İnovasyon Nedir?

Yeni yöntemlerin, ürünlerin ya da yeni buluşların daha ekonomik bir hale getirilerek uygulanması olarak tanımlanabilen inovasyon, bir ülkenin kalkınması ve iş alanlarının yaratılması adına önemlidir.

İnovasyon nedir sorusu, farklı alanlarda farklı şekilde yanıt bulsa da önemli olan ürün ya da hizmet gibi tüm alanlardaki yeniliği ifade eder.

İnovasyon Nedir, Ne İşe Yarar?

İnovasyon nedir kısaca tanım olarak belirtildiği şekilde aktarılsa da çok geniş bir etki alanına sahiptir. Uluslararası alanda inovasyon nedir olarak, “İnovasyon, yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş ürün (ürün veya hizmet) veya sürecin; yeni bir pazarlama yönteminin veya iş uygulamalarında, iş yeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni bir organizasyonel yöntemin uygulanmasıdır." tanımı kabul edilmektedir.

Yaratıcı bir fikir, yeni bir ürün ya da hizmet, ticari zeka ile bir araya gelerek sunulması, inovasyona önemli bir örnektir. Bu aynı zamanda bir döngüyü de ifade etmektedir. Zira yenilik, değişim ve gelişim gibi süreçleri içeren inovasyonda, hiçbir zaman nihai bir sonuca ulaşılması mümkün değildir. Bu nedenle de ortaya çıkan her bir yeni sonuç, döngü ile birlikte yeniden değiştirilir, geliştirilir ve daha iyi hale getirilir.

İnovasyon bir iş, sonuç olmadığı gibi bir süreçtir ve sonlanmaz. Ayrıca ticari alan ile sınırlı olmadığından dolayı kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, dernekler ya da topluluklar da farklı çalışmalar yaparak değer yaratabilir. 

İnovasyon için 3 farklı kriter bulunur. Bunlar ise yenilik,  anlam ve değerdir. Ortaya çıkan bir ürünün ya da hizmetin inovasyon olarak tanımlanabilmesi adına bu 3 kritere de uyum sağlaması gerekir. Bu doğrultuda, mevcut ürün ya da hizmetin yeni mi olduğu, anlamlı bir sorunu çözüm çözemediği, değer yaratıp yaratmayacağı gibi soruların yanıtları evet ise inovasyon tanımlamasının yapılması uygundur. 

İnovasyon Çeşitleri Nelerdir?

Etkilediği alan, yarattığı farklılık gibi farklı kriterlere göre farklı inovasyon çeşitlerinden söz edilebilmektedir. Farklılık ve değişimin türüne göre radikal, aşamalı ve yapısal olarak 3 çeşitte söz edilebilirken etkilediği alanlara göre de bireysel, toplumsal ve ulusal olarak 3 sınıflandırma yapılabilmektedir. Bununla birlikte; ürün inovasyonu, hizmet inovasyonu ve pazarlama inovasyonu gibi farklı türler bulunmaktadır. 

Ürün İnovasyonu Nedir?

Müşterilerin mevcut ihtiyaçlarının daha iyi şekilde karşılanması, kişilerin hayatını kolaylaştırmak ve daha iyi çözümler sunmak adına yeni ürünler geliştirmeyi ifade etmektedir. Türkiye’de online olarak yemek ya da çiçek siparişi verilebilen ortak sistemler, bunlara örnektir. 

Hizmet İnovasyonu 

Hizmet inovasyonu ise kişilere fayda sağlayan ve farklı ihtiyaçlarını karşılayan hizmetleri kapsamaktadır. Dünya genelinde bu türe en iyi örnek ise Netflix’tir. 

Pazarlama İnovasyonu

Son olarak pazarlama inovasyonu ise mevcut işletme ya da şirketlerin tüm süreçlerini kapsar. İş amacı doğrultusunda yeni hizmetler sunmak, hizmetleri geliştirmek ya da farklı ürünlerle fark yaratmak pazarlama inovasyonu olarak kabul edilmektedir. Dünyada pazarlama inovasyonunda en başarılı olan şirketlerin başında Apple gelmektedir. Ürünlerinde yarattığı farklılıklar ve pazarlama ile birlikte müşterilerini mağazalarına çeken Apple, her yeni ürünüyle milyonlarca satış yapmayı başarmıştır. 

Örneklerden de görüldüğü üzere inovasyon, şirketlerin uzun vadeli başarısı için en önemli itici güçlerden birisidir. Kuralları yıkmak, fikirler geliştirmek, farklı bakış açılarına sahip olmak başarılı yenilikler sunabilmek adına önemli aşamalardır. 

İnovasyon Örnekleri 

İnovasyon örnekleri, insan hayatının her bir alanında görülebilmektedir. Buna göre dünya genelinde popülerlik kazanan bazı örnekler şöyledir; 

  • Dokunmatik fare
  • Evlerde yağmur suyunu içme suyuna dönüştürme sistemleri
  • Robot süpürge gibi yenilikçi ev ürünleri,
  • Otopark sensörleri
  • USB ile çalışan ısıtıcılar ve aydınlatma ürünleri

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap