Ekran Kartı Modeli ve Özellikleri Nasıl Öğrenilir?

Tüm bilgisayarlarda, masaüstünü çizmekten videoların kodunu çözmeye kadar birçok işlemi gerçekleştiren bir grafik donanımı bulunur. Çoğu modern bilgisayar Intel, NVIDIA ve AMD tarafından geliştirilmiş olan grafik işlem birimleri yer alır.

Bilgisayarınızın CPU ve RAM gibi parçaları önemli olsa bile GPU, bilgisayar oyunları oynamak söz konusu olduğunda genellikle en kritik bileşendir. Yeterince güçlü bir GPU sahibi değilseniz daha yeni PC oyunlarını oynayamazsınız. Oynasanız bile düşük grafik ayarlarını kullanırsınız.

Bazı bilgisayarda düşük güç tüketen "yerleşik" veya "tümleşik" grafik işlemcileri bulunur. Bazılarında ise "ayrı" grafik işlemciler vardır. Bunlara ekran kartı adı da verilmektedir. Windows bilgisayarınızda hangi grafik donanımını kullandığınızı kolayca öğrenebilirsiniz.

Windows 10'da Ekran Kartı Modelini Öğrenme

Windows 10 kullanıyorsanız bilgisayarınızdaki ekran kartı modelini bulmanız oldukça kolay olacaktır. Tüm detayları doğrudan Görev Yöneticisi üzerinden öğrenebilirsiniz. Bunu yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • CTRL + ALT + DELETE kombinasyonunu gerçekleştirerek Görev Yöneticisi penceresini açın.
  • Karşınıza varsayılan olarak İşlemler penceresi gelecektir. Siz bunun yerine Performans penceresine geçiş yapmalısınız.
  • Burada bilgisayarınızdaki belirli parçaların performansını görebilirsiniz. GPU 0 yazan noktaya göz atmalı ve üzerine tıklamalısınız.

Karşınıza çıkan sonuçta sağ üst köşede kullandığınız ekran kartının modeli yazacaktır. Artık kullandığınız ekran kartı modelini öğrenmiş olduğunuz. Buradan aynı zamanda ekran kartınızın hangi işlemler için hangi performansı ortaya koyduğuna da göz atabilirsiniz.

Windows 7'de Ekran Kartı Modelini Öğrenme

Bu bahsedeceğimiz yöntem biraz daha eski bir yöntemdir. Önceden Windows kullanıcıları herhangi bir program kurmadan ekran kartı bilgilerini bu şekilde öğrenmekteydiler. Aşağıdaki adımları takip ederek ekran kartı modelini öğrenebilirsiniz.

  • Windows tuşu + R tuşuna aynı anda basın. Karşınıza Çalıştır penceresi çıkacaktır.
  • Çalıştır penceresinde yazı yazabileceğiniz alana dxdiag yazın ve Tamam deyin.
  • Karşınıza DirectX Tanı Aracı gelecektir. Burada üst sekmelerden Ekran yazılı olana geçiş yapmalısınız.

Ekran penceresinde yer alan Cihaz alanında hangi ekran kartını kullandığınız belli olacaktır. "Ad" yazan yerdeki bilgi önemlidir. Buradaki bilgiyi kullanarak bilgisayarınızın ekran kartı modelini öğrenmiş olursunuz.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap