En İyi 9 Boş Disk Alanı Analiz Aracı

Kullandığınız sabit diskte tüm alanı neyin kapladığını hiç merak ettiniz mi? Bir disk alanı analiz aracı kullanarak bunu tespit etmeyi başarabilirsiniz. Böylece nelerin disk alanını çok kapladığını öğrenebilir ve temizliğe girişebilirsiniz.

Bu programlar kaydedilmiş dosyalar, videolar, program kurulum dosyaları gibi disk alanı kullanan hemen hemen her şeyi tararlar. Ardından size tüm depolama alanınızı neyin kullandığını netleştirecek şekilde bir veya daha fazla rapor sunarlar.

1. Disk Savvy

Disk Savvy önereceğimiz araçlar arasında ilk sırada çünkü kullanımı oldukça kolay bir yazılım. Ayrıca yazılımın disk analizine ek olarak disk alanı boşaltma konusunda sunduğu çeşitli yararlı özellikler vardır.

Hangi dosya türlerinin en fazla depolama alanı kullandığını görmek için dahili ve harici sabit diskleri analiz edebilirsiniz. Daha sonra sonuçlar arasında arama yapabilir, programın içinden dosyalar silebilir veya dosyaları uzantıya göre bir araya getirebilirsiniz.

En çok yer kaplayan 100 dosya ve klasörün listesini inceleyebilirsiniz. Dilerseniz bu dosyaları daha sonra incelemek için listenin bir kopyasını bilgisayarınıza aktarabilirsiniz. Bu yazılımın ücretli sürümü vardır ama ücretsiz sürümü sözünü verdiği görevi başarıyla yerine getirir.

2. WinDirStat

WinDirStat özellikler açısından en az Disk Savvy yazılımı kadar iyidir. Ancak grafiksel anlamda pek doyurucu olduğunu söylemek mümkün değildir.

Kendi özel temizleme komutlarınızı oluşturabilirsiniz. Bu komutlar, dosyaları sabit sürücüden taşıma veya seçtiğiniz klasörde bulunan belirli uzantıya sahip dosyaları silme gibi işleri hızlı bir şekilde yapmanızı sağlar.

Ayrıca farklı sabit diskleri ve klasörleri aynı anda tarama şansınız vardır. Bunu yaparken aynı zamanda hangi dosya türlerinin en fazla alanı kapladığını görebilirsiniz. Bu özellik pek çok disk analiz aracında yoktur.

3. JDiskReport

Başka bir boş disk alanı analiz aracı olan JDiskReport, dosyaları Windows'ta alıştığınız gibi bir liste görünümünde, pasta grafikte veya çubuk grafikte gösterir. Böylece hangi dosyaların daha fazla depolama alanı tükettiğini daha net bir biçimde görürsünüz.

Görsel disk kullanımı, dosya ve klasörlerin kullanılabilir alanla ilişkili olarak nasıl davrandığını anlamanıza yardımcı olur. JDiskreport programının bir tarafı taranan klasörleri bulduğunuz yerdir. Sağ taraf ise bu verileri analiz etmenin yollarını sunar.

Programın içinden dosyaları silme şansınız yoktur. Ayrıca bir sabit diski taramak için gereken süre diğer yazılımlara göre çok daha yavaştır. Buna rağmen yazılımın çoklu platform desteği vardır. Sadece Windows platformuna özgü bir yazılım değildir.

4. TreeSize Free

Daha önce bahsedilen programlar farklı şekillerde faydalıdırlar. Çünkü verilere bakmanız için benzersiz bir bakış açısı sağlarlar. TreeSize Free bu anlamda pek kullanışlı değildir ama kesinlikle eksik olan bir özelliği size sunmaya başarır.

TreeSize Free gibi bir program olmadan hangi dosya ve klasörlerin tüm disk alanını işgal ettiğini görmenin kolay bir yolu yoktur. Bu programı yükledikten sonra hangi klasörlerin en çok yer kapladığını görmek klasörleri açmak kadar kolaydır.

Artık istemediğiniz bazı klasörleri veya dosyaları bulursanız bu alanı boşaltmak için bunları programın içinden silebilirsiniz. Harici sabit diskler, flash diskler gibi çok farklı diskler üzerinde bu programı kullanabilirsiniz. Program sadece Windows için geliştirilmiştir.

5. RidNacs

RidNacs, Windows işletim sistemi için geliştirilmiştir ve TreeSize Free programına oldukça benzer. Basit ve ne tasarımı oldukça göz alıcıdır. En azından kullanımını daha çekici hale getirir.

Tüm sabit disklerin yanı sıra RidNacs ile tek bir klasörü tarama şansınız vardır. Bu, bir disk analiz programındaki önemli bir özelliktir. Çünkü bir sabit sürücünün tamamını taramak yalnızca bir klasörü taramaktan çok daha uzun sürebilir.

RidNacs programının işlevselliği basittir. Bu yüzden onu en baştan nasıl kullanacağınızı tam olarak bilmelisiniz. Yukarıdan aşağıya listelenen en büyük klasörleri ve dosyaları görmek için klasörleri açmanız yeterlidir. Ancak program sadece temel düzeyde özelliklere sahiptir.

6. Free Disk Analyzer

Free Disk Analyzer gerçekten harika bir boş disk alanı analiz aracıdır. Arayüzü oldukça basittir ve pek çok kullanıcıya tanıdık gelecektir. Bununla birlikte gerçekten kullanışlı olan bazı ayarları vardır.

Programın içerisinde yalnızca 50 MB'tan büyük olan dosyaları tarama özelliği vardır. Bundan daha küçük dosyaları silmek gibi bir niyetiniz yoksa bu filtreyi etkinleştirerek sonuç listesini büyük ölçüde temizlemeyi başarabilirsiniz.

Ayrıca, her bir dosya türünü gösterecek filtreleme seçeneği vardır. Klasörleri klasör boyutuna, klasörün konumuna göre, ortalama dosya boyutuna ve klasörün içerdiği dosya sayısına göre sıralama şansınız vardır. Unutmadan, program sadece Windows işletim sisteminde çalışır.

7. Disktective

Disktective, Windows için geliştirilmiş bir başka boş disk alanı analiz aracıdır. Bu tamamen taşınabilir bir araçtır. 1 MB gibi boyutuna sahip olduğundan onu bir flash diske aktarıp saklama şansınız vardır.

Disktective her açıldığında taramak istediğiniz dizini sorar. Çıkarılabilir olanlar ve tüm sabit sürücüler dahil olmak üzere herhangi bir sabit diskteki herhangi bir klasörden seçim yapabilirsiniz.

Programın sol tarafında Windows gezginine tanıdık bir görüntü yer alır. Sağ tarafta ise bir pasta grafik görürsünüz. Program herkes tarafından kolayca kullanılabilir bir araçtır. Ancak program içinden dosyaları silmek gibi birkaç özellikten yoksun bir araçtır.

8. SpaceSniffer

Çoğumuz bilgisayarımızdaki verileri ve içindeki dosyaları görmek için klasörleri açınca onları liste görünümünde görüntülemeye alışkınız. SpaceSniffer benzer şekilde çalışır ama görünüm açısından benzer değildir. Bu nedenle alışmak zaman alabilir.

Daha büyük klasörleri ve dosyaları daha küçük klasörlere karşı göstermek için değişen boyutlardaki blokları kullanır. Kahverengi kutular klasörleri, mavi olanlar ise dosyaları temsil ederler. Program sonuçları bir metin dosyasına veya programın kendi kullanacağı dosyaya aktarmaya izin verir.

Klasörleri ve dosyaları programın içinden yönetmeniz mümkündür. Bu programı diğer boş disk analiz araçlarından biraz farklı görmek gerekir. Çünkü araç aradığınız herhangi bir şeyi hızlı bir biçimde bulma konusunda size yardımcı olacaktır.

9. Folder Size

Folder Size, listemizde yer alan en basit programdır. Neredeyse hiç arayüzü yok gibidir. Bu disk alanı analiz aracı yararlıdır çünkü Windows gezgininde dosyaların boyutlarını görmenizi sağlar. Folder Size ile her klasörün boyutunu gösteren küçük bir ek pencere görüntülenir.

Bu pencerede, hangilerinin en büyük depolama alanını kullandığını görmek için klasörleri boyuta göre sıralarsınız. Folder Size, CD/DVD sürücüleri, çıkarılabilir depolama birimi veya ağ paylaşımları için devre dışı bırakmak gibi değiştirilebilecek bazı ayarlara sahiptir.

Folder Size burada yer alan diğer programlara pek benzemez. Grafiklere, filtrelere ve gelişmiş özelliklere ihtiyacınız yoksa bu programı kullanabilirsiniz. Klasörleri boyutlarına göre sıralamak size aradığınız işlevselliği kazandırabilecektir.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap