Hologram Nedir?

Bir hologram, fotoğraf projeksiyonu ile oluşturulan üç boyutlu bir görüntüdür. Hologram terimi, Yunanca holos (bütün) ve gramma (mesaj) kelimelerinden gelir. İki boyutlu bir bilgisayar ekranındaki sanal gerçekliğin aksine bir hologram, uzaysal derinliği simüle etmeyen ve özel bir görüntüleme cihazı gerektirmeyen gerçekten üç boyutlu olan bağımsız bir görüntüdür.

Hologram asla ölmeyen bir fotoğraf gibidir. Onu bir nevi fotoğraf merkezli hayaletler olarak görmek mümkündür. Hologram, cam, plastik veya metal içinde bir şekilde kapana kısılmış üç boyutlu fotoğrafa benzer. Kısacası bir hologram, bölünmüş tutarlı bir radyasyon demeti tarafından üretilen bir girişim modelinden yeniden üretilen üç boyutlu bir görüntüdür.

Hologram nedir?

Holografi, bir nesneden saçılan ışığı kaydeden ve ardından onu üç boyutlu görünecek şekilde sunan bir fotoğraf tekniğidir. Pek çok bilim kurgu filminde hologramlar ortaya çıkar. Ancak teknoloji henüz filmin bu sihirli dünyasını tam olarak yakalayabilmiş değildir.

Yıllar boyunca ışığın içlerinden geçmesine ve görüntünün yandan görülmesine izin veren iletim hologramları dahil olmak üzere çeşitli hologram türleri yapılmıştır. Tüm bunlara ek olarak, güvenlik amacıyla kullanılan gökkuşağı hologramları vardır. Bunları kredi kartlarında ve ehliyetlerde görebilirsiniz.

Hologram nasıl çalışır?

Bir hologram görmek istiyorsanız cüzdanınıza göz atabilirsiniz. Çoğu ehliyet, kimlik kartı ve kredi kartında hologramlar vardır. Özellikle sahteciliği daha da zorlaştırmak için var olan bu hologramlar çok etkileyici değildirler. Onları ileri geri hareket ettirdiğiniz zaman renk ve şekillerde değişiklikler görebilirsiniz.

Genel olarak bunlar parlak resimler veya renk lekeleri gibi görünürler. Film ve çizgi roman kahramanlarının yer aldığı seri üretim hologramlar bile muhteşem üç boyutlu görüntülerden çok yeşil fotoğraflara benzeyebilirler. Bu yüzden hologram arayışında olduğunuz zaman farklı örneklere bakmanız gerekebilir.

Lazerle aydınlatılan veya dikkatlice yönlendirilmiş aydınlatma ile karanlık bir odada görüntülenen büyük ölçekli hologramlar vardır. Gerçek nesnelerin kesinlikle kesin, üç boyutlu görüntülerini gösteren iki boyutlu yüzeylerdir. Görüntüleri üç boyutlu olarak görmek için özel bir gözlük takmanız dahi gerekmez.

Bu hologramlara farklı açılardan bakmanız durumunda tıpkı gerçek bir nesneye bakıyormuşsunuz gibi hissedersiniz. Gerçekte olan şey ise nesneleri farklı perspektiflerden görmektir. Hatta bazı hologramlar, siz yanlarından geçerken ve onlara farklı açılardan bakarken hareket ediyormuş gibi görünürler.

Hologramların bazı şaşırtıcı özellikleri vardır. Birini yarısından keserseniz her yarıda tüm holografik görüntünün tam görünümü bulunur. Aynısı, küçük bir parçayı kesersen de geçerlidir. Küçük bir parça bile tüm resmi içerecektir. Bunun ötesinde, bir büyüteçten hologram yaparsanız, holografik versiyonu hologramdaki diğer nesneleri tıpkı gerçek bir nesne gibi büyütecektir.

Önemli hologram örnekleri nelerdir?

Hologram teknolojisi, bir lazer ışınını yansıtıcı bir ayna yardımıyla iki ışına böler. İlk ışın doğrudan ışığa duyarlı bir plakaya çarparak referans dalga boyunu kaydeder. İkinci ışın ise aynı plakaya yansımadan önce holografisi yapılacak nesneyle karşılaşır. İki ışın arasındaki etkileşimler böylece fotoğraf filminin hacmi yeniden üretmesini sağlarlar.

Kopyanın her bir parçası lazerle aydınlatıldığında orijinaliyle aynı miktarda ışığı yansıtır. Bu da gerçeklik izlenimi verir. Hologram esas olarak ticari amaçla kullanışmış ve aynı zamanda şov dünyasıyla bağlantılı olmuştur. Hologram ile ilgili verilebilecek dört farklı ama önemli örnek hologramın daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.

1. Yüksek teknolojik cihazlar

2018 yılında ilk holografik akıllı telefonunu piyasaya çıkması söz konusu olmuştur. Üst düzey kameralarda uzman olan RED tarafından tasarlanan Hydrogen One isimli akıllı telefon iki ve üç boyutlu içerik gösterebilen bir ekrana sahiptir. Hologramların ekranın önünde belirmesi için H4V modunun etkinleştirilmesi gerekir.

Üstelik bu cihaz, üç boyutlu fotoğraflar çekebilecektir. Ayrıca özel gözlük veya kulaklık takmadan 3D film izlemek de mümkün olacaktır. Ayrıca telefon çıkarken Hydrogen One arasındaki video görüşmelerinin holografik olarak yapılabileceği belirtilmiştir.

2. Spor müsabakaları

Orange, hologramlar aracılığıyla canlı bir tenis maçı sağlayan ilk deney olan Holotennis deneyini başlatmıştır. İlk kez, 2017 yılındaki Roland-Garros sırasında uzaktan katılan iki oyuncu birkaç topa vurabilmiştir. 2018 yılında bu deney, seyircilerin artırılmış gerçeklikte maçları takip edebilmesi için holografik yayın ile geliştirilmiştir.

Buna ek olarak Tokyo Olimpiyat oyunları sırasında birkaç holografik yenilik sunulması söz konusudur. Bazı etkinliklerin ilk kez hologram olarak yayınlanması söz konusudur. Böylece seyircilerin bu sürece hayran kalması hedeflenmiştir.

3. Sanal asistanlar

Holografi ve yapay zekanın akıllı evlere fayda sağlamak için bir araya gelmesi söz konusudur. Gerçekten sanal asistanların hologramlar şeklinde ortaya çıkışına tanık oluyoruz. Bir Japon şirketi olan Gatebox Labs, Azuma Hikari adında mavi saçlı genç bir kadının olduğu hologramı içeren bir Gatebox satmaktadır.

Birden fazla sensörle donatılan kutu, dış ortam sıcaklığı veya hareket tanıma gibi çeşitli bilgileri iletebilir. İnsansı sanal asistan ayrıca bir şemsiye kullanımını tavsiye edebilmesi için bir konuşma yapmak üzere tasarlanmıştır. Bir evin bağlı nesnelerini kontrol edebilir, sabah sizi uyandırabilir ve hatta cep telefonlarına mesaj gönderebilmektedir.

4. Sağlık sektörü

Sağlık sektöründe hologramların kullanımı söz konusudur. UCLA Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, hologramları kullanarak kronik hastalıkları teşhis etme sürecini iyileştirmek için bir teknoloji geliştirmişlerdir. Hedef, kanserleri daha hızlı tespit etmek için doku biyopsilerini daha verimli ve erişilebilir hale getirmektir.

Bu düşük maliyetli basitleştirilmiş işlem, bir mercekte bir mikroskop ve algoritmaları alınan numunelerin görüntülerini yeniden üreten bir bilgisayar gerektirir. Bu, uzak veya gelişmekte olan bölgelerdeki hastaların bu teşhislere kolayca erişmesini sağlamaktadır.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap