Bilgisayar Virüsü Nedir?

Bilgisayar virüsü en eski bilgisayar tehdidi türlerinden biridir. Virüsler her türden kaosa neden olma girişimleri için bilgisayarınızın kaynaklarını ele geçiren kötü amaçlı yazılım parçalarıdır. Bilgisayar virüslerinin nasıl çalıştığını öğrenmek onlara karşı koymak için önemlidir.

Bilgisayar virüsleri tıpkı normal virüslere benzerler. Bir tanesi bilgisayarınıza bulaştığı zaman sabit diskinizde hasara yol açması kaçınılmazdır. Daha yavaş PC performansıyla karşılaşırsınız, zarar görmüş ve yok edilmiş dosyalarla tanışabilirsiniz.

Bilgisayar virüsü nedir?

Kısaca bilgisayar virüsü nedir öğrenmek istiyor olabilirsiniz. Kısaca bilgisayar virüsü, sistem dosyalarını bozarak, kaynakları boşa harcayarak, verileri yok ederek veya başka bir şekilde rahatsızlık yaratarak bilgisayarınıza zarar vermek için tasarlanmış bir kod parçasıdır.

Virüsler, kendi kendini kopyaladıkları için diğer kötü amaçlı yazılım biçimlerine göre benzersiz durumdadırlar. Bir kullanıcının izni olmadan kendilerini dosyalara veya diğer bilgisayarlara kopyalayabilirler. Temel olarak bilgisayar virüsleri gerçekten bulaşıcıdırlar.

Virüs ve diğer kötü amaçlı yazılımlar arasındaki fark nedir?

Bilgisayarınıza saldıran her yazılım parçası virüs değildir. Bilgisayar virüsleri yalnızca bir tür kötü amaçlı yazılımlardır. Bunları ayırt ederken aslında yaptıkları işleri düşünmek gerekir. İşte virüslerin en yaygın türlerinden bazıları şu şekildedir:

  • Trojan: Adını saldırganlarla dolu eski tahta at parçasından alır. Bu kötü amaçlı yazılım zararsız yazılımmış gibi davranır. Kullanıcıyı kandırmak ve diğer kötü amaçlı yazılımların bir PC'ye bulaşması için kapıları açma görevi görür.
  • Spyware: Tuş kaydediciler gibi örneklerle bu tür kötü amaçlı yazılımlar, kullanıcıları gözetlemek, parolalarını, kredi kartı bilgilerini, diğer kişisel verileri ve çevrimiçi davranış kalıplarını kaydetmek ve bunları programlamak için tasarlanmışlardır.
  • Worm: Bu kötü amaçlı yazılım türü aynı zamanda solucan olarak bilinir. Worm türü kötü amaçlı yazılımlar bilgisayardan bilgisayara atlayarak tüm cihaz ağlarını hedeflerler. Genel olarak yayılma güçleri çok daha fazla olur.
  • Ransomware: Bu kötü amaçlı yazılım türü dosyaları ele geçirir, şifreler ve kurbanından bir şifre çözme anahtarı karşılığında para ister. Bunun işe yarama olasılığı diskin durumuna göre değiştiği için genelde oldukça hedefli yazılımlardır.
  • Adware: Bu son derece rahatsız edici bir kötü amaçlı yazılım türüdür. Kurbanlarını istenmeyen reklamlarla baş başa bırakırlar. Aynı zamanda diğer kötü amaçlı yazılımların içeri girmesi için savunmasız güvenlik noktaları açarlar.

Özet geçmek gerekirse, virüsler kötü amaçlı yazılım türlerinden yalnızca birini temsil ederler. Trojan, ransomware, adware gibi yazılımlar bilgisayar virüsü değildir. Ancak çoğu kişi genel anlamda kötü amaçlı yazılımlara atıfta bulunmak için virüs tanımını kullanmaktadır.

Bilgisayar virüsleri nasıl yayılırlar?

Bilgisayar virüslerinin yayılma durumları oldukça farklıdır. Virüsler genellikle kullanıcı hatasından kaynaklanan durumlardan ötürü yayılış gösterirler. Ancak aracı olan bazı programlar ve davranışlar söz konusudur. En yaygın olanlar aşağıdaki gibidir.

  • E-postalar: E-posta, her yerde bilgisayar virüsleri için en sevilen ulaşım araçlarından biridir. E-postada yer alan bir eki açtığınız zaman virüs kapabilirsiniz. Virüs bulaşmış bir gövde içeren e-postayı açtığınız zaman yine virüs kapabilirsiniz.
  • Anlık Mesajlaşma: Anlık mesajlaşma servisleri, virüslerin yayılması için bir başka yoldur. Skype veya Facebook Messenger gibi anlık mesajlaşma hizmetleri, sohbet mesajları yoluyla gönderilen virüsleri bağlantılar yoluyla yaymanıza neden olabilecektir.
  • Dosya Paylaşma: Çeşitli dosya paylaşım hizmetleri aracılığıyla virüslerin yayılması sağlanmaktadır. Bazı dosya paylaşım siteleri bu nedenle yükleme sırasında dosyaları virüslere karşı taramaktadırlar. Bunlardan birini kullanmıyorsanız risk altında olabilirsiniz.
  • Yazılım İndirme: Sahte virüs bulaşma uyarıları oldukça yaygındır. Dolandırıcılar, kullanıcıları bilgisayarlarında var olmayan bir virüsü tespit ettikleri konusunda ikna ederek aslında kendi geliştirdikleri virüsü sisteme sızdırmaya çalışırlar.
  • Programlar: Güvenlik açığı olan ve kapatılmayan programlar virüsler tarafından kullanılan en yaygın giriş kapılarıdır. Microsoft Windows, Microsoft Office gibi çok kullanılan yazılımların güvenlik güncellemeleri bu nedenle çok önemli bir yere sahiptirler.

Bilgisayar virüsü türleri nelerdir?

Farklı amaçlar ve farklı niteliklerle geliştirilmiş çeşitli virüs türleri vardır. Bu virüs türleri hakkında bilgi edinmek oldukça önemlidir. En azından ne tür bir virüs ile karşılaşabileceğinizi anlamak açısından değerli bilgilerdirler. Bunun için aşağıya göz atabilirsiniz:

  • Boot Sector Virüsü: Boot sector, bilgisayarınızın sabit sürücüsünün Microsoft Windows gibi bilgisayarınızın işletim sistemini yükleyen parçasıdır. Bir boot sector virüsü, ana kaydı etkiler ve virüs başlatma sırasında bilgisayar belleğine yüklenir.
  • Doğrudan Eylem Virüsü: Bu virüsler bilgisayarınızı geçecek şekilde tasarlanırlar. İçeri girerler genellikle belirli bir türdeki dosyaların etrafına yayılırlar ve işlendiklerinde kendilerini silerler. Bunlar, piyasadaki en yaygın virüs türüdürler.
  • Yerleşik Virüs: Bu virüsler bilgisayarınızın birincil belleğinde (RAM) kamp kurarlar. Bu kötü bir haberdir çünkü siz kendinizi ilk bulaştırıcından kurtardıktan sonra bile çalışmaya devam edebilirler. Tespit edilmeleri oldukça zorlayıcıdır.
  • Çok Taraflı Virüs: Çok yönlü virüsler hem dosyalarınızı hem de boot alanınızı hedeflerler. Bu şekilde bilgisayarınızdaki tüm virüslü dosyaları kaldırsanız bile gizli kalırlar. Böylece virüs silindikten sonra tekrar bulaşır.
  • Çok Çeşitli Virüs: Bunları mutant olarak adlandırmak mümkündür. Bu virüsler temel tehdit yeteneklerini korurlar. Tespit edilmekten kaçınmak için şekil değiştirirler. Dosyalara bulaşırlar ve çoğaldıkları için tam olarak tespit edilemezler.
  • Makro Virüs: Bazı virüsler, Microsoft Word gibi makro mini programlara izin veren yazılımlara gömmek amacıyla makro dilinde yazılırlar. Bunun anlamı açıktır. Bilgisayarınızdaki Word belgesinin virüslerden etkilenmesi mümkündür.

Bilgisayar virüsleri ile karşılaşmak istemezsiniz. Özellikle oldukça çetin ceviz olanlarla karşılaştığınızda tüm verilerinizi kaybedebilirsiniz. Bunun için önerilen anti-virüs programlarından birini kullanmanızı öneririz. Antivirüs programı önerilerimiz için buraya göz atabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Timur Demir
Timur Demir 1991 doğumluyum. 7 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Son 2 yıldır blog danışmanlığı hizmeti vermekteyim. Teknolojio ortak kurucularındanım. Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap