Bitcoin Nasıl Alınır?

İnsanları Bitcoin almaktan vazgeçiren onlarca karmaşık Bitcoin terimi vardır. Bu yüzden Bitcoin cüzdanının ne olduğunu ve madencilik teriminin ne anlama geldiğini öğrenmeden Bitcoin nasıl alınır gibi bir soruya yanıt bulmaya çalışmamak çok daha doğru olacaktır.

Bitcoin son derece değişkendir. Bu yüzden güvenilir bir yatırım aracı olmaktan gerçekten uzaktır. Bir gecede sizi zengin edebileceği gibi bir gecede büyük miktarda kayıplar yaşamanıza neden olabilecek bir oynaklığa sahiptir. Diğer taraftan kripto para borsasının iniş çıkışlarına dayanacak bir kalbiniz varsa buradan Bitcoin nasıl alınır sorusuna cevap bulabileceksiniz.

1. Bitcoin cüzdanına sahip olmak

Bitcoin satın almadan önce bir Bitcoin cüzdanı oluşturmanız gerekir. Bir Bitcoin cüzdanı sadece sanal bir depolama merkezidir. Tıpkı cüzdanınızdaki nakit paranızı ve kredi kartlarınızı tuttuğunuz gibi düşünebilirsiniz. Bitcoin cüzdan seçenekleri ise birbirinden farklı yapıdadırlar. Bunlardan şu şekilde bahsetmek mümkündür:

  • Bilgisayarınızın sabit diskinde saklanan bir yazılım olarak Bitcoin cüzdanı.
  • Çevrimiçi, web tabanlı bir hizmet olarak bir Bitcoin cüzdanı.
  • Hesabı korumak için bir dizi anahtar kullanan, Bitcoin saklama işlemini çevrimdışı gerçekleştiren kasa şeklinde bir Bitcoin cüzdanı.

Günlük kullanıcı olmanız durumunda veya tam bir anonim durum istemediğiniz sürece çevrimiçi hizmetler en iyi seçeneğiniz olacaktır. Ancak bazı insanlar bunun Bitcoin'in amacının dışında olduğunu ve anonim olma durumunu ortadan kaldırdığına inanmaktadırlar.

Yatırımcı olmanız durumunda cüzdanınızdan düzenli olarak harcama yapmayacağınız için bu platformlardan herhangi biri işe yarayacaktır. Artık Bitcoin cüzdanının ne olduğunu öğrendiğinize göre muhtemelen en iyi cüzdanın ne olduğunu merak ediyor olmalısınız. Bunun için verilecek cevap oldukça basittir: Coinbase.

Coinbase, yaygın olarak kullanılan bir çevrimiçi Bitcoin cüzdanıdır. Ücretsizdir ve kullanımı kolay bir uygulamayla birlikte gelmektedir. Ayrıca Coinbase'de Bitcoin satın alabilir, satabilir, takas edebilirsiniz. Bu da onu en kullanıcı dostu Bitcoin sitelerinden biri yapmaktadır.

2. Bitcoin borsası seçmek

Bir Bitcoin cüzdanınız olduktan sonra fiat-kripto borsasına kaydolmanız gerekmektedir. Bu, Bitcoin gibi kripto para karşılığında normal para kabul eden bir şirket anlamına gelir. Kripto tabiriyle "fiat" para birimi ABD Dolar, Euro, Sterlin veya Türk Lirası gibi devlet tarafından verilen herhangi bir paradır.

Bir fiat-kripto borsasından Bitcoin satın aldığınız zaman şirket size kendi rezervinden kripto para birimi satar. Bu, fiyatı belirleyebilecekleri ve hizmetleri için bir ücret talep edebilecekleri anlamına gelir. Bu nedenle, fiat-kripto borsaları bazen "komisyoncu" olarak adlandırılmaktadırlar.

Aralarından seçim yapabileceğiniz yüzlerce farklı fiat-kripto borsası vardır. Peki en iyisini nasıl seçeceksiniz? Aslında iki temel husus vardır. Bunları aşağıda açıklamaya çalışacağız ama onun öncesinde en iyi kripto borsaları yazımıza göz atarak global ve yerel olmak üzere en iyiler arasından seçim yapabilirsiniz.

  • Borsanın yeri: Çoğu kişi, bankaların daha düşük ücretleri nedeniyle kendi ülkelerinde bulunan bir borsayı kullanmanın daha ekonomik olduğunu düşünmektedir. Bir banka hesabından aynı ülkede bulunan bir kripto para borsasına para transfer etmek genellikle ücretsizdir.
  • İşlem ücretleri: Bir sonraki husus ödemeniz gereken ücretlerdir. Dikkat etmeniz gerekebilecek ücretlerden bazıları nakit avans ücretleri ve satın alma ücretleridir. Borsalar tarafından alınan satın alma ücretli büyük ölçüde değişkendir. Genel olarak banka kartı veya kredi kartıyla yapılan alımlar daha pahalı olacaklardır.

3. Kayıt olmak

Bir borsa bulduğunuz zaman kayıt olmanız ve güvenlik kontrollerini tamamlamanız gerekir. Kesin ayrıntılar bir borsadan diğerine göre değişiklik gösterecektir. Genel olarak borsanın ana sayfasını ziyaret etmeniz ve "kayıt ol" butonuna tıklamanız yeterli olacaktır. E-posta adresinizi giriş şifrenizi seçtiğinizde borsa size bir onay e-postası gönderecektir.

Bu e-posta geldiğinde e-postayı açın ve onayı tamamlamak için bağlantıya tıklayın. Bu sizi yeni kripto para borsası hesabınızın kontrol paneline götürecektir. Ancak her şey bununla sınırlı değildir. Çünkü pek çok kripto para borsası işlem yapmaya başlamadan önce KYC onayı yapmanızı gerektirecektir.

4. Güvenlik adımlarını tamamlamak

Ana ekranınız olan kontrol panelinden Bitcoin satın almaya başlamadan önce tamamlamanız gereken birkaç adım daha olduğunu fark edebilirsiniz. Bu adımlar, farklı borsalar arasında değişkenlik gösterirler. Ancak genel olarak para aklamayı önleme ve borsanın bulunduğu ülkenin KYC kurallarının yerine getirilmesini içerir.

Çoğu borsa, telefon numaranızı eklemenizi ister. Bu, iki faktörlü kimlik doğrulamaya (2FA) izin verir. Herhangi birinin şifrenize ve telefonunuza erişimi olmadan hesabınıza erişmesini engeller. 2FA, şifrenizi girmenizi ve hesabınıza giriş yaptığınızda veya büyük bir işlem yaptığınızda telefonunuza gönderilen kısa bir kodu girmenizi gerektirerek hesabınıza etkili bir şekilde ekstra güvenlik katar.

Ardından, pasaportunuz, ehliyetinizin ve nüfus cüzdanınız gibi kimliğinizi bir fotoğrafını veya taranmış halini yüklemeniz istenecektir. Bunu kimliğin arka ve ön yüzünü yükleyerek tamamlayabilirsiniz. Bazı borsalar selfie isterken, diğerleri web kameranız üzerinden kimlik kontrolü yapabilmektedirler.

5. Ödeme yöntemi girmek

Çoğu borsada ilk Bitcoin satın alımınızı yapmak için bir banka hesabı, banka kartı veya kredi kartı eklemeniz gerekir. Transfer ücretleri düşük olmasına rağmen büyük miktarlarda Bitcoin satın almak için bir banka hesabı eklemeniz önerilir. Kredi kartları ve banka kartları daha yüksek ücretler taşıdıkları için yalnızca küçük alışverişler için önerilirler. Büyük miktarda Bitcoin satın alıyorsanız kart kullanmak akıllıca değildir.

Her borsada banka hesabı ekleme adımı farklılık gösterir. Ama genel olarak banka hesap bilgilerinizin detaylarını girersiniz. Küçük miktarda bir meblağı borsaya göndererek hesabın aidiyetini tanımlamış olursunuz. Ardından referans numarasını ve miktarı girersiniz ve borsa sizin yatırımınızı takip ederek ve hesabınızı onaylar. Bu adımı sadece bir kez yapmanız gerekmektedir. Genel olarak komisyon oranı %1 gibi bir şeydir.

Banka kartı veya kredi kartıyla alışveriş yapmak biraz daha farklıdır. Bir kart ile yapılan işlemin komisyonu %3-5 arası değişiklik göstermektedir. Bazı bankalar aynı zamanda Bitcoin alımında ekstra işlem ücreti yükleyebilmektedirler. Bu nedenle genel olarak banka hesabınızı kullanmak çok daha tercih edeceğiniz bir yöntem olmalıdır. Kredi kartıyla işlem yapmadan önce ekstra düşünmeniz gerekmektedir.

6. Borsa hesabınıza para yatırmak

Bu adım için nakit miktarını seçin ve borsaya aktarın. Ücretler ve süre seçtiğiniz ödemeye bağlı olacaktır. Kart satın alımları anında gerçekleşebilirken, banka havalelerinin gerçekleşmesi biraz daha zaman alabilmektedir. Bu adımı geçtikten sonra borsa hesabınızda para olacaktır.

Borsa hesabınızda fiat cinsinden olan paranızı kullanarak artık Bitcoin satın alabilirsiniz. Bunun için kripto para borsası seçerken dikkatli olmanız gerektiğini söylemiştik. Örneğin, TRY ile işlem yapacaksanız üye olduğunuz borsanın TRY cinsinden fiat kabul edip etmediğine dikkat etmeniz gerekmektedir.

7. Bitcoin satın almak

Son adım kripto para borsası hesabınızda yer alan parayı kullanarak Bitcoin satın almaktır. Bunun için Al/Sat butonunu kullanabilir ve satın almak istediğiniz Bitcoin miktarını girebilirsiniz. İşlem ücretlerine karar verdikten sonra yapmanız gereken "Al" butonuna basmak ve işlemin tamamlanmasını beklemektedir.

Ancak her şey bununla son bulmamaktadır. Satın aldığınız Bitcoin veya türevleri ile alış ve satış yapmayacaksanız yani onu aktif olarak kullanmak yerine yatırımlık bir araç olarak göreceksiniz. Sahip olduğunuz Bitcoin miktarını borsadan çıkarıp esas cüzdanınıza aktarmanız gerekmektedir. Böylece sahip olduğunuz Bitcoin'in daha güvende olmasını sağlarsınız.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap