Her Bilgisayarda Olması Gereken 9 Program

Yeni bir bilgisayar satın almış veya Windows'u yeniden yüklemiş olabilirsiniz. Muhtemelen yapmak isteyeceğin ilk şey gerekli olan uygulamaları yüklemek olacaktır. Windows'ta kullanılabilecek düzinelerce farklı uygulama vardır ama bazıları diğerlerinden çok daha önemlidir.

Her bilgisayarda olması gereken programlar sizi oldukça işlevsel ve kullanışlı bir Windows 10 ile tanıştırmış olacaktır. Önerilerimizi sunarken olabildiğince adaletli davranmaya çalıştık. Buna ek olarak bazı noktalarda çeşitli alternatiflere yer vermeyi ihmal etmedik.

1. İnternet Tarayıcı

Her ne kadar çok şikayetçisi olsa bile internet tarayıcı denildiğinde akıllara ilk gelen seçim Google Chrome'dur. Hala oldukça hızlıdır. Google'da bir resmi aramak gibi çok fazla kolaylık içermektedir. Ayrıca uzantılar açısından oldukça zengindir.

Buna rağmen Google Chrome rakipsiz değildir. Son dönemde çok sağlam atılım yapan Microsoft Edge vardır. Onunla birlikte Firefox ve Opera gibi güçlü rakipler söz konusudur. Durum ne olursa olsun, Windows 10'da sürekli kullanacağınız bir internet tarayıcıya sahip olmalısınız.

2. Bulut Depolama

Artık ufak dosyaları bilgisayarda depolamak pek kabul edilebilir bir şey değildir. Özellikle önemli dosyalar söz konusu olduğunda bulut depolama imdada yetişmektedir. Bu konuda kullanabileceğiniz en önemli uygulama kesinlikle Google Drive'dır.

Google Drive, her büyük platform için bir uygulama sunmaktadır. Dolayısıyla dosyalarınızı yanınızda taşımanız mümkündür. Bununla birlikte Windows 10 tarafından sunulan OneDrive ile ikisini bir arada kullandığınız zaman fazlasıyla yetecek bir bulut depolamanız olur.

3. Müzik Akışı

Yıllar önce müzik dinlemek için yapmanız gereken bir MP3 koleksiyonuna sahip olmaktı. Artık bu zorunluluk ortadan kalkmış durumdadır. Çünkü müzik akışı hizmetleri vardır. Bunlar arasından en dikkat çekici olan ve çoklu platform desteği sunan ise Spotify'dır.

Reklam destekli ücretsiz planı istediğiniz kadar müzik dinlemenizi sağlayacaktır. Dilerseniz Spotify Premium yükseltmesi yapabilirsiniz. Alternatif konusunda çok sağlıklı bir uygulama yoktur. Belki YouTube'u alternatif olarak değerlendirmek mümkün olabilir.

4. Ofis Programları

Muhtemelen bilgisayarınızı kullanırken bir noktada belgeler, elektronik tablolar ve sunumlarla çalışmak zorunda kalabileceksiniz. Bu konuda genelde Microsoft Office kullanmanız önerilse bile bunun ücretli olduğunu unutmamanız gerekmektedir.

Bilgisayarınızda bir ofis programı seti yer alsın istiyorsanız OpenOffice veya LibreOffice kullanabilirsiniz. Her iki program da Microsoft Office'e mükemmel alternatiflerdir. Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Access ve daha fazlası için bir takım alternatifler yer almaktadır.

5. Görsel Düzenleyici

Görsel düzenleyici konusunda elinizde çok fazla alternatif olduğunu bilmek önemlidir. Photoshop gibi bir programa erişiminiz yoksa GIMP ve hatta grafik çizimi için ideal olan Krita gibi alternatiflere yönelebilirsiniz. Ancak ne olursa olsun bilgisayarınızda bir görsel düzenleyici olmalıdır.

Windows 10 ile birlikte gelen Paint 3D size bir noktaya kadar düzenleme yapma imkanı tanıyacaktır. Ancak görsel düzenleme konusunda daha fazlasına ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz. Bu açıdan söz konusu programlar size yardımcı olacaklardır.

6. Güvenlik Yazılımı

Windows 10 çoğu insan için yeterince iyi bir antivirüs programı olan Windows Defender'a sahiptir. Ancak çok sık dosya indiren biriyseniz ekstra bir güvenlik programını kurulu tutmak fazlasıyla akıllı olacaktır. Bunun için çok farklı alternatifler vardır.

Bunun için Kaspersky'ın veya Bitdefender'ın ücretsiz antivirüslerini kullanabilirsiniz. Bu programlar güvenlik konusunda size fazlasıyla yardımcı olacaklardır. Siz web ortamında dolanırken görevlerini yerine getireceklerdir.

7. Medya Oynatıcı

YouTube ve benzeri video akış ortamları olduğu sürece yerel bir medya oynatıcıya sahip olmak belki delice bir fikir olabilir. Ancak internetten film ve dizi indirmeyi seven biriyseniz bu durumunda medya dosyalarını oynatmak için masaüstünüzde sağlam bir medya oynatıcınız olmalısınız.

Bu görev için hiçbir şey, bir ton özellik barındıran ve akla gelebilecek neredeyse her video ve ses formatını oynatabilen VLC Media Player'ın yerini tutamaz. Sahip olduğu tüm özelliklerle her türlü videoyu açmanıza yardımcı olacaktır.

8. Ekran Görüntüsü Alıcı

Bir Windows ekran görüntüsü almak çok önemli bilgileri arkadaşlarınızla paylaşırken fazlasıyla iyi olacaktır. Temel ekran görüntüsü aldığınız zaman ekranda her şeyi yakalamış olursunuz. Bu nedenle daha iyi bir şeye ihtiyaç duyabilirsiniz.

Ücretsiz ekran görüntüsü yakalama aracı denildiğinde akıllara ilk gelen ücretsiz seçenek kesinlikle ShareX'tir. Alternatifi ise PicPick adını taşıyan uygulamadır. Ekran görüntüsü aldıktan sonra otomatik adımlar ve diğer seçeneklerle ekran görüntünüzü özelleştirebilirsiniz.

9. Dosya Sıkıştırma

Windows basit sıkıştırılmış dosyalar için yerel destek sunar. Ancak temel kullanımın ötesinde bir şeyler yapacaksanız daha kapsamlı bir araca ihtiyacınız olacaktır. Her ne kadar bol alternatifiniz olsa bile en kullanışlı araç kesinlikle 7-Zip olacaktır.

7-Zip, dosya sıkıştırma ve çıkarma uygulamaları için altın standarttır. Küçüktür ve saniyeler içinde yüklenir. Kullanımı kolaydır ve gelişmiş özellikler sunduğu için oldukça işlevseldir. Programın tek dezavantajı kesinlikle artık eskimiş olan görünümüdür.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap