunun kendi seçeneklerinde bulunan ve herhangi bir sorun ortaya çıkıp çıkmadığını görmek için çeşitli test araçları vardır. Ayrıca modemin yazılımını da güncellemeyi düşünebilirsiniz.

Modeminizin sitesinde bunların her ikisini de nasıl yapacağınıza dair kılavuzlar bulabilirsiniz. Her şey başarısız olursa başka bir modem deneyebilirsiniz. İnternet servis sağlayıcınız tarafından sunulan bir modem kullanıyorsanız desteğe başvurabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap